• Γρηγόρης

    Business

    Ο Γρηγόρης δηλώνει παρών στην προστασία του πλανήτη!

    • NewsRoom

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει καθημερινά τον πλανήτη που ζούμε. Είναι μια αόρατη απειλή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή και μόνο εμείς μπορούμε να την πολεμήσουμε. Καταλυτικό ρόλο στην καταστροφή αυτή που διαδραματίζεται έχουν η σπατάλη πρώτων υλών, τροφίμων και ρεύματος.

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το 2011 κατέληγε στα σκουπίδια περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολάρια, τη στιγμή που το 2020 σχεδόν 690 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποσιτίζονταν. Από τη συγκομιδή και μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, χάνεται περίπου το 14% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ ένα 17% επιπλέον, δηλαδή περίπου 931 εκατ. τόνοι κάθε χρόνο, είναι τα τρόφιμα που πετιούνται από τα καταστήματα ή, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, από τους ίδιους τους καταναλωτές. 

    Όμως… ας δούμε και τι γίνεται στην Ελλάδα!

    Δυστυχώς η χώρα μας έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως στη σπατάλη τροφίμων σύμφωνα τα αποτελέσματα της τελευταίας σχετικής έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.). Σύμφωνα με την έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο κάθε Έλληνας πετάει στα σκουπίδια 98 κιλά τρόφιμα το χρόνο, κατά μέσο όρο! Φαίνεται λοιπόν πως η σπατάλη τροφίμων έχει γίνει μια συνήθεια, κακή συνήθεια για την ακρίβεια! Κάτι που πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι σε αυτό. Γιατί η μη σπατάλη τροφίμων πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

    Γρηγόρης

    Ο Γρηγόρης έχοντας αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα, έγινε ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» (Food Waste) από την έναρξή της. Έχοντας αναπτύξει δράσεις για το περιβάλλον, με ανακυκλώσιμα υλικά, έρχεται στο επόμενο στάδιο για την αντιμετώπιση των ποσοτήτων που είναι απόβλητα τροφίμων.

    Γρηγόρης

    Καθημερινά στα καταστήματα Γρηγόρης ψήνονται πεντανόστιμες πίτες και σφολιάτες και ετοιμάζονται φρέσκες σαλάτες και γευστικά σάντουιτς με εκλεκτές πρώτες ύλες για όλους εμάς που τα επισκεπτόμαστε. Στο τέλος της ημέρας, τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί, συλλέγονται και προσφέρονται σε καθημερινή βάση σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Έτσι το κέρδος για τον Γρηγόρη είναι διπλό αφού πάντα προσφέρονται φρέσκα προϊόντα και στους πελάτες αλλά και σε κοινωφελείς σκοπούς. Μυστικό σε όλο αυτό είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις. Γιατί το πρώτο μέλημα  του  Γρηγόρη είναι να ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν είναι πελάτες της. Κάθε χρόνο εκτιμάται πως από τα καταστήματά του προσφέρονται πάνω από 1.500.000 μερίδες φαγητού. Παράλληλα, κάθε κατάστημα διαθέτει περισσότερες από 5.000 μερίδες ετησίως. 

    Την ίδια στιγμή, ο Γρηγόρης συνεργάζεται με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», που αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια, που διαθέτει καθημερινά τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί για κοινωφελείς σκοπούς, με στόχο τη μηδενική σπατάλη τροφίμων. Όποιος ψάχνει βρίσκει λέει το ρητό και ο Γρηγόρης, μέσα από αυτή τη συνεργασία, δείχνει πως η αγάπη και η αφοσίωση, οδηγούν στον δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης με τους συμπολίτες μας. 

    Γρηγόρης

    Η Ντία Χωραφά, εκ μέρους της ομάδας του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Από το 2013 έχουμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαζόμαστε με την εταιρία Γρηγόρης, ένθερμο και έμπρακτο υποστηρικτή του έργου του «Μπορούμε» και του μηνύματός μας, «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη». Τόσο η εταιρεία όσο και τα καταστήματα Γρηγόρης, ως μέλη του δικτύου «Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων» του «Μπορούμε», προσφέρουν τα πλεονάσματα τροφίμων και μερίδων αντίστοιχα σε κοινωφελείς φορείς για την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η αξιοποίηση των πλεονασμάτων τροφίμων με τον βέλτιστο αυτό τρόπο έχει σημαντικό κοινωνικό και παράλληλα περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται σταθερά δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, καθώς επίσης συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοση του μηνύματος με στόχο όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης».

    Γρηγόρης

    Πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε πως ο πλανήτης, μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε και πως ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί συλλογικά μπορούμε να μηδενίσουμε τη σπατάλη. Ας πούμε ένα βροντερό όχι στο food waste. Γιατί μόνο όταν μας γίνει συνήθεια και αλλάξουμε ολικά την συνείδησή μας, τότε θα δώσουμε μια ανάσα και στον πλανήτη που κατοικούμε.