• Business

    Οι startup επιχειρήσεις που “στήθηκαν” από την Prototype by TEE

    Στασινός ΤΕΕ

    Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός


    Με αρωγό της πλέον και την Περιφέρεια Αττικής η πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) – Prototype by TEE – για στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής.

    Από τον Δεκέμβριο που ξεκίνησε η Prototype by TEE and Attica Region μέχρι σήμερα έχει εξεταστεί και βοηθηθεί σημαντικός αριθμός περιπτώσεων startups από ομάδες του Επιμελητηρίου, ενώ δύο εξ αυτών παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

    Πρόκειται για τη νεοφυή εταιρεία Tactical η οποία έχει κατασκευάσει λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται από εταιρείες με προσωπικό που εργάζεται κυρίως εκτός γραφειακών χώρων προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη η καθημερινή εργασία και να επικοινωνούν μαζικά και άμεσα σημαντικές πληροφορίες σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Αποτελείται από μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου και ένα λογισμικό για το κέντρο ελέγχου. Το λογισμικό επιτρέπει τη κεντρικοποιημένη και δομημένη πολυκαναλική επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού, την αποτελεσματική διαχείριση καθημερινών επιχειρησιακών διαδικασιών μέσω της παροχής ψηφιακών εργαλείων και την διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας μέσω της προηγμένης λειτουργίας μαζικής ενημέρωσης. Η εν λόγω startupέχει ήδη πουλήσει το λογισμικό της σε εταιρείες όπως είναι η Βιοχάλκο, η LamdaDevelopment, η ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ άλλων με την Τιτάν και τη Eurobank.

    Η δεύτερη υπό την ονομασία Recytrust έχει αναπτύξει διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή χρήση (b2b), που συνδέει απευθείας, αφενός, επιχειρήσεις, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά (Παραγωγοί Απορριμμάτων) και αφετέρου, πιστοποιημένες εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων (Συλλέκτες Απορριμμάτων). Για τη λειτουργία της πλατφόρμας, η Recytrust, διαθέτει στους Παραγωγούς Απορριμμάτων, ειδικούς, τεχνολογικά ανεπτυγμένους κάδους απόθεσης απορριμμάτων προς ανακύκλωση, οι οποίοι συνδέονται, τεχνολογικά, με την Πλατφόρμα, με τρόπο που καθιστά δυνατή την άμεση συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν την ποσότητα και την κατηγορία των παραγόμενων απορριμμάτων.

    Μεταξύ άλλων μια άλλη ομάδα επιστημόνων που δέχεται την βοήθεια του ΤΕΕ έχει αναπτύξει μηχάνημα αυτόματου πωλητή με προϊόν εξατομικευμένα μαγνητάκια ψυγείου, με εκτυπωμένο θέμα/μήνυμα που ο ίδιος ο χρήστης/πελάτης έχει δώσει στο μηχάνημα. Τα μηχανήματα αυτά θα κατασκευάζονται και θα διατίθενται προς τοποθέτηση σε διάφορα σημεία πώλησης, όπως ξενοδοχεία, αεροδρόμια, λιμάνια και άλλα σημεία ενδιαφέροντος επισκεπτών. Ο χρήστης/πελάτης θα μπορεί να στείλει από το smartphone του μία ή περισσότερες φωτογραφίες, να προσθέσει κείμενο αν επιθυμεί, να επεξεργαστεί σε οθόνη αφής το θέμα και να λάβει ένα μαγνητάκι ψυγείου, σε διάσταση πιστωτικής κάρτας, από ανθεκτικό pvc, όπως το σχεδίασε ο ίδιος. Η ονομασία του καινοτόμου αυτού προϊόντος είναι Magnetic Moments.

    To Prototype by TEE and Attica Region οργανώνει και κατατάσσει τις επιλεγμένες startups με βάση το αντικείμενο ενδιαφέροντός τους αλλά και τη φάση ωρίμασης στην οποία βρίσκονται. Η θεματική ταξινόμηση του πρώτου κύκλου επιμερίζεται σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, που είναι οι εξής: Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας, Αειφόρες Κατασκευές, Κτήρια και καινοτόμα Δομικά Προϊόντα, Καινοτόμα Προϊόντα και Προηγμένα Υλικά (Νέα Χημικά Υλικά και Νανοτεχνολογία), Σύγχρονες υποδομές και αυτοματισμοί παραγωγής, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σύγχρονη Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ, αγγλ. IT ή ICT), Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού και Μεταφορών και Καινοτόμες Υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση (κοινωνική επιχειρηματικότητα).

    Για κάθε θεματική κατηγορία έχει οριστεί μια τριμελής ομάδα ειδικών, επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθετα το mentoring κάθε startup, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους στο πλαίσιο του project. Παράλληλα μια ομάδα ειδικών marketing και διοίκησης επιχειρήσεων υποστηρίζει οριζόντια όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

    Ορισμένες από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές ιδέες επίσης είναι:

    ISTMOS: Πλατφόρμα IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) που επιτρέπει στους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού του εμφιαλωμένου κρασιού να παρακολουθούν τις πιο κρίσιμες παραμέτρους που επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά του. Η πλατφόρμα επιτρέπει την προστασία της ποιότητας του κρασιού παρακολουθώντας συνεχώς τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτεινότητας, εκδίδοντας ειδοποιήσεις όταν παραβιάζονται κρίσιμοι κανόνες, παρέχοντας αναφορές και αναλύσεις και παρέχοντας πληροφορίες ιχνηλασιμότητας μέχρι το επίπεδο κάθε μεμονωμένης φιάλης.

    Electronio: Λύσεις βιώσιμης μετακίνησης με οχήματα προσωπικής μετακίνησης βασισμένα στο ηλεκτρικό ποδήλατο. Το μότο της είναι ξαναφαντάσου το όχημα σου και πρώτο της μοντέλο είναι ένα τρίτροχο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο, το οποίο συνιστά μία εναλλακτική πρόταση μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον. Η επαναστατική του γεωμετρία το καθιστά έξυπνο εργαλείο για commuters, ένα διαφορετικό μέσο διανομής αλλά και μία πρωτόγνωρη τουριστική εμπειρία.

    CostaNostrum: Καινοτόμο πρότυπο πιστοποίησης, ένα πρωτόκολλο του βαθμού αειφορίας των παραλιών της Μεσογείου που με βάση συγκεκριμένους δείκτες και κριτήρια (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς), επιτρέπει την κατηγοριοποίηση της κάθε παραλίας με αντικειμενική βαθμολόγηση.

    Parky: Πλατφόρμα οργάνωσης παρκινγκ από ιδιώτη σε ιδιώτη: βρίσκεις parking σε πιλοτές πολυκατοικιών ή ενοικιάζεις το δικό σου. Θα λέγαμε το ΑirBnB για παρκινγκ.

    COMBICELL: Κινητά συστήματα φύτευσης επιφανειών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρή κλίμακα ως μονάδα ή σε μεγαλύτερη κλίμακα, ως αλληλένδετα στοιχεία. Ο τρόπος κατασκευής, τοποθέτησης και σύνδεσης των στοιχείων επιτρέπει τη μερική ή ολική αποσυναρμολόγηση, μεταφορά και επανατοποθέτηση χωρίς φθορές σε άλλο σημείο με την ίδια ή διαφοροποιημένη μορφή της τελικής επιφάνειας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

    EMBIOTS: Ολοκληρωμένο σύστημα IoT, ενσωματωμένο σε δομικά εργαλεία που επιτρέπει στην κατασκευάστρια εταιρία και στο τελικό χρήστη να βλέπει σε κάθε στιγμή την κατάσταση του εργαλείου, τη χρήση που γίνεται και αν χρειάζεται συντήρηση. Η ενσωμάτωση του συστήματος γίνεται εσωτερικά στο εργαλείο, οπότε πρέπει να γίνει στη διάρκεια της κατασκευής του εργαλείου.

    Inagros: Ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο εγκαθίσταται σε αρδευόμενες καλλιέργειες, παράλληλα με το ήδη υπάρχον αρδευτικό σύστημα. Αποτελείται από ένα σύνολο αισθητήρων και ελεγκτών, σκοπός των οποίων είναι να ελέγχουν συνεχώς την κατάσταση του αρδευτικού συστήματος, να ειδοποιούν σε περίπτωση βλάβης του, να ενημερώνουν τον αγρότη πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ραντίσει την καλλιέργειά του και να του επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό του συστήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ