• Business

    “Greek life”: Τo μυστικό που συνδέει τους ιδρυτές Facebook, Snapchat και άλλων εταιρικών κολοσσών

    • NewsRoom

    Mark Zuckerberg, ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook στο campus του Stanford.


    Τι κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους οι ιδρυτές του Facebook, του Snapchat, και άλλων εταιρικών κολοσσών που διαπρέπουν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπως οι Home Depot, Uber, Dropbox, Lyft, Blue Apron, EventBrite, Warby Parker κ.α. Όχι δεν είναι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών τους που ξεπερνά το 1 δισ. δολ.. Το μυστικό που μοιράζονται είναι ότι θεωρητικά, ήταν όλοι … αδέλφια!!

    Όλοι τους έχουν περάσει στα φοιτητικά τους χρόνια από μία αδελφότητα (ναι τις γνωστές πανεπιστημιακές αδελφότητες που έχετε δει όλοι σε αμερικανικές ταινίες, με τα ελληνικά γράμματα στον τίτλο τους). Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει μια φοιτητική αδελφότητα, δεν είναι άλλο από τα ξέφρενα πάρτυ, τα ξενύχτια με “ποτάμια” αλκοόλ, μαριχουάνα (και όχι μόνο) και αχαλίνωτο σεξ. Αυτό δηλ. που όλοι -εντός και εκτός των campus- ονομάζουν «Greek Life»!

    animal-house-belus_2846952b

    a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c1789478173

    Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, τo “Greek life” -οι περιπέτειες δηλ. όσων εντάσσονται σε πανεπιστημιακές αδελφότητες- έχει δεχτεί σκληρή κριτική , κυρίως εξαιτίας της προώθησης της ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ, της χωρίς ενδοιασμούς κοινωνικής συμπεριφοράς που συχνά φθάνει στα όρια της απρέπειας κ.α..

    92kappaSig

    Την ίδια στιγμή όμως, το Greek Life έχει αποτελέσει το κλειδί στην μετέπειτα εξέλιξη των μεγαλύτερων και γνωστότερων επιχειρηματικών της σύγχρονης εποχής. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Evan Spiegel, ο οποίος ανέπτυξε την πασίγνωστη επιτυχημένη εφαρμογή Snapchat σε συνεργασία με δύο από τους “αδελφούς” του στην αδελφότητα Kappa Sigma του πανεπιστημίου Stanford. Πριν το συγκεκριμένο σχήμα εκδιωχθεί από το campus του πανεπιστημίου, μετά από την οργάνωση ενός πάρτι με άφθονο αλκοόλ σε περίοδο που το ίδιο το πανεπιστήμιο είχε ζητήσει αποχή από το χόμπι, ο Spiegel κατείχε ηγετική θέση στο πλαίσιο της αδελφότητας -ήταν υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Το Snapchat λοιπόν, πιθανώς να μην υπήρχε εάν ο Spiegel δεν είχε υπηρετήσει τον θεσμό των αδελφοτήτων. Η γενική ιδέα για μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με φωτογραφίες που εξαφανίζονται γεννήθηκε εν μέσω μίας συζήτησης του Spiegel και των αδελφών του από την Kappa Sigma σχετικά με το sexting. (Εντάξει, μπορείτε να νιώσετε λίγη ντροπή).

    Evan Spiegel, ιδρυτής και CEO του Snapchat.
    Evan Spiegel, ιδρυτής και CEO του Snapchat.

    Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε: μπορούν οι πανεπιστημιακές αδελφότητες, ανεξαρτήτως της κακής φήμης που τις περιβάλλει ή ακόμη και εξαιτίας αυτής, να λειτουργήσουν ως τα θεμέλια για μελλοντικές επαγγελματικές συνεργασίες; Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 από το Gallup, επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία.  Από τους 30.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που ερωτήθηκαν, αυτοί που ήταν μέλη αδελφοτήτων στα πανεπιστημιακά τους χρόνια ήταν πιο κοντά στην ίδρυση μίας δικής τους επιχείρησης συγκριτικά με όσους δεν είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο.

    Ύστερα από έρευνα σε περισσότερες από 150 αδελφότητες στις ΗΠΑ, οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν, έδωσαν μία λίστα  που ούτε λίγο ούτε πολύ αριθμεί 487(!) μέλη σε αδελφότητες, τα οποία στη συνέχεια είδαν τις επιχειρήσεις τους να εξελίσσονται σε παγκόσμιους κολοσσούς.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/nomizete-oti-xerete-ta-panta-gia-ta-social-media-sto-eteriko-marketing-9-aples-simvoules-tha-sas-pisoun-gia-antitheto/71569

     



    ΣΧΟΛΙΑ