• Business

    Οι business του Νίκου Καραμούζη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Νίκος Καραμούζης


    Σε ακόμη μία κίνηση προχώρησε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, εκτελεστικός πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης, καθώς προχώρησε στην απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της ENGIE Hellas, η οποία πλέον μετονομάζεται σε CORDIA.

    Η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων δεν είναι ωστόσο η μοναδική επένδυση του κ. Καραμούζη ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα μέσω του SMERemediumCap είχε κάνει την πρώτη επενδυτική κίνηση στον χώρο των τροφίμων με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εξαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων, Κrop, με έδρα την Άρτα.

    Τόσο για την εταιρεία Krop όσο και για CORDIA στα σχέδια του πρώην τραπεζίτη είναι η περαιτέρω ανάπτυξη τους  στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω νέων εξαγορών μικρότερων εταιρειών.

    Πηγές της αγοράς επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κ. Καραμούζης βρίσκεται κοντά σε νέες συμφωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού πλέον υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά σε σχέση με την περίοδο των lockdown που βρίσκονταν  σε ισχύ μέτρα τα μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Σημειώνεται πως το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον κυρίως στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών.

    Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.

    Ο στόχος της επένδυσης στην Engie Hellas

    Με δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, η Engie Hellas (νυν CORDIA) θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο των ενεργειακών υπηρεσιών, του facility management και ιδιαίτερα της τεχνικής συντήρησης ακινήτων και της μετάβασης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.

    Οι κύριες δραστηριότητές της αφορούν στις ενεργειακές υπηρεσίες, την τεχνική συντήρηση, την ηλεκτροκίνηση, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τις IoT λύσεις στον καθαρισμό και τη φύλαξη κτιρίων μέσω συνδεόμενων ή συνεργαζόμενων εταιρειών. Στο τέλος του 2020 είχε κύκλο εργασιών 20,4 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 200 εργαζόμενους.

    Κύριος επιχειρηματικός στόχος της επένδυσης του SMERemediumCap είναι η δημιουργία της ισχυρότερης και ποιοτικότερης εταιρείας στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων και των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προβαίνει άμεσα και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

    «Θα προσφέρουμε στους πελάτες μας το πλήρες φάσμα των δραστηριοτήτων του κλάδου, δηλαδή το σύνολο των υπηρεσιών διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Δέσμευσή μας αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του εύρους των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων λύσεων που θα προσφέρει η εταιρεία μας στους πελάτες της, προκειμένου αυτό να καλύψει πλήρως τις εξελισσόμενες ανάγκες τους. Για την επίτευξη του σκοπού μας, έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα εξαιρετικά φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο» σημείωσε ο Νίκος Καραμούζης.

    Η ανάπτυξη της Krop

    Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop έναντι 3 εκατ. ευρώ είχε αποτελέσει τους προηγούμενους μήνες την πρώτη επενδυτική κίνηση της SMERemediumCap.

    Για τον κ. Καραμούζη η κίνηση αυτή αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου παίκτη στον κλάδο καθώς ο ίδιος εκτιμά πως ελληνικός αγροτικός τομέας έχει δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό.

    Σημειώνεται πως η Krop παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατ. κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινιδίων, είναι 100% εξαγωγική εταιρεία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2011 από τους Κωνσταντίνο Ροπόκη και Σταύρο Τσολάκο.

    Σε συνέχεια της απόκτησης της Krop, ιδρύθηκε τον Ιούνιο η εταιρεία με την ονομασία Frutenco ΑΕ η οποία με βάση το καταστατικό της δραστηριοποιείται στην εμπορία, επεξεργασία και αποθήκευση φρούτων και λαχανικών.

    Βασικός μέτοχος είναι η SMERemediumCap, με 2,2 εκατ. μετοχές ενώ από 30% των μετοχών τους στην Krop εισέφεραν στη νέα εταιρεία οι Kωνσταντίνος Ροπόκης και Σταύρος Τσολάκος που έλαβαν από 500.100 μετοχές ο καθένας. Μέτοχος με 66.000 μετοχές είναι ο Δημήτρης Βαλαχής, ο οποίος έχει την θέση του CEO της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA



    ΣΧΟΛΙΑ