• Business

    Η Folli Follie μπορεί να περιμένει (γιατί ο Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης λείπει στη Νέα Υόρκη)

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Μπροστά σε μια ιδιότυπη, τετραήμερη «εκεχειρία» οδηγούνται οι εξελίξεις στη Folli Follie. Τουλάχιστον αυτό είναι το «μήνυμα» που εκπέμπεται  από την επιλογή του πολυσυζητημένου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη. Πλαισιώνοντας την ελληνική αποστολή που θα λάβει μέρος στο Greek Investment Forum, το οποίο γίνεται το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης στην αμερικανική μεγαλούπολη και «Μέκκα» των διεθνών αγορών. Εκεί φυσικά θα δώσει το «παρών» και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, που μετέχει συνάμα και στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παρά το γεγονός ότι είναι επιεικώς οξύμωρο, η εποπτεύουσα αρχή και ο εποπτευόμενος (το ελληνικό χρηματιστήριο δηλαδή) να συναποφασίζουν…

    Ούτως ή άλλως, το ουσιώδες είναι ότι ο Πρόεδρος και ένα ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεφαλαιαγοράς, το νωρίτερο που μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι αργά την ερχόμενη Πέμπτη. Συνεπώς μέχρι τότε και από πλευράς της εποπτικής αρχής, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική πρωτοβουλία για την υπόθεση των Folli. Καθώς στο ενδεχόμενο αυτό απαιτείται η φυσική παρουσία των μελών του ΔΣ, προκειμένου να υπογραφούν οι όποιες αποφάσεις.

    Και όλα αυτά όταν έχουν ήδη έχουν συμπληρωθεί 43 μέρες από τότε που βγήκε στον αφρό το «καυτό» ζήτημα των Folli, για το οποίο μιλώντας στη βουλή ο Χαράλαμπος Γκότσης έκανε λόγο για «αδικαιολόγητο πανικό στο επενδυτικό κοινό»….

    Αυτή ακριβώς ήταν η αρχική προσέγγιση του 75χρονου προέδρου της εποπτικής αρχής, ο οποίος μάλιστα την μεθεπόμενη μέρα από το «σκάσιμο» της υπόθεσης, αναχώρησε για τη Βουδαπέστη, προκειμένου να παραστεί στην προγραμματισμένη σύνοδο διεθνών κεφαλαιαγορών.

    Από εκεί όμως, κλήθηκε να επιτρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς το ζήτημα των Folli έπαιρνε τις αναπόφευκτες, ογκούμενες διαστάσεις. Δηλωτικό όλων αυτών είναι και οι «εξηγήσεις» που δόθηκαν στη «Διαύγεια» για τη τροποποίηση του προγράμματος Γκότση. Κάνοντας λόγω ότι «εξαιρετικά επείγουσες εξελίξεις σε σοβαρή χρηματιστηριακά υπόθεση, που ανάγκασε τον Πρόεδρο να επιστρέψει στις 8 αντί για τις 11 Μαΐου». Βέβαια, αυτό το συντομευμένο πρόγραμμα είχε… οικονομικά οφέλη για την Κεφαλαιαγορά, αφού το κόστος από τη μετάβαση του Προέδρου στη Βουδαπέστη, έπεσε  στα 1.600 ευρώ.

    Στην προκειμένη περίπτωση, η μετάβαση Γκότση στη Νέα Υόρκη γίνεται, όπως λένε οι πληροφορίες, και πάλι με έξοδα της εποπτικής αρχής. Είναι μάλιστα σφόδρα πιθανό να μη χρειαστεί να γυρίσει άρον-άρον στην Αθήνα και, αυτήν τη φορά, αφού ο κεντρικός κορμός των αποφάσεων της Κεφαλαιαγοράς για τα Folli έχει ήδη δρομολογηθεί.

    Μετά από την αδυναμία της εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, να δώσει μέχρι τις 14 Ιουνίου τα ζητηθέντα στοιχεία και ειδικά εκείνα που αφορούν τα ταμειακά της διαθέσιμα στην Κίνα, δρομολογούνται «επιθετικές» ενέργειες από πλευράς των εποπτικών αρχών. Με αναμενόμενη κατάληξη τη νέα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, για κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις αυτήν τη φορά.

    Εκείνο που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα ζητηθεί από τη Folli να αναμορφώσει τον ισολογισμό της περσινής ετήσιας χρήσης, η εάν οι διαδικασίες θα τρέξουν αυτοδίκαια, αφού η μη δημοσιοποίηση των ζητηθέντων στοιχείων,  σηματοδοτεί ευκρινώς την άποψη ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει ψεύτικο ισολογισμό, παραπλανώντας το επενδυτικό κοινό. Αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα, εφ’ όσον όμως έτσι αποφανθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

    Στο «μέτωπο» του ανεξάρτητου ελέγχου από την Ernst & Young, η εμπλοκή θεωρείται δεδομένη, με την ακολουθούμενη πολιτική από την πλευρά της ελεγκτικής εταιρείας να είναι εξαιρετικά νεφελώδης. Η Folli, με την τελευταία της ανακοίνωση, αφήνει να εννοηθεί ότι ο πλήρης έλεγχος, όπως έχει ζητηθεί από τη Κεφαλαιαγορά, θα γίνει από άλλη εταιρεία. Κάτι που θα ανακοινωθεί πιθανότατα στις αμέσως προσεχείς μέρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εποπτικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει υπογεγραμμένος, πλήρης έλεγχος των οικονομικών στοιχείων, δεν πρόκειται η μετοχή των Folli να επιστρέψει σε χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νεο παρασκήνιο για Folli Follie: Σαράντης vs Κουτσολιούτσου- It’s just business

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: «Προϊόν παρανόησης» ότι αρνηθήκαμε τον έλεγχο – Τι απαντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ