• Business

    Goody’s, Everest, Γρηγόρης, Friday’s ζητούν μείωση ενοικίων 40% και ΦΠΑ στο 6%

    Τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της εστίασης, η οποία δοκιμάζεται έντονα από την πανδημία, ζητούν από την κυβέρνηση μεγάλες εταιρείες του κλάδου


    Επιστολή στον πρωθυπουργό από μεγάλες αλυσίδες εστίασης

    Τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της εστίασης, η οποία δοκιμάζεται έντονα από την πανδημία, ζητούν από την κυβέρνηση μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

    Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία εκπροσωπεί αλυσίδες όπως τα Goodys, τα Everest, τον «Γρηγόρη» και τα Fridays, σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνει έκκληση να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «ανακούφιση» των επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Συγκεκριμένα, η ΕΠΟΕΣ στην επιστολή ζητά να θεσπισθεί κεντρικά η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες και παράλληλα να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% για τον επόμενο ένα χρόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται, όπως αναφέρει στο mononews ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Λιάρος, για δυο αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τον κλάδο να επιβιώσει έως ότου ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

    Η οικειοθελής μείωση των ενοικίων που υιοθετήθηκε ως λύση πριν από κάποιο διάστημα, σημειώνει, εκτός του ότι είχε πολλές αδυναμίες (οι φοροελαφρύνσεις που δίδονταν ως κίνητρο για να αποδεχθούν οι ιδιοκτήτες τη μείωση αφορούσαν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες) δεν έχει αποδώσει καρπούς και πλέον δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

    Η κατάσταση στον κλάδο από τότε, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, έχει επιδεινωθεί δραματικά και λόγω των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των εστιατορίων (π.χ. μείωση ωραρίου, μείωση χωρητικότητας στο 50%, χρήση μάσκας ακόμη και όταν κάθονται οι πελάτες). Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά η κάμψη των πωλήσεων ενδέχεται να υπερβαίνει ακόμη και το 40%! «Η εξίσωση είναι τρομερά δύσκολη», υπογραμμίζει το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ, επαναλαμβάνοντας πως χρειάζεται να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Ο κ. Λιάρος εκφράζει φόβους για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες κινούνται ήδη οριακά και ελπίζει να κινητοποιηθεί άμεσα η κυβέρνηση, προτού κλείσουν μαζικά καταστήματα και δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Η μάχη, όπως λέει, είναι κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, και διαφαίνεται πολύ δύσκολη.

    Σήμερα, οι Φούρνοι Βενέτης ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων εντός του Ν. Αττικής λόγω των επιπτώσεων της Covid-19 αλλά και της αδιαλλαξίας ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αρνούνται να προσαρμόσουν τα ενοίκια στα δεδομένα της εποχής.



    ΣΧΟΛΙΑ