• Business

    Η ώρα της κρίσης: Ανοίγουν οι προσφορές από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ

    • NewsRoom
    ΔΕΣΦΑ


    Ανοίγουν σήμερα Πέμπτη στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές των δύο σχημάτων που διεκδικούν το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πλέον στο τίμημα και το ύψος της προσφοράς. Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έχει ήδη εκφράσει προσδοκίες για υψηλότερο τίμημα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό (η αζέρικη Socar είχε υποβάλει προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ) .

    Όπως είναι γνωστό, τον ΔΕΣΦΑ διεκδικούν οι κοινοπραξίες Snam (Ιταλία)-Fluxys (Βέλγιο)-Enagas (Ισπανία) και Reganosa (Ισπανία)-Transgaz (Ρουμανία)- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

    Όπως προβλέπει η διαδικασία αν οι δύο προσφορές έχουν διαφορά μεγαλύτερη του 15% τότε ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί απευθείας στο σχήμα με το υψηλότερο τίμημα.

    Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία που ανακοίνωσε ο διαχειριστής για το 2017 με τα κέρδη να σημειώνουν άνοδο 149,4% και τα έσοδά του να αυξάνονται πέρυσι κατά 58% στα 268,6 εκατ. ευρώ από 169,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από τα 34,6 εκατ. σε 85,6 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα σκαρφάλωσαν στα 227,7 εκατ. ευρώ από 145,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 56,1%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΣΦΑ: Δύο τελικά οι ενδιαφερόμενοι για το 66%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απρόσμενη εξέλιξη στο παρά πέντε: Φεύγουν οι Ολλανδοί από την διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ



    ΣΧΟΛΙΑ