• Business

    Η δυσοίωνη προειδοποίηση της Goldman Sachs προς τους επενδυτές

    Goldman Sachs


    Μπορεί να έχουν περάσει πέντε μήνες από το μεγάλο sell-off του περασμένου Φεβρουαρίου, όμως η Goldman Sachs προειδοποιεί εμφατικά ότι οι λόγοι που το προκάλεσαν δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί.

    Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η απότομη πτώση των μετοχών στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε προκληθεί λόγω της ξαφνικής ανόδου του δείκτη μεταβλητότητας, που με τη σειρά της προκάλεσε την κατάρρευση δύο ETFs που συνδέονται με τη μεταβλητότητα. Τι πυροδότησε αυτήν την εξέλιξη; Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι “εξασθενημένες συνθήκες ρευστότητας” στην αμερικανική αγορά μετοχών, ένα πρόβλημα που όπως σημειώνεται δεν έχει εξαλειφθεί, και τώρα οι επενδυτές θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των χαρτοφυλακίων τους από την περαιτέρω μεταβλητότητα, καταφεύγοντας σε στρατηγικές hedging.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, “η εβδομάδα της 29ης Ιανουαρίου ήταν η χειρότερη εβδομάδα για το βάθος προσφοράς/ζήτησης εδώ και χρόνια για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 και τα κυριότερα ETFs μετοχών”, και έκτοτε η ρευστότητα δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Όπως μάλιστα επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι αναλυτές και οι επενδυτές ορθά έχουν παρατηρήσει τη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά εταιρικών ομολόγων, όμως παρόμοιο πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και οι μετοχές, γεγονός που θα διευρύνει τις ανησυχίες ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν γίνει πλέον πιο επιρρεπείς στην έντονη μεταβλητότητα.

    Αν και ο “δείκτης φόβου” VIX (δείκτης μεταβλητότητας της Wall Street) έχει υποχωρήσει κάτω από τις 13 μονάδες, η Goldman Sachs συμβουλεύει τους επενδυτές να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τη ρευστότητα, εκτιμώντας πως τα αίτια του sell-off του Φεβρουαρίου εντοπίζονται και σήμερα στα χρηματιστήρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Το μεγάλο θαύμα: Πώς ξαφνικά η OPEL άρχισε να βγάζει λεφτά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σειρά έκτακτων φορολογικών μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bitcoin: Η μεγάλη επιστροφή



    ΣΧΟΛΙΑ