• Business

    Οι Ρώσοι ήπιαν πέρυσι 1,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    • Bloomberg

    David Chatillon, πρόεδρος της L’Union des Maisons de Champagne


    Οι εξαγωγές σαμπάνιας από τη Γαλλία στις χώρες του Κόλπου εκτινάχθηκαν το 2022, καθώς Ρώσοι τουρίστες συνέρρεαν στην περιοχή αφού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία περιορίστηκε η πρόσβαση τους στις χώρες της Δύσης.

    Οι Γάλλοι παραγωγοί έστειλαν σχεδόν 1,9 εκατομμύρια μπουκάλια του αφρώδους ποτού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι, άλμα 75% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές στην Τουρκία εκτινάχθηκαν κατά 120%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε αυτό το μήνα η Comite Champagne.

    Άλλα στατιστικά στοιχεία από το Trade Data Monitor έδειξαν ότι οι εξαγωγές σαμπάνιας από την Τουρκία στη Ρωσία εκτοξεύτηκαν κατά 182% το 2022.

    Ρώσοι πολίτες έχουν πλημμυρίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις γειτονικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η παρουσία τους μπορεί να ενθάρρυνε τις πωλήσεις σε μέρη όπως η περιοχή του Κόλπου, δήλωσε ο David Chatillon, πρόεδρος της L’Union des Maisons de Champagne, αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε ποια αναλογία.

    Η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Αλλά η απαγόρευση ισχύει μόνο για προϊόντα που κοστίζουν περισσότερο από 300 ευρώ (323 δολάρια) και τα μπουκάλια σαμπάνιας πωλούνται συχνά λιγότερο. Ορισμένα από τα κράτη στα οποία σημειώθηκε άνοδος των εισαγωγών ενδέχεται να τα έχουν επανεξάγει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Trade Data Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

    Η Ρωσία, η οποία ήταν η 13η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σε όγκο το 2021, έπεσε στην 38η θέση, αφού οι αποστολές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80% το 2022.

    Οι παραγωγοί έστειλαν περίπου 435.000 φιάλες στη χώρα, σε σύγκριση με πάνω από 2,3 εκατομμύρια το 2021. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι διεθνείς καταναλωτές μετά τη Γαλλία.

    Bubbly Buyers | Top export markets for French Champagne producers in 2022
    Οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές για τους Γάλλους παραγωγούς σαμπάνιας το 2022

    Είναι πιθανό ορισμένες αποστολές να συνεχίστηκαν στη Ρωσία μέχρι την εισβολή της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, είπε ο Chatillon. Αν και η Comite Champagne δεν επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών, ο οργανισμός δεν έλαβε αιτήματα από παραγωγούς για πιστοποιητικά προέλευσης για αποστολές στη Ρωσία μετά την εισβολή, πρόσθεσε.

    Οι Ρώσοι αναδείχθηκαν στους κορυφαίους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία και το Ντουμπάι πέρυσι, καθώς οι κυρώσεις για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τους ώθησαν να επενδύσουν στο εξωτερικό. Σημείωσαν ρεκόρ αγορών 16.312 κατοικιών στην Τουρκία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και κατατάχθηκαν στην κορυφή στο Ντουμπάι από τη μεσιτική Betterhomes.

    Οι παραγωγοί θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει τις εξαγωγές στη Ρωσία για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης, ασφάλισης και πληρωμής, αλλά και για να προστατεύσουν τη φήμη τους, σύμφωνα με τον Chatillon.

    Η άνοδος των εξαγωγών στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είναι επίσης πιθανόν μια αντανάκλαση της επιστροφής του τουρισμού στην περιοχή, είπε.

    Οι συνολικές πωλήσεις σαμπάνιας ξεπέρασαν το ρεκόρ των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Moët Hennessy (LVMH): Μπαράζ επενδύσεων στο ροζέ κρασί – Εξαγόρασε το εμβληματικό Château Minuty

    Η Moet Hennessy ξεμένει από σαμπάνια λόγω της αυξημένης ζήτησης



    ΣΧΟΛΙΑ