• Business

    Forthnet: Προς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέσω Cosmote και Vodafone

    Πάνος Παπαδόπουλος.

    Πάνος Παπαδόπουλος. Ceo Forthnet


    Τους όρους σύναψης εμπορικής συμφωνίας της Forthnet με έναν εκ των υπολοίπων παρόχων προκειμένου η εισηγμένη να καταστεί εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operations – MVNO) καθορίζει χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Η Forthnet προσέφυγε στην ΕΕΤΤ όταν οι αρχικές διαπραγματεύσεις με τις Cosmote, Vodafone και Wind δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Στην πορεία πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά που της έκανε η Wind είχε τις προϋποθέσεις για μια εμπορική συμφωνία, όμως δεν προχώρησε. Έπειτα από τις ακροάσεις που προηγήθηκαν η Επιτροπή έλαβε απόφαση να καθορίσει ανώτατο όριο προσφερόμενων τιμών (χονδρική) στη Forthnet από τις Cosmote και Vodafone.

    Η απόφαση της ΕΕΤΤ θα κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες στους ενδιαφερόμενους, ενώ πιθανό θεωρείται οι Cosmote και Vodafone να προσφύγουν κατά της απόφασης.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο στην υπόθεση αυτή σχετίζεται με το πως η Forthnet θα εξασφαλίσει το αναγκαίο κεφάλαιο για να επενδύσει στην είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την πώλησή της, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και της αδυναμίας να ανταποκριθεί στον υψηλό δανεισμό της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο μοναδικός εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας που λειτούργησε στην Ελλάδα ήταν η Cyta Ελλάδος η οποία είχε συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Vodafone. Η Cyta σήμερα έχει εξαγοραστεί από την Vodafone, με άλλα λόγια η είσοδός της στην κινητή δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την συγχώνευσή της, όταν έφθασε στο σημείο κατά το οποίο, για να επιβιώσει στην ανταγωνιστική τηλεπικοινωνιακή αγορά, χρειαζόταν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία η μητρική εταιρεία (Cyta Κύπρου) δεν ήταν διατεθειμένη να διαθέσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για τη Forthnet-Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινο φως» από την ΕΕΤΤ για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone – Στα 118 εκατ. ευρώ το deal

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε θετική τροχιά τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone το τελευταίο τρίμηνο 2018



    ΣΧΟΛΙΑ