• Business

    Η παγκοσμιοποίηση αργοπεθαίνει


    Η αυτονόμηση της οικονομίας καθώς και η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, μεταξύ άλλων παραμέτρων, αποτελούν ζωτικά και αναπόσπαστα κομμάτια της παγκοσμιοποίησης. Όμως η τάση της παγκοσμιοποίησης έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Η ιδέα ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνονται και να δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμούς από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε χωρών, αποκτά όλο και μικρότερη απήχηση στον πολιτικό κόσμο.

    Η βιωσιμότητα της παγκοσμιοποίησης βασίζεται στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, αλλά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται συνεχώς, οι κυβερνητικοί παράγοντες γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομυζάται ουσιώδη πολιτική ενέργεια από διεθνείς συμφωνίες, όπως η επερχόμενη, και πολυσυζητημένη, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ αλλά και το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP).

    Και όπως όλα δείχνουν ο αργός θάνατος της παγκοσμιοποίησης μπορεί να αρχίσει να επιταχύνεται. Ο υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016, από το στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών, Donald Trump, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έξοδο των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το δημοψήφισμα για το Brexit μπορεί να θέσουν “το διαβατήριο” των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου σε κίνδυνο.

    Ακόμη και αν αγνοήσουμε το αντίκτυπο των παραπάνω εξελίξεων, το διεθνές εμπόριο βρίσκεται σε ύφεση.

    Ακολουθεί σχετικό διάγραμμα από την HSBC:

    Η άποψη των αναλυτών της HSBC, με επικεφαλής τον Αμερικανό οικονομολόγο Kevin Logan, συνοψίζεται στα παρακάτω:

    “Ακόμη και πριν την εκλογή ενός νέου προέδρου στις ΗΠΑ, οι πρόσφατες εξελίξεις στις χώρες G20 δεν είναι ενθαρρυντικές: κατά τους τελευταίους εννέα μήνες νέα εμπορικά περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε υψηλότερη κλίμακα από ό,τι το 2009”.

    Η άνοδος των μέτρων που περιορίζουν το διεθνές εμπόριο στις χώρες G20 αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα:

    Η HSBC “βλέπει” με απαισιοδοξία την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, εάν δεν χαλαρώσει ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από το διεθνές εμπόριο:

    “Σύμφωνα με εκπροσώπους της ειδικής ομάδας εμπορίου B20 (Β20 Trade Taskforce), η ανατροπή όλων των εμπορικών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται από το 2008, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ κατά 423 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και να υποστηρίξει 9.000.000 θέσεις εργασίας. Οι προτάσεις αναφορικά με την προοπτική του διεθνούς εμπορίου από την πλευρά της τωρινής πολιτικής εκστρατείας των ΗΠΑ, καθιστούν πολύ δύσκολο το να είναι κανείς αισιόδοξος ότι αυτή η ανατροπή θα υλοποιηθεί”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/apofasi-ekplixi-telos-vazi-ste-stous-forologikous-elegchous-tis-dekaetias-pii-epofelounte/63704

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜH:

    http://www.mononews.gr/pies-diasimes-eteries-echoun-exagorastiedo-ke-30-chronia/63677



    ΣΧΟΛΙΑ