• Business

    Η επική σάγκα της οικογένειας Μαρινόπουλου των 124 χρόνων

    Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ιδρυτής ΦΑΜΑΡ & Μαρινόπουλος


    1893. Στο βασίλειο της Ελλάδος, ο Γεώργιος κάθεται στο θρόνο του Όθωνα, με δωράκι τα Επτάνησα από τους Άγγλους, αλλά και με τη Θεσσαλία και την Άρτα να μεγαλώνουν τη χώρα, ο Χαρίλαος Τρικούπης στη Βουλή λέει τη φράση που έμεινε στην ιστορία ως «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν, καληνύχτα σας» και ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, ανοίγει το πρώτο φαρμακείο του, στη Νεάπολη της Αθήνας.

    Η θρυλική ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου έχει ξεκινήσει, σε πλήρη ευθυγράμμιση με εκείνη του τόπου, τις αλλαγές, τους πολέμους, τους σπαραγμούς, τους θριάμβους του. Ώσπου να φτάσει, στον 21ο αιώνα, στο 2018, όπου η αυτοκρατορία που έπλασε με δουλειά και αφοσίωση ο πρώτος Μαρινόπουλος να έχει οδηγηθεί σε παρακμή, συντριβή και ο συνονόματος εγγονός του, ο Δημήτρης, να συλλαμβάνεται για χρέη μια Δευτέρα αυτού του Απρίλη, καθώς αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία σε δικαστικό επιμελητή.

    Κοινωνικά ο αντίκτυπος υπήρξε μεγάλος. Η εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη» προσπαθεί μέσα από τα δικαστήρια, να κατορθώσει την αποπληρωμή της, για τις οφειλές της «Μαρινόπουλος Α.Ε» και με βάση την απόφαση του Ειρηνοδικείου υποχρεώνονταν, μεταξύ άλλων, οι Λεωνίδας Μαρινόπουλος, Δημήτρης Μαρινόπουλος και Γιώργος Μαρινόπουλος να παρουσιασθούν στο δικαστήριο και να υποβάλουν τον ατομικό κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων τους.

    Οι φωτογραφίες της σύλληψης του Δημήτρης Μαρινόπουλου, μέρα μεσημέρι στην Αθήνα, έκαναν το γύρο του διαδικτύου και η ιστορία μιας κατάρρευσης του κολοσσού που είχε δημιουργηθεί πριν από κάτι αιώνες έγινε το θέμα των ημερών. Στη μέση της μικρής, τότε, πόλης, που έψαχνε την ταυτότητα της και αγκάλιασε τον πρώτο Μαρινόπουλο, με θέρμη, γιατί το φαρμακείο και οι υπηρεσίες του ήταν κάτι το «αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελεστάτην επίπλωσιν»

    Επίσημος προμηθευτής της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως και του Διαδόχου

    Στην αρχή του 20ού αιώνα, ο Δημήτριος Μαρινόπουλος μεταφέρει το φαρμακείο του σε μεγαλύτερο χώρο, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής, μιας και τα αγαθά του είναι φημισμένα και έχουν τεράστια ζήτηση. Το 1905, μαζί με τον αδερφό του Πάνο, ανοίγουν ένα ακόμη φαρμακείο, στην οδό Φιλελλήνων. Οι ωραίες Αθηναίες με τα μανσόν, τα παρασόλια, τα μεγάλα καπέλα και εκείνες, οι άλλες, με τα μαντήλια στα μαλλιά, με τα τσεμπέρια. Οι έξοχοι μάγκες, ο Δελαπτρίδης με τους λόγους του, οι φραγκοντυμένοι και ανάμεσα τους κάποιες φουστανέλες με τις τριακόσιες διπλώσεις για τα χρονιά της τουρκοκρατίας, όλοι τους περνάνε απ τα φαρμακεία «Μαρινόπουλος».

    Ζυγίζονται με την πιο επιστημονική, ακρίβεια, πρωτότυπη πλάστιγγα μέτρησης του βάρους που υπήρχε μόνο εκεί. Πάνε στο τμήμα πρώτων βοηθειών όταν έχουν χτυπήσει, ή οι γιατροί στο τμήμα αποστείρωσης. Οι κυρίες βρίσκουν εδώ τα πιο ιδιαίτερα, μοντέρνα και αγνά είδη για την υγιεινή τους, αλλά και σπουδαία καλλυντικά. Όλοι οι πελάτες ανατριχιάζουν λίγο με τη μυρωδιά, την ψύχρα και την αίσθηση που εξαπολύεται από το τμήμα ταρίχευσης! Έχει ειδικό τμήμα για παιδιά, πράγμα ασύλληπτο για την εποχή.

    Μέσα δουλεύουν μόνο επιστήμονες! Και όλα είναι καινούργια, φίνα, λαμπερά. Ένα σαλόνι με ελιξίρια όμως σε φιάλες και φιαλίδια με λογιών φίλτρα για υγεία και ευζωία. Και μόνο εδώ υπάρχουν φάρμακα, είδη, προϊόντα από τα πιο φημισμένα ξένα εργοστάσια και σπουδαίους ευρωπαϊκούς φαρμακευτικούς οίκους. Ότι πιο εξελιγμένο και αποτελεσματικό κυκλοφορεί στις ξένες πρωτεύουσες, βρίσκεται και στου «Μαρινοπούλου», ενώ τα δυο αδέλφια εξασφαλίζουν την αποκλειστική αντιπροσωπεία προϊόντων και από τον πιο φημισμένο τότε φαρμακευτικό οίκο.

    Και φυσικά το φαρμακείο του Μαρινόπουλου είναι ο επίσημος «προμηθευτής της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως και του Διαδόχου»! Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος είναι έξυπνος, ευγενής, με άψογους τρόπους αλλά και ανοιχτόκαρδος και ιδιαίτερα κοινωνικός. Σύντομα συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας.

    Τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αρχή της δεύτερης γενιάς Μαρινόπουλων

    Μαρινόπουλος
    Οι κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.

    Ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος τελειώνει με την φρικιαστικά ψεύτικη αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξει άλλος. Οι δύο γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Ιωάννης, μεγαλώνουν στα φαρμακεία και μαθαίνουν από τους γονείς τους ώσπου, ενήλικες πια, αναλαμβάνουν την επιχείρηση και περνούν στην βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ιδρύοντας το 1949 τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ, παράγοντας φάρμακα και καλλυντικά για λογαριασμό τρίτων στην Ευρώπη.

    Η οικογένεια βλέπει τις αλλαγές να έρχονται. Περνά στην λιανική πώληση και το 1962, φτιάχνει το πρώτο κατάστημα της ως Self Service Μαρινόπουλος, δημιουργώντας έτσι τα ελληνικά super market. Το 1950 συνεργάζεται με την μεγάλη γαλλική εταιρεία Le Printemps και τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM.

    Η συνεργασία θα τελειώσει στο 1990 με τον γαλλικό όμιλο να καταρρέει πια. Ήδη τη δεκαετία του 70, όλοι γνωρίζουν τον… ΠιΜί! Πρόκειται για τη διαφημιστική μασκότ των πριζουνικ, όπου τα σλόγκαν «Αν αγαπάτε τη δραχμή σας» με τον ασπρόμαυρο ΠιΜι να αγκαλιάζει ερωτικά σχεδόν μια δραχμούλα, που γίνεται μόδα.

    Η επιχείρηση ανθεί και οι Μαρινόπουλοι συνομιλούν στα ίσια και κάποτε και από θέση ισχύος στους ξένους εταίρους τους. Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος το 1969, έκανε σαφή την επιχειρηματική του δράση, απέναντι στη Χούντα, που επιδίωκε τις ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. «Δεν επιθυμούμεν να είμεθα αποικία των ξένων επενδυτών αλλά συνεργάται των εντός του ελληνικού χώρου» είχε δηλώσει, με λίγα λογία και σταράτα και είχε καθαρίσει!

    Χρόνια επέκτασης, δημιουργίας και… lifestyle!

    Το 1982, οι Μαρινόπουλοι ξεκινούν τα Beauty Shops. Πρόκειται για μια αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής, η συνεργασία, το 1990, με την επιχείρηση Marks & Spencer, η δημιουργία, το 1999, του ομίλου Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% – 50%, η συνεργασία, το 2002, με τα Starbucks, και, τέλος, η πιο πρόσφατη συνεργασία με τα καταστήματα Fnac.

    Το 1993 μπαίνουν και στις πρωτοποριακές lifestyle εκδόσεις, όταν ο Πέτρος Κωστόπουλος, έχοντας έρθει σε ρήξη με τον εκδότη Άρη Τερζόπουλο, αποχώρησε από το ΚΛΙΚ και προσχώρησε το 1994 στην ίδρυση της εταιρείας ΙΜΑΚΟ και στην έκδοση περιοδικών όπως το μηναίο life style «Nitro», το εβδομαδιαίο «Down Town», το ανδρικό Big, το αθλητικό Active καθώς και του ραδιοσταθμού Nitro FM κ.α. Τότε, ο Πάνος Μαρινόπουλος, της τρίτης πλέον γενιάς, ξεχωριστά από τον όμιλο, συμμετείχε για κάποια χρόνια στην όλη επιχειρηματική προσπάθεια. Αλώστε και το όνομα της ΙΜΑΚΟ βγήκε από τα αρχικά των Ι(ωάννου)ΜΑ(ρινόπουλος) ΚΟ(στόπουλος).

    Η σύζυγος του Πάνου Μαρινόπουλου, Σάντρα, μάλιστα, διατέλεσε πρόεδρος και με σημαντική επιτυχία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Όμως, κάπου εδώ, έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, τα τέσσερα παιδιά των Δημήτρη και Γιάννη Μαρινόπουλου, με τέλειες σπουδές και μεγαλωμένα μέσα στην οικογενειακή επίχριση, που προωθούν ένα μοντέρνο σύστημα διοίκησης με την κατάτμηση μέρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου σε κάθε ένα από τα τέσσερα ξαδέρφια.

    Με τη αιωνόβια σιγουριά της επιχείρησης και του ιστορικού ονόματος τους, ετοιμαζόταν και η τέταρτη γενιά της οικογένειας Μαρινόπουλου, με την γνωστή τακτική της οικογένειας, όλοι να δουλεύουν παντού μέσα στην επιχείρηση μαθαίνοντας απ’ τους μεγαλύτερους. Η εταιρεία, είχε φτάσει να έχει 1.085 καταστήματα, και 15.000 εργαζόμενους!

    Εξαγοράζοντας σχεδόν όλες τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ…

    Φτάνοντας στο 1993 τα αδέρφια Μαρινόπουλοι συμπράττουν με την Continent Hellas, μέσω της Υπερμαρινόπουλος ΑΒΕΤΕ, ανταλλάσσοντας μετοχές της τάξης του 20%. To 1999 ξεκινούν τη συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων Carrefour και αναλαμβάνουν άμεσα και τις δραστηριότητες της Promodes στην Ελλάδα, δηλαδή την Continent Hellas ΑΕ και την Dia Hellas ΑΕ.

    Παράλληλα, οι Γάλλοι θα απευθυνθούν στους ιδιοκτήτες του ομίλου Μαρινόπουλου κι έτσι δημιουργείται ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος, υπό την Champion, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι από κοινού στο 50% – 50% και την ονομασία των καταστημάτων Champion Μαρινόπουλος.

    Το 2000 η συγχώνευση πραγματοποιείται και η νέα εταιρεία ονομάζεται Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία απορροφά τις εταιρείες Νίκη ΑΕ, Υπερμαρινόπουλος ΑΒΕΤΕ, Μαρινόπουλος Βορ. Ελλάδας ABETE (πρώην Πασχαλιάς), Εταβίκ ΑΕ, ΚΕΑΠ ΑΕ και την Continent Hellas ΑΕ. Η Dia Hellas ΑΕ περνάει στα χέρια της μητρικής Carrefour SA.

    Στα τέλη του 1989, τα αδέρφια Μαρινόπουλοι εντάσσουν στον όμιλο τους και την 6η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου, την Τρέσκο του Θωμά Ράμμου. Μέσω της Tresko, εντάσσουν μεταξύ του 1992 και του 1995, 4 κρητικές αλυσίδες που κατείχαν σημαντικά μερίδια στα αστικά κέντρα του νησιού, την Creta Market, την Ρέθυμνο Market, την Μέγα Μάρκετ ΑΕ και τα Super Market Άλφα Μι , ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και στην Μακεδονία όπου εξαγόρασε το 1992 την σερραϊκή αλυσίδα Πασχαλιάς, όπως άλλωστε και στα Δωδεκάνησα όπου εξαγόρασε την Κοκκινίδης το 1996. Ακόμη εξαγόρασαν την αλυσίδα Ξυνός Markets στην Αθήνα και Πειραϊκόν στον Πειραιά το 2004 καθώς και τις αλυσίδες Λαλιώτης στην Βοιωτία και της Κρόνος στην Πάτρα το 2014.

    Τη διοίκηση του ομίλου είχαν τα τέσσερα ξαδέλφια, οι Πάνος Ι. Μαρινόπουλος, Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος, Πάνος Δ. Μαρινόπουλος και Λεωνίδας Δ. Μαρινόπουλος. Ο τελευταίος είχε ευθύνη για τα σούπερ μάρκετ, ο Πάνος Ι. Μαρινόπουλος για την αλυσίδα καταστημάτων Starbucks, ο Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος για την αλυσίδα καταστημάτων Marks & Spencer, ενώ και οι τέσσερις ασχολούνταν με τη ΦΑΜΑΡ. Α! Και δεν είναι πια οι επίσημοι προμηθευτές της Αυτού Μεγαλειότητος. Είναι οι ίδιοι βασιλείς της αγοράς!

    Η ζωή, οι συνήθειες, οι αδυναμίες μιας σχεδόν βασιλικής επιχειρηματικά οικογένειας

    Ω! Οι ευτυχισμένες μέρες! Για αυτές έγραψε ποίηση ο Πολ Βερλαιν και έκανε θεατρικό ο Μπέκετ, ενώ στοχαστές, φιλόσοφοι, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί αφόρισαν την ύπαρξη και ακόμα περισσότερο την ανυπαρξία της. «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο», έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης με λέξεις του Αλέξη Ζορμπά του. Στην περίπτωση της οικογένειας των Μαρινόπουλων, του Λεωνίδα, του Πάνου και του Πάνου – Πανάρα, της Σάντρας, της Ιωάννας και της Μαρίνας χωρούσαν στο κάδρο της ευτυχίας και κάποια πράγματα παραπάνω απ το μαγκαλάκι και τη βοή της θάλασσας, όσο και αν δεν κατάφεραν να σώσουν την επική επιχείρηση που έγραψε ιστορία για παραπάνω από έναν αιώνα και όσο και αν οι φήμες για την περιουσία τους κάνουν λόγο για μυθικά ποσά.

    Ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος υπήρξε λάτρης της ιππασίας, σπορ και ενασχόληση που απασχολούσε πάντα γαλαζοαίματους και αριστοκράτες και ταξίδευε παντού, όπως στο Ντουμπάϊ για να παρακολουθήσει τις επιδόσεις των καθαρόαιμων αλόγων του, όπως του «Πρέσβη», που υπήρξε νικητής, ενώ δεν χάνει τις ιπποδρομίες στο… Ascot! Αν και είχε σπίτι στην κοσμική Μύκονο, δεν έβγαινε σε πάρτι και πολύβοα στέκια, πράγμα που έκανε στο Λονδίνο.

    Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Λεωνίδας Μαρινόπουλος (δεξιά)

    Η ατμόσφαιρα της βρετανικής πρωτεύουσας του ταίριαζε και μπορούσε να δειπνεί σε ρεστοράν γκουρμέ, να συχνάζει σε prive κλαμπ, ή να καλεί κόσμο στο σπίτι του σε προάστιο ιδιαίτερα αριστοκρατικό στο Λονδίνο. Σύζυγος του, είναι η Μαρίνα Μαρινοπούλου, η πιο «άγνωστη» από τις συζύγους των Μαρινόπουλων, που αποφεύγει την κοσμική ζωή και προτιμά όπως και ο σύζυγος της τους κλειστούς κύκλους, τα γιοτ και τη βίλα στη Μύκονο. Για τον Στέφανο Μαρινόπουλο, πάλι, τίποτα δεν είναι γνωστό, αποφεύγοντας όχι μόνο οποιαδήποτε έκθεση αλλά και προωθώντας να είναι έως αόρατος.

    Μαϊάμι και Χάμπτονς…

    Ο πιο γνωστός στα ΜΜΕ ήταν πάντα ο Πάνος Μαρινόπουλος -ο Πανάρας για τον ξεχωρίζουν οι φίλοι από τον εξάδελφο με το ίδιο όνομα- που είναι πολύ εξωστρεφής, γελαστός, κοινωνικός άνθρωπος. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπούσε τα μεγάλα κλαμπ, αλλά και τα ελληνικά και τα μπουζούκια, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 90.

    Ζει πλέον, στο Μαϊάμι, σε μια κατοικία που θεωρείται έργο τέχνης της αρχιτεκτονικής, με μια θεά απ αυτές που πραγματικά είναι απ’ τις ωραιότερες και σπανιότερες του πλανήτη. Φυσικά και η βίλα είναι είναι δίπλα στη θάλασσα και οι εσωτερικοί χώροι χαρακτηρίζονται από αριστοκρατική, υψηλής αισθητικής φινέτσα.

    Υπήρξε παντρεμένος με την Ιωάννα, λατρεμένη των κοσμικών στηλών και το διαζύγιό τους στάθηκε συναινετικό, πολιτισμένο και φιλικό. Η πρώην σύζυγος λοιπόν εργάζεται πλέον ως interior designer και σχεδιάστρια σκαφών, έχοντας δεχθεί εξαιρετικές κριτικές για την δουλειά της. Έχουν μαζί δυο γιους, τον Πάνο και τον Λέοντα. Λατρεύουν την Αμερική και λίγες μέρες πριν την πτώχευση της Μαρινόπουλος, υπήρξαν φωτογραφίες τους, στο περιβόητο Χάμπτονς της Νέας Υόρκης, στο ανατολικό άκρο του Lοng Island, όπου οι κάτοικοι του θεωρούνται γενικά ως οι πιο πλούσιοι των ΗΠΑ και που αξιοσημείωτες προσωπικότητες ή απλά εκατομμυριούχοι είναι αυτοί που κατέχουν κατοικίες στην περιοχή κάποιες από αυτές βρίσκονται στην λίστα με τις ακριβότερες της Αμερικής.

    Πάνος και Ιωάννα Μαρινοπούλου

    Στη συνέντευξη της στην Καθημερινή, η Ιωάννα, έλεγε και για την διαμονή της στο Μαϊάμι, ως μόνιμη κάτοικος: «…Η απόφαση πάρθηκε για ιατρικούς λόγους, αλλά παρατείναμε τη διαμονή μας γιατί μας ταίριαξε ο τρόπος ζωής. Για μας ήταν μια μοναδική εμπειρία και για τα παιδιά, που τότε ήταν 12 και 10 ετών, ένα πρόωρο “πανεπιστήμιο”. Προσαρμόζομαι εύκολα σε κάτι που έχω πάρει απόφαση. Απαιτεί οργάνωση το να μετοικείς στο εξωτερικό με παιδιά και είναι σημαντικό ότι στις ηλικίες αυτές εντάσσονται εύκολα, αρκεί οι γονείς να είναι ευτυχείς και σίγουροι με την απόφασή τους, ώστε και εκείνα να αισθάνονται ασφάλεια. Για μένα έχει νόημα να ζεις μια πόλη ως πολίτης της, να αφουγκράζεσαι τη νοοτροπία, την καθημερινότητα, τις ανησυχίες, το χιούμορ των ανθρώπων που ζουν εκεί. Το σπίτι σε βοηθάει να ζεις την καθημερινότητα ως ντόπιος. Στο Μαϊάμι υπάρχει καθαριότητα στους δρόμους που δεν τη συναντάς εύκολα σε πόλεις. Μεγάλη υποδομή και σεβασμός παντού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν ξεχωρίζουν εστιατόρια για μικρούς και μεγάλους, τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα παντού. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, ανοιχτοί, ως επί το πλείστον, με μια αφέλεια θα έλεγα και με έναν καλό λόγο πάντα να σου πουν. Πολλοί λένε ότι είναι προσποιητό, για μένα η προσπάθεια μετράει. Μου άρεσε που σηκωνόμουν στις 6:30 το πρωί και κοιμόμουν στις 11, που η κράτηση στο εστιατόριο ήταν στις 7 το απόγευμα. Στην Ελλάδα είναι ανέφικτο ένα τέτοιο πρόγραμμα – εάν πάω σε εστιατόριο στις 7, το πιθανότερο θα είναι κλειστό ή θα τρώω μόνη μου (γελάει). Οι διαφορές όμως είναι ωραίες…»…

    Η Ιωάννα Καπετανάκου, με καταγωγή από τη Μάνη, πολύ όμορφη και λαμπερή, έχει δουλέψει ως μοντέλο και πάντα εντυπωσίαζε με τις κοσμικές εμφανίσεις, τα σινιέ καλόγουστα ρούχα της, τις τσάντες και τα παπούτσια των μεγάλων οίκων μόδας. Ταλαντούχος στη δουλειά της, φέρεται να ταξιδεύει στις πιο ακριβές και μυθικές περιοχές του πλανήτη. Ανάμεσά τους, φυσικά και το East Hampton, όπου στην ακριβότερη γειτονιά της γης, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχει άλλη μια βίλα ο Πάνος Μαρινόπουλος.

    Οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη είχαν, μάλιστα, εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ο γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε τη βίλα, όπως έλεγε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ποντίκι», βλέποντας μόνο φωτογραφίες και στη συνέχεια ταξίδεψε στην περιοχή για να τη δει από κοντά, μαζί με την τότε σύζυγό του Ιωάννα.

    Η βίλα στα Χάμπτονς είναι διακοσμημένη με πανάκριβα έπιπλα και διακοσμητικά από μάρμαρο, το αγαπημένο υλικό της Ιωάννας Μαρινοπούλου. Στην ιστοσελίδα της, μάλιστα, η Ιωάννα Μαρινοπούλου, όπου παρουσιάζεται η δουλειά της ως interior designer, περιλαμβάνονται και οι δύο βίλες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μαϊάμι και στο East Hampton και στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media, η πρώην κ. Μαρινόπουλου ανεβάζει κατά καιρούς φωτογραφίες από το πολυτελές εσωτερικό των σπιτιών. Να σημειώσουμε εδώ, πως τα πάρτι που δόθηκαν από το πρώην ζευγάρι, στο σπίτι τους στην Μύκονο, έχουν μείνει στην ιστορία του νησιού με την τροχαία της Μυκόνου να δίνει ειδικές άδειες για να παρκάρουν οι καλεσμένοι τα πολυτελή τους αυτοκίνητα στον περιφερειακό, πράγμα που όσο να ναι, δεν γίνεται στο τροπικό Μαϊάμι.

    Ιωάννα Μαρινοπούλου

    Η τέχνη, το μουσείο, το θρυλικό πάρτι…

    Η Σάντρα Μαρινοπούλου-Φιξ είναι παντρεμένη με τον Πάνο Μαρινόπουλο, τον έτερο μεγαλομέτοχο της εταιρείας. Από το 2008 βρέθηκε επικεφαλής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και πέτυχε αύξηση της αναγνωσιμότητας της ελληνικής κληρονομιάς έξω από τα ελληνικά σύνορα, μέσω της εξαγωγής αρχαιολογικών εκθέσεων σε καθιερωμένα μουσεία του εξωτερικού.

    Σάντρα Μαρινοπούλου. Επικεφαλής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

    Χάρη στην αφοσίωση και την ευρηματικότητά της, δημιούργησε τους πολιτιστικούς πρεσβευτές, μια από τις βασικές πρωτοβουλίες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Υπό την ηγεσία της, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκσυγχρονίστηκε, άλλαξε πρόσωπο και κατέκτησε νέα θέση στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας. Η κ. Μαρινοπούλου έδωσε νέα πνοή μεταξύ άλλων και στο «Cycladic Cafe», την καφετέρια του μουσείου, στο εσωτερικό του κτηρίου.

    Σάντρα Μαρινοπούλου. Πρόεδρος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
    Σάντρα Μαρινοπούλου. Πρόεδρος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

    Τον Δεκέμβριο του 2010, η κ. Μαρινοπούλου είχε διοργανώσει στην Αθήνα ένα πριβέ δείπνο στην οικία της στα νότια προάστια προς τιμήν του διεθνούς φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη, το οποίο είχε αφήσει εποχή στην κοσμική ζωή της χώρας. Σε εκείνο το δείπνο είχαν λάβει πρόσκληση 54 ηχηρά ονόματα επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου της χώρας, ανάμεσά τους οι κκ. Ανδρέας και Ντίνος Μαρτίνος, ο κ. Τρύφων Κουταλίδης με τη σύζυγό του Σόφη, η κ. Μαρίλυ Φραγκίστα, ο κ. Γιώργος Οικονόμου με την τότε σύντροφό του κ. Άντζελα Ισμαήλου, η κ. Σεσίλ Μαργέλλου, το ζεύγος Τάκη και Νάντιας Θεοχαράκη, ο κ. Πέτρος Παππάς, η κ. Καίτη Κουτσουλιούτσου με τον γιο της Τζώρτζη, ο Ερρίκος Αρώνης, η κ. Μαρία Ηλιάδη και ο κ. Jean Βernier.

    Η κατάρρευση της επικής επιχείρησης

    Σκλαβενίτης
    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Τον Ιούλιο του 2015 ξεκινήσαν τα προβλήματα με τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, γιατί η επιχείρηση δεν πλήρωνε τους προμηθευτές. Τέλη Αυγούστου του 2015 τα ράφια των καταστημάτων έχουν λίγα προϊόντα με σημαντικές ελλείψεις. Στις 28 Ιουνίου του 2016 η εταιρεία καταθέτει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 για να προστατευτεί από τους προμηθευτές της. Το δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου ενέκρινε προσωρινά την προστασία από τους προμηθευτές της, ενώ ορίστηκε νέο δικαστήριο στις 29 Σεπτεμβρίου για την τελική υπαγωγή στο άρθρο 99, για να υπάρξουν κινήσεις για την σωτηρία της εταιρείας.

    Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της εταιρείας και τις τράπεζες, ανακοινώθηκε η εξαγορά του Ομίλου Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Την 1η Μαρτίου 2017, ο Όμιλος Μαρινόπουλος συγχωνεύτηκε στην εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη, η Carrefour αποχώρησε από την Ελληνική αγορά και ο Μαρινόπουλος έπαψε να υπάρχει… Είχε ιστορία 124 χρόνων… Εκεί βρήκαν δουλειά χιλιάδες άνθρωποι, έζησαν οικογένειες, απέκτησαν αγαθά οι Έλληνες. Χάρη στην εξαγορά, οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, δε μένουν στο δρόμο! Όμως, δεν γράφεται ακόμα εδώ το τέλος.

    Οι 65 θυγατρικές και η μία σύλληψη

    Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τους πιστωτές της Μαρινόπουλος, η πτωχευμένη στην Ελλάδα επιχείρηση είναι πάμπλουτη στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από τις οικονομικές καταστάσεις της κυπριακής Marinopoulos Holdings Cyprus Limited, που έχουν παρουσιαστεί στα δικαστήρια, η συγκεκριμένη εταιρία ήταν το 2014 ιδιοκτήτρια 65 θυγατρικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι εταιρίες αυτές, που βρίσκονται από την Κύπρο και τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η λίστα των 65 θυγατρικών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην οικονομική κατάσταση της Marinopoulos Holdings LTD για τη χρήση του 2014, περιλαμβάνει και τέσσερις εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη 14 East 63rd Street Manhattan Corporation, τη 45 East 63rd Street Manhattan Corporation, τη Wingdale Holding Corporation και τη Rochdale Holding Corporation.

    Οι τέσσερις αυτές εταιρίες αποκτήθηκαν από τον Μαρινόπουλο το 2008 μαζί με κάποιες ακόμα που είχαν έδρα στα British Virgin Islands (Βρετανικές Παρθένες Νήσοι), έναν από τους πιο δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, τις Rossville Corporation, Apthorp Corporation, Brookside Services Ltd. Συγκεκριμένα, στις καταστάσεις της χρήσης του 2008 αναφέρεται ότι «στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 η θυγατρική του ομίλου, Foranti Holding LtD με έδρα την Κύπρο, απέκτησε εταιρίες εγκατεστημένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ιδιοκτήτριες τεσσάρων ακινήτων για συνολικό τίμημα 21,5 εκατ. ευρώ.

    Από τη Δικαιοσύνη γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί μέσω των υποθηκοφυλακείων της χώρας αν μεταβιβάστηκαν ακίνητα της οικογένειας Μαρινόπουλου σε εταιρίες του εξωτερικού πριν από την κατάρρευση της επιχείρησης. Η εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη», προμηθεύτρα οπωροκηπευτικων στου Μαρινόπουλου, είναι αποφασισμένη να ζητήσει νέες συλλήψεις, εκτός του Δημήτρη Μαρινόπουλου, καθώς με απόφαση του Ειρηνοδικείου έξι συνολικά πρόσωπα, μέλη της διοίκησης της «Μαρινόπουλος Γενικού Εμπορίου», κλήθηκαν να παρουσιάσουν ενόρκως κατάλογο με τα προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία αλλά ουδείς προσήλθε. Πρόκειται για τους Λεωνίδα, Γιώργο και Δημήτρη Μαρινόπουλο, καθώς επίσης τον Γάλλο πρώην αντιπρόεδρο Ζερόμ Λουμπέρ, τον πρώην εκπρόσωπο Ιωάννη Παντολέων και τον πρώην αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Βογιατζάκη.

    Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος του Λεωνίδα, ζει στο Παρίσι και από την έρευνα που είχε διενεργηθεί φέρεται να εμφανίζει περιουσιακά στοιχεία ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι όλοι συνδεδεμένοι με υπεράκτιες εταιρείες διάσπαρτες ανά την υφήλιο. Η πλευρά των αδελφών Καρυπίδη είχε εταιρική σχέση franchise με τον Μαρινόπουλο, 142 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ήταν και προμηθευτής του στα οπωροκηπευτικά, με απαίτηση, πλέον, στα 25 εκατομμύρια ευρώ για την ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε. και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα σούπερ μάρκετ. Και επειδή το έργο συνεχίζεται, σε αυτήν την επική σάγκα δε χωράει τελεία, αλλά εμφατικά αποσιωπητικά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bob Diamond: Το «φλερτ» με Pimco, Fidelity σφραγίζει την επιτυχία της Atlas Mara

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρινόπουλος – Καρυπίδης: Οι πάλαι ποτέ συνεργάτες που έγιναν οι χειρότεροι εχθροί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Στη Cepal νέο πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δις



    ΣΧΟΛΙΑ