• Business

    Οι νέες business των 515 εκατ. ευρώ για τις ταυτότητες: Οι προβληματισμοί και οι γκρίνιες – Όλο το παρασκήνιο

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη


    Ένα από τα μεγαλύτερα έργα για τις εταιρείες πληροφορικής, ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες, που στη 15ετία θα ξεπεράσει τα 515 εκατ. ευρώ, προβληματίζει τις εταιρείες του κλάδου, καθώς οι όροι του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, δημιουργούν ερωτηματικά, προβληματισμούς και γκρίνιες.

    Oπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, διαβάζοντας τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν διαπίστωσαν στην περιγραφή των προδιαγραφών του έργου, ότι  ζητείται μια ειδική τεχνολογία για το έγχρωμο laser την οποία κατέχουν μόνο δύο γαλλικές εταιρείες, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα συμμετοχής όλων των άλλων.  Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ετοιμάζονται να ζητήσουν διευκρινίσεις, για να διερευνήσουν τί περιθώρια υπάρχουν για άλλες τεχνολογίες.

    Κάποιοι, εκ των ενδιαφερομένων, σημειώνουν, ότι η απαίτηση έγχρωμης φωτογραφίας προβληματίζει, αφού η ασπρόμαυρη φωτογραφία θεωρείται πιο αξιόπιστη για έγγραφα ασφαλείας όπως οι ταυτότητες και την έχουν επιλέξει σχεδόν όλα τα  κράτη στην Ευρωζώνη (με εξαίρεση την Γερμανία).

    Άλλοι υπενθυμίζουν, ότι σε μια απο τις ενδιαφερόμενες εταιρίες στην Γαλλική Gemalto έχει επιβληθεί πρόστιμο 152 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της Εσθονίας για λάθη και παραλείψεις στο έργο διαβατηρίων και ταυτοτήτων που είχε αναλάβει εκεί. Άλλοι πάλι τηρούν στάση αναμονής, και θεωρούν ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις πριν πουν ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός.

    Στις 3 Μαρτίου ο διαγωνισμός

    Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όταν η αναθέτουσα αρχή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απέστειλε σε 26 επιχειρήσεις επιστολές με τις οποίες ζητούσε να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου αλλά και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μη αποκάλυψης των σχετικών πληροφοριών της προκήρυξης του έργου.

    Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίσθηκε η Τρίτη 3 Μαρτίου 2020.

    Αρχικά την ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο φορέας και στη συνέχεια το έργο θα αποπληρώνεται από τους πολίτες-αιτούντες για τα πιστοποιητικά έγγραφα.

    Υπενθυμίζεται ότι εκτός των ταυτοτήτων, το νέο σύστημα θα εκδίδει και άλλα πιστοποιητικά έγγραφα, όπως διαβατήρια, άδειες οδήγησης (διπλώματα) κ.ά.

    Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, θα διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της. Η ταυτότητα θα υποστηρίζει το πρότυπο eIDAS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η νέα ταυτότητα θα αποτελεί ψηφιακό πιστοποιητικό και εκτός από έγγραφο ταυτοποίησης  προσώπου θα λειτουργεί και  ως κλειδί  για  συναλλαγών από απόσταση με το ελληνικό Δημόσιο.

    Οι ενδιαφερόμενοι

    Στις 26 επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το διαγωνισμό συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία. Μεταξύ αυτών η γαλλική Gemalto (εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Thales), η βελγική Semlex Europe, η επίσης γαλλική Idemia, η γερμανική Veridos, η HID Global Ireland, η ελληνικών συμφερόντων Austria Card, η ιαπωνική TG Printing, η βελγική Zetes, η ισπανική  Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), η πολωνική Polish Security Printing κ.ά.

    Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεργαστούν με άλλες εγχώριες και ξένες προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο και να διαμορφωθούν 4-5 κοινοπραξίες, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα είναι:

    1. ΟΤΕ: Εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο σχήμα υπό τη γερμανική Veridos, που ελέγχει στην Ελλάδα τη Veridos Ματσούκης.
    2. Space Hellas: Πραγματοποιεί επαφές με το σχήμα του βελγικού ομίλου Zetes και της Pitkit Zetes Smartech, της κοινοπραξίας των Βέλγων με την ισραηλινή Pitkit που λειτουργεί το σύστημα των ταυτοτήτων στο Ισραήλ.
    3. Austria Card: Ο διεθνής όμιλος του επιχειρηματία Νίκου Λύκου, που διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες σε Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Αλβανία βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκή εταιρεία.
    4. Toppan Printing: Ο ιαπωνικός κολοσσός, ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.
    5. HID Global: Αμερικάνικη εταιρεία που ελέγχεται  από την σουηδική Assa Abloy, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κλειδαριών και συστημάτων πρόσβασης στον κόσμο. Μεγαλύτεροι μέτοχοι της Assa Abloy είναι οι οικογένειες των Σουηδών κροίσων Gustaf Douglas και Melker Schörling.
    6. Semlex: Η βελγική ετιαρεία ελέγχεται από τον συριακής καταγωγής επιχειρηματία Albert Karaziwan, ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία σε χώρες της Αφρικής.

    Το πρόστιμο των 152 εκατ. ευρώ

    Επίσης, στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται, η ισπανική Fabrica Nacional de Moneda y Timbre:η γερμανική Muelhbauer, η βρετανική DeLaRue, οι γαλλικές Gemalto και Idemia που προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

    Αξίζει να τονισθεί οτι τον Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με το Reuters, στην Γαλλική Gemalto έχει επιβληθεί πρόστιμο 152 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της Εσθονίας για λάθη και παραλείψεις στο έργο διαβατηρίων και ταυτοτήτων που είχε αναλάβει εκεί. 

    Σύμφωνα με την Εσθονική Αστυνομία και Σύμβουλο της Συνοριακής Φρουράς, ο Gemalto απέτυχε να προστατέψει τα ιδιωτικά κλειδιά με το τσιπ της κάρτας, εκθέτοντας τις κυβερνητικές ταυτότητες ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

    “Αποδείχθηκε ότι ο εταίρος μας παραβίασε αυτή την αρχή εδώ και χρόνια και το βλέπουμε αυτό ως πολύ σοβαρή παραβίαση της σύμβασης”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της PPA Κρίστα Αάς, σύμφωνα με το Reuters.

    Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

    Οι νέες ελληνικές ταυτότητες-κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

    Η νέα ταυτότητα θα αποτελεί, λένε, ταυτότητα-κάρτα πολίτη και θα είναι διαδραστική, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνει ο πολίτης τον φόρο, τον ΕΦΚΑ κ.λπ.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



    ΣΧΟΛΙΑ