• Business

    Huawei: Πράσινο φως από τη Βρετανία για το 5G


    To πράσινο φως έλαβε η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, από την βρετανική κυβέρνηση,  για να κατασκευάσει ορισμένα μη κεντρικά τμήματα του δικτύου δεδομένων της 5G της Βρετανίας, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο θα έβαζε συνεργασία για την ασφάλεια σε κίνδυνο.

    Ωστόσο ανησυχίες για την ασφάλεια αντικατοπτρίστηκαν σε κάποιους περιορισμούς ώστε η  Huawei να συμμετέχει μόνο στην κατασκευή μη  κεντρικών τμημάτων του σχεδίου 5G. Δεν θα συμμετέχει στη  βασική υποδομή είναι όπου αποθηκεύονται ευαίσθητες πληροφορίες όπως η χρέωση και οι λεπτομέρειες των πελατών, αλλά στα  μη κεντρικά στοιχεία, όπως είναι οι κεραίες και οι σταθμοί βάσης στους ιστούς και στις στέγες και στον εξοπλισμό μετάδοσης, από όπου τα δεδομένα περνούν απλώς και δεν μπορούν να διακυβευθούν.

    Η αμφιλεγόμενη απόφαση ελήφθη χθες  Τρίτη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας και σχετίζεται με το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών της χώρας  Phillip Hammond στην Κίνα για να προωθήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στην πρωτοβουλία «Δρόμος του μεταξιού» του Πεκίνου.

    Σημειώνεται ότι η  Huawei πάντα αρνείται ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση ή   ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς κατασκοπείας. Εκπρόσωπος της δήλωσε ότι το πράσινο φως “σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν πρόσβαση στα ταχύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα” και δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν ικανοποιημένη που  το Ηνωμένο Βασίλειο  συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις  με βάση στοιχεία”.

    Η απόφαση να δοθεί στην Huawei περιορισμένη πρόσβαση στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της Βρετανίας ελήφθη παρά τις ανησυχίες ορισμένων υπουργών, μεταξύ των οποίων ο Gavin Williamson, για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ουάσινγκτον.

    Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo προειδοποίησε: “Εάν μια χώρα υιοθετήσει την τεχνολογία της   Huawei  σε κάποια από τα κρίσιμα πληροφοριακά συστήματά της , δεν θα μπορέσουμε να μοιραστούμε τις πληροφορίες μαζί τους, δεν θα να είναι σε θέση να συνεργάζονται μαζί μας. ” Στη συνέχεια  οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στους βρετανούς ομολόγους τους ενάντια στην έγκριση της Huawei ως προμηθευτή.

    Σημειώνεται ότι το  Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της συμμαχίας ασφάλειας Five Eyes μαζί με τις ΗΠΑ,  Καναδά,  Αυστραλία και  Νέα Ζηλανδία. Αλλά ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία συμφώνησαν να μπλοκάρουν ή να περιορίσουν την Huawei, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούσε επιφυλάξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ