• Business

    Οι περιπέτειες μιας δυναστείας: Πώς ένας εξάδελφος “μαύρισε” το όνομα της οικογένειας Φουρλή

    Αλέξανδρος Φουρλής


    Τι άνθρωπος είναι ο Αλέξανδρος Φουρλής της γνωστής δυναστείας των Φουρλήδων, μιας οικογένειας που επιχειρεί από το 1950 στην Ελλάδα; Είναι ένας επιχειρηματίας που πείθει μερικούς επενδυτές  να του βάλουν λεφτά σε μια δουλειά και μετά, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων, τους «πιστολιάζει»;

    Είναι ένας σοβαρός επιχειρηματίας που λόγω covid “έπεσε έξω” στις προβλέψεις του και η δουλειά κατέρρευσε;

    Πώς κατάφερε να πείσει κάποιους ανθρώπους να του δώσουν 2,5 εκατ. ευρώ μέσω ενός ομολογιακού δανείου, με υψηλό (σχεδόν τοκογλυφικό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) επιτόκιο 6%;

    Για μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία που λέγεται SEE Gaming; Τα ερωτήματα είναι πολλά για αυτό το νέο θέμα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

    Φυσικά με καθαρά οικονομικούς όρους, φταίνε και οι ίδιοι οι επενδυτές και σε αυτό δεν χωρεί καμιά αμφιβολία. “It takes two to tango” και αυτό είναι γνωστό στις business.

    Φταίει ο ίδιος και φυσικά φταίνε και όσοι του εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους. Γιατί κάποιος που θέλει υψηλές αποδόσεις 6% είναι βέβαιο ότι δεν είναι παιδάκι. Ξέρει τα μεγάλα ρίσκα.  Άλλωστε στην Άγρια Δύση των αγορών ζούμε.

    Ότι και να κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση,  τεράστιες ευθύνες έχει και η ίδια η οικογένεια Φουρλή ΦΡΛΚ -1,50% 3,93 . Ο αγαπημένος τους εξάδελφος είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που οι ίδιοι διοικούν.

    Τι λένε οι κατά τα αλλά σοβαροί Βασίλης , Παύλος και Δάφνη Φουρλή; Πώς ανέχονται να τους «μαυρίζει» το όνομα ένας εξάδελφος, ο οποίος στήνει business με τα λεφτά των άλλων και στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με επίσημες μαρτυρίες, τους «πιστολιάζει»η αν θέλετε δεν τους δίνει τα λεφτά τους πίσω;

    Ο εξάδελφος μπορεί να είναι απλός μέτοχος αλλά και η υπόλοιπη οικογένεια οφείλει να λάβει μέτρα. Να διαφοροποιηθεί.

    Ειδάλλως το moto που χρησιμοποιούν στην ιστοσελίδα τους www.fourlis.gr , «Ακεραιότητα και  αλληλοσεβασμός» μάλλον πρέπει να αλλάξει. Γιατί όπως και να το κάνουμε ο εξάδελφος , σύμφωνα με πηγές , το “μαύρισε” το όνομα των Φουρλήδων…

    H υπόθεση

    Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018 όταν κάποιοι επενδυτές αποφάσισαν να δανείσουν τον Αλέξανδρο Φουρλή της SOUTH EAST EUROPE GAMING ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, (SEE GAMING) , μέσω ενός ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6%.

    Όταν λοιπόν η SEE Gaming δεν πλήρωσε το κουπόνι του Ιουλίου του 2020 οι μέτοχοι και δικαίως, επαναστάτησαν. Οι επενδυτές ομολογιούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους καθώς:

    1)Η εταιρεία δεν είχε καταβάλει το κουπόνι του Ιουλίου. Στην συνέλευση της 10ης Αυγούστου, η διοίκηση της SEE Gaming είχε δηλώσει πως το κουπόνι θα πληρωνόταν μέχρι την σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση, πράγμα όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

    2)Η SEE Gaming δεν είχε εκδώσει τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της για την οικονομική χρήση 2019, οι οποίες ούτε μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί.

    3)Οι ομολογιούχοι ζητούσαν να ενημερωθούν για αν ο πρόεδρος και CEO κ. Αλέξανδρος Φουρλής είχε επιστρέψει στη SEE Gaming ποσό ύψους 1,47 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή είχε λάβει από την εταιρεία και θα το επέστρεφε έως το τέλος του 2019 (απαντήθηκε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε επιστραφεί).

    4)Οι επενδυτές αγωνιούσαν για το μέλλον της SEE Gaming, καθώς πληροφορούνταν ανεπίσημα από κύκλους της αγοράς για δυσμενείς εξελίξεις και γνώριζαν ότι στις 30/6/2019 (τελευταίες δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις) τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-1,45 εκατ. ευρώ).

    Στο πλαίσιο λοιπόν της γενικής συνέλευσης της 10ης Αυγούστου, η διοίκηση της εταιρείας απάντησε μεταξύ άλλων, ότι:

    α) Σήμερα, δεν λειτουργεί κανένα από τα έντεκα καταστήματα-πρακτορεία που λειτουργούσαν στις 30/6/2019.

    β) Δρομολογεί την εκπόνηση ενός νέου business plan, προκειμένου η εταιρεία να κινηθεί σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Τι έγινε σήμερα 

    Την καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ της SEE Gaming (εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Αλέξανδρου Φουρλή) αποφάσισε πανψηφεί η γενική συνέλευση των ομολογιούχων, καθώς σ’ αυτή παραβρέθηκε ποσοστό γύρω στο 76% (ανώτερο από το ελάχιστο 70% που απαιτείται για την καταγγελία του συγκεκριμένου δανείου).

    Μετά και τη εξέλιξη αυτή, το ομολογιακό δάνειο είναι άμεσα και πλήρως απαιτητό, ενώ πιθανότατα θα αναζητηθούν και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του κ. Φουρλή, καθώς στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται προσωπική του εγγύηση για την αποπληρωμή του.

    Πέραν αυτού, σειρά ομολογιούχων υποστηρίζει ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του Αλέξανδρου Φουρλή, κατηγορώντας τον ότι έχει «σηκώσει» από το ταμείο της SEE Gaming ποσό που προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο ποσό είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά ο ορκωτός ελεγκτής στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις του 2019 σημειώνοντας ότι ο βασικός μέτοχος το είχε λάβει από την εταιρεία και πως θα το επέστρεφε έως το τέλος του 2019.

    Ωστόσο ο κ. Φουρλής δηλώνει πως ούτε επέστρεψε το ποσό, αλλά ούτε και το οφείλει στην εταιρεία.

    Πέραν αυτού, η SEE Gaming έχει σήμερα αρνητική καθαρή θέση, δεν έχει πληρώσει το φετινό κουπόνι στους ομολογιούχους (παρά τη διαβεβαίωση του κ. Φουρλή ότι θα πληρωνόταν έως τη σημερινή γενική συνέλευση) και έχει διακόψει τη λειτουργία του συνόλου των έντεκα καταστημάτων-πρακτορείων διαδικτυακού στοιχήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ