• Business

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Ρευστότητα 4,4 δισ. ευρώ ασπίδα στις διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας


    Την προοπτική της ΔΕΗ, που δημιουργεί η εξαγορά της ENEL Romania και η καλή πορεία των αποτελεσμάτων της εταιρείας, έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη σε 70 περίπου αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας.

    Στόχος πλέον της ΔΕΗ, είναι να δημιουργήσει μια ηγετική εταιρεία καθαρής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, που λειτουργώντας καθετοποιημένα θα μπορεί να διατηρεί ισχυρά μεγέθη και να αναπτύσσεται.

    Έμφαση δόθηκε στην ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει παρά τη μεγάλη εξαγορά που πραγματοποίησε, που την εξασφαλίζει σε μελλοντικές αναταράξεις της ενεργειακής αγοράς και την μακροπρόθεσμη διάρθρωση του δανεισμού της.

    Όπως είπε ο κ. Γιώργος Στάσσης, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ENEL Romania στο τρίτο τρίμηνο του 2023, η ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει ανανεωμένο στρατηγικό πλάνο βασισμένο στις συνέργειες που δημιουργούνται και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της. Άξονας θα είναι η ανάπτυξή της στις ΑΠΕ και η ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακό παίκτη στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στις ερωτήσεις των αναλυτών αν υπάρχουν σχέδια και για άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως τη Βουλγαρία ο κ. Στάσσης απάντησε αρνητικά. Επίσης, αρνητικά απάντησε σε ερώτηση που δέχθηκε για ενδεχόμενη συμμετοχή της Macquarie στην εξαγορά της Enel Romania.

    Ισχυρή ρευστότητα

    Όσον αφορά τη ρευστότητα της ΔΕΗ σήμερα, όπως παρουσιάστηκε, ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,2 είναι μετρητά της εταιρείας και 1,2 δισ. ευρώ οι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Η ρευστότητα αυτή αποτελεί μαξιλάρι προστασίας της εταιρείας στις διακυμάνσεις της ενεργειακής αγοράς, καθώς  είναι διάχυτη στην αγορά η αγωνία, ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και μπορεί να ξαναβρεθεί η εταιρεία στη θέση που είχε βρεθεί το 2022.

    Η διοίκηση της εταιρείας, τόνισε επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές της ανάγκες θα είναι μειωμένες την επόμενη διετία αφού το 2023, πρέπει να κάνει πληρωμές δανείων 530 εκ.ευρώ και το 2024 1,067 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ έχουν 1+1 χρόνο δυνατότητα επέκτασης. Ταυτόχρονα, από τα 4,5 δισ. ευρώ των δανείων της, το 65% έχουν σταθερά επιτόκια, ενώ το 49% είναι χρηματοδοτήσεις με κριτήρια βιωσιμότητας.

    Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας, στις 31/12/2022 διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ ή 1,46 φορές τα EBITDA, όταν η οροφή που έχει θέσει η ΔΕΗ για το δανεισμό της είναι 3,5 φορές τα EBITDA.

    Λιγνιτική παραγωγή και ΑΠΕ

    Αν και επανέλαβε η διοίκηση της εταιρείας ότι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, τονίστηκε ότι την επόμενη περίοδο αναμένεται μια αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας. Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη Πτολεμαΐδα 5, θα μπει σε εμπορική λειτουργία στο τρίτο τρίμηνο του 2023, όπως αναφέρθηκε. Όσο για την απολιγνιτοποίηση, αναφέρθηκε ότι αναμένεται να καθυστερήσει 1-2 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις 30/3/2023 θα περάσουν στη θυγατρική της Μεταλιγνιτική ΑΕ, ενώ έχει συμφωνηθεί να επιστραφούν κάποια από αυτά στο Δημόσιο έναντι 162 εκ. ευρώ.

    Όσον αφορά στις ΑΠΕ σε λειτουργία είναι 326 MW, ενώ με βάση την πορεία των έργων που πραγματοποιούνται σε 6 μήνες 680 MW θα είναι σε λειτουργία. Στα τέλη του 2025, οι ΑΠΕ σε λειτουργία θα είναι 1,6 GW και στα τέλη του 2025 5,1 GW. Τονίστηκε ότι το 80% του στόχου της εταιρείας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το 2026 έχει ήδη εξασφαλιστεί.

    Η πορεία το 2022

    Τα κέρδη της ΔΕΗ το 2022 αυξήθηκαν κατά 9.4% σε σχέση με το 2021 και συγκεκριμένα κατά 82 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό κέρδους EBITDA της ΔΕΗ για την περσινή χρονιά ανέρχεται στα 953,7 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του οργανισμού στην ενεργειακή κρίση έφτασε το 1,8 δισ. το 2022, έναντι των 800 εκατομμυρίων το 2021.

    Επίσης είχε αύξηση επενδύσεων κατά €248 εκατ. σε σχέση με το 2021 με αυξημένες επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής και σε έργα ΑΠΕ.

    Σημειώνεται ότι, το EBITDA του 2022 έχει επηρεαστεί από το ποσό έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας  για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 και το οποίο για τη ΔΕΗ προσδιορίστηκε σε €245,3 εκατ. μετά την τελική εκκαθάριση, από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους €50,5 εκατ. καθώς και από την αναδρομική χρέωση ύψους €6,6 εκατ.  λόγω ανάκτησης ειδικών επιδομάτων από την εφαρμογή της ΕΣΣΕ 2021-2024.

    Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες €26 εκατ. έναντι ζημιών €149,8 εκατ. το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ