• Business

    Φαρμακοποιοί: Μεθοδεύεται η αύξηση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ

    φάρμακα


    Οι πρώτες αυξήσεις των  Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) βρίσκονται “καθ’ οδόν”, πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα χρονιά, οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται η ρύθμιση περί απελευθέρωσης των τιμών τους, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

    Όπως υποστηρίζει, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) μεθοδεύει την αύξηση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, με πρόσχημα την απελευθέρωση των τιμών τους.

    Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο ΕΦΕΧ, δύο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του 2016, με μήνυμά του προς τα μέλη του,  επιχειρεί να εκβιάσει το Υπουργείο, προτρέποντάς τα να στείλουν επιστολή προς τη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεσα την αφαίρεση από τα δελτία τιμών των φαρμάκων της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ που αντιπροσωπεύει το κάθε μέλος.

    «Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, που κατά τον Νομικό μας Σύμβουλο είναι καθόλα νόμιμη, δημιουργεί μία de facto άρση της διατίμησης των προϊόντων αυτών και υλοποιεί την απελευθέρωση των τιμών. Ο πολυπόθητος και δίκαιος στόχος για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ γίνεται πραγματικότητα μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Συνδέσμου μας οι οποίες υλοποιήθηκαν μέσα από τον νόμο 4254/2014», αναφέρει το μήνυμα του ΕΦΕΧ.

    Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται πως το μήνυμα αυτό αποκαλύπτει ότι το κύριο μέλημα της εν λόγω διατάξεως ήταν να αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών, αδιαφορώντας πλήρως για το ότι οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τα «σπασμένα» για ακόμη μία φορά.

    Ο ΠΦΣ καλεί το Υπουργείο Υγείας να μην ενδώσει στην εκβιαστική τακτική των εταιρειών, που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, με την επίφαση του ανταγωνισμού και το πρόσχημα της μείωσης των τιμών μέσω αυτού.

    Επίσης, αναμένεται να λειτουργήσει Παρατηρητήριο Τιμών των ΜYΣΥΦΑ για να γνωρίζουν οι πολίτες αν πραγματικά οι τιμές μειώθηκαν ή όχι.

    «Τα ΜYΣΥΦΑ είναι Φάρμακα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει την Υγεία αλλά και το πορτοφόλι των πολιτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κανένα στοιχείο από ΗΠΑ στους Έλληνες εισαγγελείς. Τι λέει η εταιρία για το περιστατικό στο Hilton

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Σαρώνει” η γρίπη – 400 κρούσματα σε μία ημέρα στην Λάρισα!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα “βρήκαν” οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ – Χωρίς προπληρωμή η χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων



    ΣΧΟΛΙΑ