• Business

    Ένα εμβόλιο έρχεται να σταματήσει ένα πανάρχαιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

    • Bloomberg


    Η Νέα Ζηλανδία κατόρθωσε να καταστείλει μία μολυσματική ασθένεια με τη βοήθεια ενός νέου τύπου εμβολίου. Δέκα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ίδιο εμβόλιο μπορεί να καταπολεμήσει μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που βρίσκεται σε έξαρση: τη γονόρροια.

    Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία ότι η ταχεία εξάπλωση της ασθένειας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με τη χρήση ενός εμβολίου που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά για να αποτραπεί ο βακτηριακός ξάδερφός του που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρες επιδημίες μηνιγγίτιδας. Και μολονότι η γονόρροια δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι πλέον στα πρόθυρα του να γίνει ασταμάτητη, λόγω της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

    Οι γιατροί αναφέρουν επίσης ότι κάποιες εκδηλώσεις της γονόρροιας είναι αθόρυβες και η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Αυτό καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την καταπολέμηση της μάστιγας, η οποία διευρύνεται πλέον όχι μόνο σε μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλοφίλων, αλλά στην ευρύτερη κοινότητα. Τα περιστατικά γονόρροιας αυξήθηκαν 19% στις ΗΠΑ πέρυσι, ενώ παρόμοιες τάσεις σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν υπάρχει ανοσοποίηση κατά της γονόρροιας, μελέτες δείχνουν ότι ένα εγκεκριμένο εμβόλιο της GlaxoSmithKline, το Bexsero, μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον μερική προστασία.

    Η GlaxoSmithKline δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα στοχεύσει τη γονόρροια με το Bexsero, που προβλέπεται να δημιουργήσει φέτος πωλήσεις 780 εκατομμυρίων δολαρίων καθαρά ως εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β. Το προϊόν έχει μια τιμή λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ περίπου 166 δολάρια ανά δόση.

    Η φαρμακευτική εξετάζει τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων μελετών και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις υγειονομικές αρχές και με ανεξάρτητους ερευνητές σχετικά με την πιθανή αξιολόγηση του Bexsero ως ενός τρόπου πρόληψης της γονόρροιας, δήλωσε η εταιρεία απαντώντας μέσω e-mail.

    “Η GSK έχει επίγνωση της αυξανόμενης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για την πρόληψη της γονόρροιας, ιδιαίτερα υπό το φως της αντιμικροβιακής αντοχής, και διερευνά τρόπους για να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της σε αυτό το σημαντικό θέμα”, ανέφερε η εταιρεία.

    Μία στοχευμένη δοκιμή του Bexsero σε Αμερικανούς εφήβους εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 84.000 λοιμώξεις και να εξοικονομήσει σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια ως συνολικό κόστος.

    Τα δεινά της γονόρροιας

    Η γονόρροια, μια αρχαία ασθένεια που αναγνωρίστηκε τον δεύτερο αιώνα από τον Έλληνα γιατρό Γαληνό, συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, ειδικά στον λαιμό, επιτρέποντάς της να εξαπλωθεί απαρατήρητα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μια σειρά επιπλοκών από στειρότητα μέχρι πρόωρη γέννα ή τύφλωση.

    “Όπως πολλές ασθένειες, ξεχνάμε πόσο κακές ήταν αυτές”, δήλωσε η Kate Seib, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του Bexsero στη Σιένα της Ιταλίας για λογαιασμό της Novartis AG, η οποία πούλησε το εμβόλιο στην Glaxo το 2015. “Αλλά δεν σκοτώνει κανέναν, οπότε ακόμα δεν ανησυχεί ο κόσμος”.

    Καμία μελέτη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι το Bexsero μπορεί να αποτρέψει τη γονόρροια, δήλωσε η Seib. Τα ευρήματα στη Νέα Ζηλανδία, την Κούβα και το Κεμπέκ που δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού και της επακόλουθης μείωσης της γονόρροιας είναι “πολύ ελπιδοφόρα, αλλά απλά μια παρατήρηση”, ανέφερε.

    Πάντως, ακόμα και ένα μέτριο επίπεδο επίδρασης από ένα εμβόλιο θα μπορούσε να εμποδίσει την «σχεδόν εκθετική» αύξηση της γονόρροιας παγκοσμίως και να επιβραδύνει την εξέλιξη των ανθεκτικών σε φάρμακα περιπτώσεων, ανέφερε ο Christopher K. Fairley, διευθυντής του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης.

    “Πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε ότι το να λέμε στους ανθρώπους ‘μειώστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων και χρησιμοποιήστε προφυλακτικά’ θα λειτουργήσει, γιατί δεν λειτουργεί”, είπε σε συνέντευξη ο Fairley, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα. Πρέπει να αρχίσουμε να ερευνούμε άλλες μεθόδους”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Σκανάρισμα» όλου του ανθρώπινου οργανισμού μέσα από μία τρίχα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Nintendo ποντάρει στα Pokemon για να πουλήσει περισσότερα Switch

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Αυτός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή καλλιτέχνης. Πόσο πουλήθηκε ο πίνακας του από τον οίκο Christie’s



    ΣΧΟΛΙΑ