• Business

    Η ΕΕ κινδυνεύει με ετήσιο πλήγμα €2 δισ. με τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία

    • Bloomberg
    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)

    Lars-Fruergaard-Jørgensen, CEO Novo Nordisk (Πηγή: novonordisk.com)


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να χάσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων ετησίως στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, εάν εφαρμοστεί ένας νόμος που αναθεωρεί το φαρμακευτικό καθεστώς του μπλοκ, προειδοποίησε σήμερα μεγάλος βιομηχανικός όμιλος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συντομεύσει την τυπική περίοδο προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για νέα φάρμακα από οκτώ σε έξι χρόνια, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη διασφάλιση προσιτής πρόσβασης στα φάρμακα και την τόνωση της καινοτομίας.

    Είναι ένα μέτρο που θα μειώσει δραματικά το κίνητρο για επενδύσεις στην Ευρώπη, κλιμακώνοντας μια τάση που έχει ήδη δει την Ευρώπη να χάνει το 1/4 των παγκόσμιων επενδύσεων E&Α τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ανέφερε σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων.

    Σύμφωνα με την Έκθεση, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια Ε&Α θα μειωθεί στο 21% έως το 2040, σε σύγκριση με 37% το 2010, ενώ η συνεισφορά της Κίνας θα αυξηθεί στο 17% από 2% την ίδια περίοδο.

    Οι προτάσεις πιθανότατα θα βλάψουν, αντί να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, δήλωσε σε δήλωση ο Lars Fruergaard Jorgensen, διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk.
    «Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι η Ευρώπη αναθεωρεί νομοθεσίες στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών τομέων, προκειμένου να καταστήσει τους νόμους περισσότερο επικεντρωμένους στους ανθρώπους και να μετριάσει την κλιματική αλλαγή.

    Διαβάστε επίσης: 

    AEGEAN: Πώς θα γίνει η Αθήνα αεροπορικός κόμβος για τα Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

    Κόβουν δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων για το Μετρό – Με χημικά στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους απαντούν τα ΜΑΤ



    ΣΧΟΛΙΑ