• Business

    Η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου προς νέες εξαγορές με κορμό την Creta Farms

    Δημήτρης Βιντζηλαίος, στρατηγικός επενδυτής Creta Farms

    Δημήτρης Βιντζηλαίος, στρατηγικός επενδυτής Creta Farms


    Νέες επενδύσεις και εξαγορές ετοιμάζει η Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου με κορμό την Creta Farms υλοποιώντας το σχέδιό του για τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε έναν διευρυμένο όμιλο τροφίμων.

    Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας φάσης της επένδυσης με καταβολή μετρητών 5 εκατ. ευρώ, από τον στρατηγικό επενδυτή, όπως προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 21,6 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση της επένδυσης ποσού 15 εκατ. ευρώ, μέσω ισόποσης κάλυψης και καταβολής του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου από την μέτοχο «Bella Bulgaria S.A.» έγινε κατά τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας.

    Η Impala, σύμφωνα με πληροφορίες, με πυλώνα την Creta Farms εξασφαλίζοντας υψηλή ταμειακή επάρκεια ετοιμάζεται για νέες εξαγορές και επενδύσεις.

    Η Impala Invest επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Βιντζηλαίος, είναι εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με  έδρα στην Ολλανδία και  δραστηριότητες μέσω παραγωγικών θυγατρικών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στην αλλαντοβιομηχανία, στα τυριά, στα ελαιόλαδα και στα ζυμαρικά.

    Ο όμιλος εμφανίζει ετήσια έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο group απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.

    Το come back της Creta Farms

    Η εταιρεία έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή μέσα από την πτωχευτική διαδικασία να κάνει δυνατό come back τόσο σε επίπεδο μεριδίων αγοράς και να γυρίσει σε κερδοφορία.

    Το 2021 πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τζίρος προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη 7 εκατ. ευρώ.

    Η ηγετική θέση στην αγορά αλλαντικών που είχε στις δόξες της η Creta Farms και πριν ξεσπάσει η εμφύλια διαμάχη των αδελφών Δομαζάκη που δημιούργησε υποχρεώσεις 150 εκατ. ευρώ, ανακτάται σταδιακά.

    Το μερίδιο αγοράς που από το 26% είχε υποχωρήσει στο 4% σήμερα κινείται στο 20%.

    Παράλληλα έχει δώσει έμφαση στην εξωστρέφεια με ενίσχυση των εξαγωγών σε νέες αγορές και με αιχμή τα καινοτόμα προϊόντα  πατέντες με αιχμή τα προϊόντα «Εν Ελλάδι».

    H Ιmpala, πριν εμπλακεί με την Creta Farms, είχε αποκτήσει στην Ελλάδα το 2015 τη Λακωνική Τροφίμων από την οικογένεια Νίκα. Η επέκταση στην παραγωγή νέων προϊόντων είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής Βιντζηλαίου για τον μετασχηματισμό της κρητικής εταιρείας σε έναν ευρύτερο όμιλο τροφίμων. Στην κατεύθυνση αυτή κομβικό ρόλο έχει η Λακωνική στο εργοστάσιο της οποίας θα παράγονται νέα προϊόντα. Η παραγωγή από τη Σπάρτη έχει μεταφερθεί στο Ρέθυμνο και το ανακαινισμένο εργοστάσιο στη Σπάρτη με καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, απεγκλωβισμένο από τα προϊόντα όγκου θα εστιάσει στην παραγωγή  vegan προϊόντων και έτοιμων σαλατών, μια κατηγορία νέα για την Creta Farms.

    Στόχος είναι τα προϊόντα vegan, μια κατηγορία αναπτυσσόμενη με σημαντικές προοπτικές, να μπούνε στα ράφια των σούπερ μάρκετ το φθινόπωρο.

    Επιπλέον μέσα από τη συστηματική επένδυση σε Έρευνα και Ανάπτυξη- ήδη έχουν κατοχυρωθεί 20 πατέντες έως σήμερα- σχεδιάζονται νέα καινοτόμα προϊόντα και όχι μόνο για την αγορά των αλλαντικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Creta Farms: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επένδυση 20 εκατ. ευρώ από τον Δ. Βιντζηλαίο

    Creta Farms: Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης για τη συγχώνευση με τη Λακωνική Τροφίμων 

    Creta Farms: 50.000€ στην πρωτοβουλία Varibopi-reset



    ΣΧΟΛΙΑ