• Business

    Οι φήμες, τα σενάρια και τι πραγματικά συμβαίνει με τη SingularLogic


    Εσωτερικού χαρακτήρα αναδιάρθρωση και όχι «σπάσιμο» της εταιρίας στα δύο, προκειμένου να πουληθεί ξεχωριστά το κάθε κομμάτι της… Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη SingularLogic που επιχειρεί να αναβαθμίσει το λειτουργικό της μοντέλο και να διαχειριστεί από καλύτερη θέση τις αυξημένες προκλήσεις της «επόμενης μέρας». Η θυγατρική εταιρία πληροφορικής της MIG βρίσκεται κι εκείνη, με τη σειρά της, μέσα στον επικοινωνιακό «χορό» που έχει στηθεί με φόντο τα επικείμενα πωλητήρια «ασημικών» του επιχειρηματικού ομίλου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί κάποιο συγκεκριμένο πλάνο εκχώρησης της Singular και, σε κάθε περίπτωση, αν αυτό συμβεί μελλοντικά, θα αφορά ολόκληρη την εταιρία, ως ενιαία οντότητα. Διότι όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, ο επιμερισμός δραστηριοτήτων αφορά την εσωτερική λειτουργία και μόνον. Χωρίς να τίθεται ζήτημα ριζικού διαχωρισμού, που θα «γεννήσει» δύο νέα εταιρικά σχήματα.

    Εκ των πραγμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο ισχυρότερος πιστωτής αλλά και ο βασικός μέτοχος της MIG, είναι εκείνη που έχει τον καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στη SingularLogic. Eταιρία με ηγετική θέση στην παραγωγή επιχειρηματικού λογισμικού και από τις μεγαλύτερες στον τομέα των υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής. Οι οικονομικές επιδόσεις ,όπως αυτές αποτυπώνονται στην τελική γραμμή του ισολογισμού, καθώς επίσης και οι δανειακές υποχρεώσεις, συνιστούν τα μεγάλα «βαρίδια». Όπως όλα δείχνουν, η περσινή χρονιά αναμένεται να είναι ζημιογόνος και σε συνέχεια του 2016 που «κληροδότησε» ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων αγγίζει τα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 52,2 εκατ. είναι ομολογιακό δάνειο με αθετημένους χρηματοοικονομικούς όρους, το οποίο έληξε προ διμήνου και συζητείται πλέον με τις πιστώτριες τράπεζες, η προοπτική αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης. Κάτι που όπως πιστεύεται δεν θα αργήσει να τελεσφορήσει.

    Η μητρική MIG έχει γράψει στα βιβλία της ως λογιστική αξία των επενδύσεων στη SingularLogic 29,5 εκατ. ευρώ. Τάξη μεγέθους που είναι βέβαια στη χαμηλότερη βαθμίδα της σχετικής κλίμακας των θυγατρικών του ομίλου. Όταν η λογιστική αξία των επενδύσεων της MIG στη Vivartia είναι 442 εκατ.ευρώ, στην ακτοπλοϊκή Attica 438 εκατ. και στο «Υγεία» 211,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς όλα να εκφράζουν ένα δυνητικό προβάδισμα που μπορεί να έχουν κατά σειράν μεγέθους οι θυγατρικές, σε περίπτωση που επιλεγεί η πώλησή τους. Υπό αυτές τις συνθήκες θεώρησης των εξελίξεων οι μελλοντικές κινήσεις για τη Singular είναι ακόμη στη σφαίρα του ζητούμενου και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παρά ταύτα ορισμένοι στην αγορά έχουν σπεύσει να «χρίσουν» τον Θόδωρο Φέσσα (της Quest Συμμετοχών) ως φαβορί για την απόκτηση της Singular… Βασιζόμενοι άγνωστο πού.

    Στη σημερινή της μορφή η εταιρία πληροφορικής (που έχει 650 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου) προέκυψε μετά από την προσάρτηση των Logic DIS και Delta. Aπό την τελευταία, η SingularLogic… κληρονόμησε τη συλλογή και μηχανογραφική επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ένα έργο που πρωτοξεκίνησε το 1981 από την τότε «Δέλτα Πληροφορική» του Ανδρέα Δρυμιώτη και συνεχίζεται πια από τη θυγατρική της MIG. Για τις εθνικές εκλογές που έγιναν το2015 η SingularLogic είχε λάβει αμοιβή 5,5 εκατ. ευρώ εν συνόλω, ενώ για το Δημοψήφισμα, στην ίδια χρονιά, είχε πάρει 2,4 εκατ. ευρώ.

    Ένας δραματικός επίλογος για μια ιδιοφυία…

    Τα τελευταία χρόνια, ο Μιχάλης Καριώτογλου ήταν εκείνος ο οποίος έβγαινε τις βραδιές των εκλογών για να ανακοινώσει τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, από τα οποία προέκυπτε το κόμμα που θα ήταν ο νικητής. Προ ημερών ο 63χρονος πρόεδρος της Singular, o οποίος στο παρελθόν είχε χρηματίσει και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του στο Ψυχικό. Γράφοντας ο ίδιος τον δραματικό επίλογο της ζωής του. Μιας ζωής, που, τελευταία, του είχε γίνει αβάσταχτη.

    Καριώτογλου

    Ήταν στην εταιρία εδώ και 34 χρόνια. Ιδιοφυία στην πληροφορική και εφευρέτης μιας σειράς από σύνθετους κώδικες λογισμικού που χρησιμοποιούσε η Singular. Πρόπερσι ένα ατύχημα με τη μηχανή που οδηγούσε του προξένησε βαρύτατες συνέπειες. Καθηλώθηκε στο σπίτι. Ήρθαν στη συνέχεια τα εγκεφαλικά που έκαναν ζοφερή την καθημερινότητα. Αληθινός Γολγοθάς. Δεν μπορούν όλοι να τον διαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για την κατάθλιψη. Ώσπου ήρθε η στιγμή της συγκλονιστικής επιλογής για την οικειοθελή απόδραση από το μάταιο τούτο κόσμο. Άλλωστε ακόμη δεν έχει εφευρεθεί ο «πηγαίος κώδικας» της αθανασίας. Και η πορεία είναι κοινή για όλους. Γυμνός γεννιέσαι μ’ ένα κουστούμι φεύγεις. Πάντα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η χρηματιστηριακή σπέκουλα, ο μύθος της Δημόσιας Πρότασης του CVC Capital για το «Υγεία» και η «ενορχηστρωμένη» άνοδος στη μετοχή της MIG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ανακοίνωση της SingularLogic για το θάνατο του Μ. Καριώτογλου



    ΣΧΟΛΙΑ