• Business

    HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

    • Bloomberg
    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC

    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, αποχωρεί απροσδόκητα από την θέση του μετά από σχεδόν 5 χρόνια, αναφέρει το Bloomberg.

    Το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης ξεκίνησε επίσημα της διαδικασία αναζήτησης του αντικαταστάτη του, εξετάζοντας τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς υποψηφίους, σύμφωνα με δήλωση της. Ο Quinn θα παραμείνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας για να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Quinn ηγήθηκε μιας σειράς στρατηγικών αναθεωρήσεων που οδήγησαν στο σχέδιο για την ενίσχυση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ασία, ενώ παράλληλα περιόρισε τις δραστηριότητες στις δυτικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

    «Μετά από πέντε έντονα χρόνια, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για μένα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μου ζωής», δήλωσε ο Quinn στη δήλωση. «Σκοπεύω να ακολουθήσω μια καριέρα χαρτοφυλακίου στο μέλλον».

    Η αποχώρηση έρχεται την ώρα που η HSBC, μαζί με άλλες τράπεζες που εκτίθενται στην Κίνα, βαδίζουν σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον – εξέλιξη που ενδεχομένως να υπονομεύσει τις εταιρείες που αφιέρωσαν δεκαετίες στην οικοδόμηση των επιχειρήσεών τους εκεί.

    Επαναγορές μετοχών

    Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη πτώση 1,8% στα κέρδη προ φόρων στα 12,65 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την μέση εκτίμηση των 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 3 δισ. δολαρίων.

    Ο Quinn ανέλαβε επίσημα την θέση του CEO τον Μάρτιο του 2020, έχοντας νωρίτερα ηγηθεί της τράπεζας για αρκετούς μήνες μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του John Flint, ο οποίος αποχώρησε τον Αύγουστο του 2019.

    Το 2022, ο Quinn είπε στο Bloomberg ότι η προαγωγή του πρώην επικεφαλής αγορών Georges Elhedery σε οικονομικό διευθυντή ήταν μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής της τράπεζας.

    «Η φιλοδοξία μου είναι να διασφαλίσω ότι υπάρχουν όχι λιγότερες από τρεις και ιδανικά τέσσερις έως πέντε πιθανές επιλογές διαδοχής που θα μπορούσε να εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο εντός της HSBC», είπε.

    Ο Quinn ξεκίνησε την καριέρα του στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην βρετανική τράπεζα Midland Bank το 1987, την οποία εξαγόρασε η HSBC το 1992. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην HSBC στο τμήμα εμπορικής τραπεζικής, όπου ηγήθηκε για αρκετά χρόνια προτού επιλεγεί από τον Πρόεδρο Mark Tucker για να αντικαταστήσει τον Flint.

    Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που αναζητά CEO o Mark Tucker, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της HSBC τον Οκτώβριο του 2017.

    Διαβάστε ακόμη:

    HSBC: Πλήγμα 1 δισ. δολαρίων από την πώληση της επιχείρησης της στην Αργεντινή

    Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

    Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving



    ΣΧΟΛΙΑ