• Business

    H Alpha Bank “ανεβάζει ταχύτητα” στην μάχη των κόκκινων δανείων

    • NewsRoom


    Με αφετηρία δύο deals με μεγάλα ονόματα της διεθνούς αγοράς και κινητοποίηση παράλληλα των εσωτερικών μονάδων της τράπεζας η Alpha Bank «ανεβάζει ταχύτητα» στην μάχη των κόκκινων δανείων.

    Οι συμμαχίες με την Aktua στα δάνεια ιδιωτών και με το KKR στα επιχειρηματικά δάνεια φέρνουν την Alpha Bank σε πλεονεκτική θέση αφού τόσο η ισπανική εταιρεία όσο και το αμερικανικό fund  διαθέτουν ισχυρή τεχνογνωσία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία σύμφωνα με τον Δήμο Μαντζούνη είναι προτεραιότητα της τράπεζας.

    Οι πρώτες συναλλαγές με το KKR που αναλαμβάνει τη διαχείριση από κοινού δανείων αξίας 1,2 δισ.ευρώ της Alpha Bank και της Eurobank αναμένονται ως τα τέλη του έτους και θα δώσουν τη δυνατότητα ανάκαμψης των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των τραπεζών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που θα περάσουν στην πλατφόρμα χρειάζονται λειτουργική αναδιάρθωση πέραν της χρηματοδότησης των δανείων τους.

    Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία με την Aktua, η οποία αναμένεται να αδειοδοτηθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο και να είναι σε πλήρη δραστηριότητα ως το τέλος του έτους. Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί αναλυτές, η ανάληψη της διαχείρισης από μια εξιδικευμένη εταιρεία επιτρέπει πρωτοβουλίες που δεν είναι συμβατές με μια τράπεζα, είτε φιλικές είτε πιο ριζικές, και με διαδικασίες εξορθολογισμένες και με λιγότερο κόστος.

    Παράλληλα, η τράπεζα «τρέχει» τη διαχείριση των NPLs με ειδικές μονάδες, μία λιανικής και μια για επιχειρήσεις, με περισσότερους από 2.300 απασχολούμενους.

    Τα στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρείες για την απόκτηση άδειας με σκοπό την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά δύσκολα, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, θα υπάρξουν πωλήσεις δανείων εντός του 2016.

    Η τράπεζα θα συνεχίσει τις ρυθμίσεις, οι οποίες στο retail είναι 12μηνου χρονικού ορίζοντα και μακροχρόνιου χαρακτήρα στις επιχειρήσεις ενώ θα αυξήσει στο πλαίσιο του δυνατού τις διαγραφές δανείων.

    Όπως ανέφεραν στελέχη της Alpha Bank κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, εκτιμούν ότι το 2016 θα επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ μπορεί να το διεκδικήσει ο Ομιλος. Το κλειδί για την επιστροφή των καταθέσεων είναι η χαλάρωση των capital controls, η οποία όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες του 2016.

    Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους ενώ όσο αφορά τα Βαλκάνια, η τράπεζα θα συνεχίσει την στρατηγική περιορισμού της παρουσίας της σε οποίες θυγατρικές θεωρεί πως δεν αποδίδουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ledra-pirsos-ilektroniki-mesa-se-dio-mines-eminan-ston-dromo-1300-ergazomeni/49952

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/teos-vasilefs-konstantinos-den-ime-teos-i-proin-alla-o-vasilefs-konstantinos/49933



    ΣΧΟΛΙΑ