• Business

    Οι Ρώσοι μεγιστάνες επιστρέφουν στη χώρα τους – Επαναπατρίστηκαν περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. δολ.

    • Bloomberg
    Victor Rashnikov πηγή: Bloomberg

    Victor Rashnikov πηγή: Bloomberg


    Οι Ρώσοι μεγιστάνες, ζορισμένοι από τις διεθνείς κυρώσεις και υπό την πίεση του προέδρου τους Βλαντιμίρ Πούτιν να επαναπατρίσουν τον πλούτο τους, έχουν αποσύρει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    Τον περασμένο μήνα, οι μέτοχοι των United Medical Group CY Plc και MD Medical Group Investments Plc, που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Igor Shilov και Mark Kurtser, ενέκριναν τη μετακίνηση των εταιρειών τους από την Κύπρο στη Ρωσία.

    Αυτή η μεταφορά έδρας θα συμβάλει στην αύξηση της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων μεγιστάνων που έχουν επιστρέψει στην χώρα από τον Φεβρουάριο του 2022, σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η νέα στρατηγική είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την πρακτική δεκαετιών των Ρώσων δισεκατομμυριούχων να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φιλικά προς τους επενδυτές νομικά συστήματα, την ευκαιρία να λάβουν μερίσματα σε ξένα νομίσματα και τους χαμηλούς φόρους.

    Τώρα, έχουν πλέον λιγότερες επιλογές επένδυσης του πλούτου τους, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.

    Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τις περιοχές όπως η Κύπρος, το Τζέρσεϊ και η Ελβετία στη Ρωσία και σε χώρες που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή.

    Μεταξύ των πρώτων κινήσεων ήταν αυτές του δισεκατομμυριούχου των λιπασμάτων Andrey Guryev και του μεγιστάνα του χάλυβα Victor Rashnikov που μεταφέρθηκαν από την Ελβετία και την Κύπρο, στη Ρωσία. Άλλοι, όπως ο δισεκατομμυριούχος Igor Altushkin, ακολούθησαν αργότερα.

    Υπό πίεση

    Το Κρεμλίνο έχει ασκήσει πίεση στους πλουσιότερους Ρώσους να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις χώρες που αποκαλεί «μη φιλικές».

    Οι συμβάσεις διπλής φορολογίας έχουν ανασταλεί, καθιστώντας αδύνατη τη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων σε μέρη όπως η Ευρώπη. Η Ρωσία δυσκολεύει τις εταιρείες να πληρώνουν μερίσματα ή να πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε οντότητες που είναι εγγεγραμμένες σε τέτοιες δικαιοδοσίες.

    «Η σύνδεση Ρωσίας-Κύπρου δεν λειτουργεί πολύ καλά τώρα όσον αφορά τις μεταφορές χρημάτων», δήλωσε ο Alexei Kuznetsov, συνεργάτης της B1, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε στη Ρωσία με την επωνυμία Ernst & Young. «Αυτό λύνεται μεταβαίνοντας σε μια φιλική δικαιοδοσία ή στη Ρωσία».

    Για να προσελκύσει τους μεγιστάνες να επιστρέψουν στην χώρα, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει κίνητρα όπως οι τοπικές «υπεράκτιες» ζώνες χαμηλής φορολογίας, που εισήγαγε το 2018 και βελτιώνει συνεχώς.

    Η Ρωσία αύξησε επίσης το κόστος διατήρησης περιουσιακών στοιχείων σε παραδοσιακούς παραδείσους όπως η Κύπρος ή η Μάλτα, ενώ οι συμμετοχές με διεθνή περιουσιακά στοιχεία που έχουν επανεγγραφεί στη Ρωσία μπορούν να δικαιούνται φορολογικά οφέλη.

    Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευμάτων και τεχνολογίας της Ρωσίας εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένες στην Ευρώπη.

    Η εταιρεία κατασκευής λιπασμάτων EuroChem Group AG, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Andrey Melnichenko, εδρεύει στο Zug της Ελβετίας, ενώ η γεωργική εταιρεία Ros Agro PLC μετέφερε την εισαγωγή των μετοχών της στο Καζακστάν και εργάζεται για να επαναπατριστεί από την Κύπρο, είπε η εταιρεία τον περασμένο μήνα χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    Οι φιλικές χώρες

    Οι δισεκατομμυριούχοι που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις αναζητούν επίσης νέα “σπίτια” για τα ευρωπαϊκά περιουσιακά τους στοιχεία και στρέφονται στις περιοχές που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικές.

    Ο μεγιστάνας του χάλυβα Vladimir Lisin και η εταιρεία μεταφορών Globaltrans Investment Plc μετακόμισαν στο Άμπου Ντάμπι από την Κύπρο, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Ρωσίας Polymetal International Plc επέστρεψε στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά η ρωσική της μονάδα τοποθετήθηκε φέτος στον αμερικανικό κατάλογο κυρώσεων.

    Για την Globaltrans, η μετακίνηση μπορεί να σημαίνει την αποκατάσταση των πληρωμών μερισμάτων, ενώ η Polymetal θα είναι σε θέση να διαχωρίσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία και το Καζακστάν, κάτι που θα ήταν περίπλοκο εάν διατηρούσε την έδρα της στο Τζέρσεϊ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Inditex: Τα μεγάλα καταστήματα Zara και οι διαδικτυακές προσφορές εκτίναξαν τα κέρδη εξαμήνου

    Birkenstock: Τα δημοφιλή σανδάλια βάζουν πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο

    Alfa Nero: Νέες περιπέτειες για το superyacht- Ο billionaire που απέσυρε την προσφορά των 67 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ