• Business

    Η Saudi Aramco εκθρόνισε την Apple και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία παγκοσμίως

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Η Aramco ξεπέρασε την Apple σε κεφαλαιοποίηση και αναδείχθηκε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

    Την άνοδο της μετοχής τροφοδότησε η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου ενώ παράλληλα η ζήτηση για μετοχές τεχνολογίας περιορίστηκε μετά την έκρηξη του πληθωρισμού.

    Η Aramco διαπραγματεύτηκε κοντά στα επίπεδα ρεκόρ την Τετάρτη, με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας αυτή της Apple για πρώτη φορά από το 2020. Η μετοχή της κατασκευάστριας του iPhone υποχώρησε κατά 5,2% κλείνοντας στα 146,50 δολάρια ανά μετοχή, με την αποτίμηση της να διαμορφώνεται στα 2,37 τρισ. δολάρια.

    Ακόμη και στην περίπτωση που η κίνηση αποδειχθεί προσωρινή και η Apple ανακτήσει την πρώτη θέση ξανά, η αλλαγή των ρόλων αποτυπώνει την τεράστια αλλαγή δυνάμεων που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή την παγκόσμια οικονομία.

    Η άνοδος των τιμών πετρελαίου, ενώ ενισχύει κατά πολύ τα κέρδη της Aramco, εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, ωθώντας την Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλές δεκαετίες. Όσο πιο υψηλά ανεβαίνουν τα επιτόκια, τόσο περισσότερο υπονομεύεται η αξία των μελλοντικών εσόδων από τις τεχνολογικές εταιρείες με αποτέλεσμα να πιέζονται οι μετοχές τους.

    «Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Apple με την Saudi Aramco από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή θεμελιωδών, όμως η προοπτική για την αγορά εμπορευμάτων αυξάνεται συνεχώς», αναφέρει ο James Meyer, επικεφαλής επενδύσεων της Tower Bridge Advisors.

    Νωρίτερα φέτος, η χρηματιστηριακή αξία της Apple άγγιξε τα 3 τρισ.δολάρια, περίπου κατά 1 τρισ. δολάρια υψηλότερο από την αντίστοιχη της Aramco. Έκτοτε όμως, η κεφαλαιοποίηση της Apple μειώθηκε κατά σχεδόν 20%, ενώ της Aramco ενισχύθηκε κατά 28%.

    Aramco takes over as world's most valuable stock as Apple slumps
    Η Aramco αναδείχθηκε στην πιο πολύτιμη μετοχή στον κόσμο καθώς η Apple κατρακυλά

    Η αδυναμία του κλάδου τεχνολογίας

    Οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας εμφανίζουν αδυναμία φέτος εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και μια πιο επιθετική πολιτική από τη Fed. Τα πρόσφατα αποτελέσματα της Apple υπογράμμισαν επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία από τους περιορισμούς εφοδιασμού.

    Η μετοχή της πάντως εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές στοίχημα στον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή της ανάπτυξη και την ισχύ του ισολογισμού της, παράγοντες που έχουν συγκρατήσει την καθοδική πορεία της μετοχής της το τρέχον έτος. Η πτώση της μετοχής της από τις αρχές του 2022 έως σήμερα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του 24,8% του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

    H Apple παραμένει η κορυφαία μετοχή μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Microsoft με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,95 τρισ. δολαρίων.

    Στο μεταξύ, ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 έχει ενισχυθεί φέτος κατά 40%, χάρη στο ράλι των τιμών πετρελαίου. Η Occidental Petroleum αποτελεί την κορυφαία εταιρεία του δείκτη φέτος, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 107%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Aramco: Ρεκόρ για τη μετοχή μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του CEO της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ