• Business

    Η τιμή του πετρέλαιου έσπασε τα 32 δολ το βαρέλι

    • NewsRoom


    Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια η τιμή του πετρέλαιου στις διεθνείς αγορές υποχώρησε κάτω από τα 32 δολάρια το βαρέλι. Είναι η χαμηλότερη τιμή από το 2003. H  συνολική πτώση από τα μέσα του 2014 φθάνει πλέον στο 70%. Σήμερα πάντως ήρθε στο φως μία ακόμα ανάλυση, αυτή τη φορά από την Morgnan Stanley η οποία και αυτή με την σειρά της υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο θα πέσει πολύ πιο χαμηλά, ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

    Όπως αναφέρει η ανάλυση της αμερικάνικης εταιρίας, οι λόγοι δεν είναι μόνο η υπερτροφοδότηση της αγοράς και η μειωμένη ζήτηση από μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, αλλά κυρίως το ισχυρό δολάριο. Σύμφωνα με την δική της εκτίμηση η υπερπροσφορά εξηγεί την πίεση των τιμών μέχρι τα 60 δολάρια, όμως η εικόνα του πετρελαίου στην περιοχή των 30 δολαρίων έχει να κάνει με την ισχυροποίηση του δολαρίου (κυρίως έναντι του κινέζικου γουάν).

    Υποστηρίζουν ότι μία υποτίμηση του γουάν κατά 15% θα μπορούσε να ρίξει το πετρέλαιο (το οποίο διαπραγματεύεται διεθνώς με δολάριο) σε ποσοστό της τάξης από 6% έως 15%, που αναλογεί σε 2 με 5 δολάρια το βαρέλι.

    Κάτι που θα φέρει υποχρεωτικά το πετρέλαιο στην περιοχή των 25-27 δολαρίων. Αν την ίδια τάση ακολουθήσουν και άλλα ισχυρά νομίσματα του κόσμου, τότε η τιμή του θα φθάσει κοντά, ή και κάτω από τα 20 δολάρια. 2016-01-11 at 11.02.54 am



    ΣΧΟΛΙΑ