• Business

    HSBC: Πλήγμα 1 δισ. δολαρίων από την πώληση της επιχείρησης της στην Αργεντινή

    • Bloomberg
    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC

    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC


    Η HSBC Holdings συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στην Αργεντινή και θα καταγράψει επιβάρυνση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον πρώτο τρίμηνο από την πώληση, καθώς επικεντρώνεται στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

    Η τράπεζα θα πουλήσει τις δραστηριότητές της στην Grupo Financiero Galicia έναντι 550 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της HSBC Argentina, που κυμαίνονται από τις τραπεζικές υπηρεσίες έως τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τις ασφαλίσεις, καθώς και 100 εκατομμύρια δολάρια δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

    Η κίνηση αυτή «μας επιτρέπει να εστιάσουμε τους πόρους μας σε ευκαιρίες υψηλότερης αξίας σε ολόκληρο το διεθνές δίκτυό μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Noel Quinn. Η μονάδα της Αργεντινής έχει «περιορισμένη σύνδεση» με την υπόλοιπη επιχείρηση και δημιουργεί «σημαντική μεταβλητότητα των κερδών στον όμιλο όταν τα αποτελέσματά της μεταφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ», είπε.

    Η HSBC Argentina, η οποία διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα, 3.100 εργαζομένους και περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες, εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 239 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι η κίνηση του Αργεντινού Προέδρου Javier Milei να υποτιμήσει το πέσο κατά περισσότερο από 50% μείωσε τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας κατά 548 εκατομμύρια δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο.

    Η HSBC δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει περίπου 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια ιστορικές απώλειες αποθεματικών μετατροπής ξένου συναλλάγματος όταν κλείσει η συμφωνία.

    Ο αντίκτυπος της συναλλαγής δεν θα περιλαμβάνεται στον υπολογισμό της διανομής μερισμάτων της HSBC, που παραμένει στο 50% για το 2024. Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών.

    Εστίαση στην Ασία

    Η HSBC, με έδρα το Λονδίνο, έχει πουλήσει δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο καθώς στράφηκε περισσότερο στην Ασία. Έχει αποχωρήσει από ορισμένες επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική και τη Γαλλία καθώς αναπτύσσεται στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα.

    Βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε μια στρατηγική στροφής της επιχείρησής της προς τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, όπου η τράπεζα αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της.

    Η Royal Bank of Canada ολοκλήρωσε την εξαγορά της καναδικής μονάδας της HSBC τον Μάρτιο.

    Η τράπεζα εξετάζει επίσης την πώληση διαφόρων επιχειρήσεων στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, φύλαξης και διαχείρισης κεφαλαίων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Η Bloomberg Intelligence αναφέρει ότι η αναμενόμενη προ φόρων ζημιά ύψους 1 δισ. δολαρίων από την πώληση της μονάδας της στην Αργεντινή αντιστοιχεί περίπου στο 3% των εκτιμώμενων προ φόρων κερδών για το 2024 και θα πρέπει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον δείκτη CET1, τη δυνατότητα καταβολής μερισμάτων και τις σχεδιαζόμενες επαναγορές μετοχών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Servicers: Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε doValue, Cepal και Intrum για αθέμιτες πρακτικές με τα κόκκινα δάνεια

    Flyover: Απόφαση βόμβα από το ΣτΕ – Μέχρι πότε παγώνουν τα έργα

    ΑΑΔΕ: Διευκολύνσεις υποψηφίων και συνδυασμών στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024



    ΣΧΟΛΙΑ