• Business

    Η DryShips πληρώνει… χρυσάφι τις θυγατρικές του Γ. Οικονόμου

    Γιώργος Οικονόμου

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Η DryShips πλήρωσε 66,8 εκατομμύρια δολάρια (58,9 εκατ. ευρώ) το 2015 για διαχειριστικές προμήθειες και άλλα έξοδα σε ιδιωτικές εταιρείες συμφερόντων του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Οικονόμου, ποσό μειωμένο κατά 27,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, σύμφωνα με το TradeWinds, το ποσό αυτό είναι αυξημένο ως ποσοστό των εσόδων της εταιρείας που καταβάλλεται στις εταιρείες διαχείρισης και συμβουλευτικής του Έλληνα εφοπλιστή, σε μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα η DryShips να αναστείλει πληρωμές των τραπεζικών της δανείων.

    Οι πληρωμές αυτές περιλαμβάνουν 8,13 εκατ. δολάρια (7,17 εκατ. ευρώ) σε προμήθειες που οι εταιρείες του Γ. Οικονόμου έλαβαν για πωλήσεις σκαφών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Και τα 26 πλοία πωλήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες επίσης υπό τον έλεγχο του Γ. Οικονόμου, αν και η πώληση τριών από τα πλοία απέτυχε και επαναδιαπραγματεύτηκε φέτος.

    Τα έξοδα σε σχετιζόμενες εταιρείες ανέρχονται στο 6,9% των εσόδων της DryShips, συγκριτικά με το 4,2% στο οποίο ανέρχονταν το 2014. Και αν δε συνυπολογιστούν οι προμήθειες διαχείρισης της εταιρείας γεωτρήσεων Ocean Rig, τα έξοδα φτάνουν στο 24,4% των εσόδων της DryShips από τις κύριες επιχειρήσεις της, έναντι 19,4% το 2014.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η DryShips πλήρωσε σε εταιρείες του Γ. Οικονόμου 50,5 εκατομμύρια δολάρια (44,5 εκατ. ευρώ) για γενικά και διοικητικά έξοδα το 2015, έναντι 92,3 εκατ. δολαρίων (81,4 εκατ. ευρώ) το 2014.

    Όπως ανέφερε νωρίτερα το TradeWinds, η ετήσια έκθεση αποκαλύπτει ότι κάποιοι από τους δανειστές της DryShips έχουν κηρύξει το χρέος της σε χρεοκοπία.

    Η εταιρεία έχει πολλές φορές βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για τις συχνές συναλλαγές με επιχειρήσεις υπό τον έλεγχο του Γ. Οικονόμου.

    Την περασμένη εβδομάδα η Wells Fargo Securities τοποθέτησε την DryShips στην τελευταία θέση της λίστας εταιρικής διακυβέρνησης που κατήρτισε. Τα σκορ μάλιστα της DryShips και της Stealthgas «ήταν τόσο άσχημα που χρειάστηκε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το μοντέλο μας […] για να μην διαστρεβλώσουν τα αποτελέσματα», όπως έγραψε ο αναλυτής Michael Webber.

    Όταν το TradeWinds ερεύνησε αυτές τις συναλλαγές το 2014, στέλεχος της DryShips είχε παραδεχθεί ότι η εταιρεία πληρώνει περισσότερα στον Γ. Οικονόμου απ’ όσα θα πλήρωνε σε τρίτους, αλλά εξασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες που μακροπρόθεσμα αποδίδουν.

    Σημειώνεται ότι ο Γ. Οικονόμου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην DryShips, με μερίδιο 17,6%.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Γιατί η Evercore υποβαθμίζει την CPP του Ε. Μαρινάκη



    ΣΧΟΛΙΑ