• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Αυτά είναι τα 3 μυστικά της ΓΕΚ Τέρνα

    Περιστέρης

    Γεώργιος Περιστέρης Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Η θεαματική κερδοφορία της ΓΕΚ Τέρνα στο τρίτο τρίμηνο του έτους (47,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 88,8% σε ετήσια βάση) μπορεί να… κλέβει την παράσταση στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας, όμως είναι τα επιμέρους στοιχεία που δείχνουν όχι μόνο πώς επετεύχθη αυτή η κερδοφορία, αλλά και πώς διασφαλίζεται η μελλοντική της κερδοφορία και η ρευστότητα της ΓΕΚ Τέρνα.

    Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι ουσιαστικά οι τομείς από τους οποίους κερδίζει τους περισσότερους “πόντους” η επιχείρηση είναι τρεις: οι παραχωρήσεις, οι κατασκευές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Μεταξύ αυτών των τριών τομέων, ξεχωριστή είναι η επίδοση των παραχωρήσεων για τη ΓΕΚ Τέρνα, αφού στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 ο συγκεκριμένος τομέας έχει αποφέρει στην εταιρεία τζίρο της τάξεως των 47,7 εκατομμυρίων ευρώ, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ο τζίρος ήταν μόλις στα 2 εκατομμύρια ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργική κερδοφορία που κατέγραψε η ΓΕΚ Τέρνα από παραχωρήσεις στο 9μηνο 2017 είναι λίγο χαμηλότερη από τον συνολικό τζίρο για το 9μηνο 2016 (1,5 εκατ. ευρώ).

    Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αύξηση της συμμετοχής της στη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό και την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ολυμπία Οδό, ενώ με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου τα έσοδα της εταιρείας από παραχωρήσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

    Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του κλάδου των κατασκευών στην κερδοφορία της ΓΕΚ Τέρνα. Η κερδοφορία του κλάδου αυξήθηκε κατά 36,9% στο εννεάμηνο 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ξεπερνώντας τα 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα γεννούν προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού της εταιρείας από κατασκευαστικές δραστηριότητες.

    Ο τρίτος κλάδος που συνεισέφερε τα μέγιστα στην κερδοφορία της ΓΕΚ Τέρνα ήταν αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με κέρδη 91,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2017, έναντι κερδών 76,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2016. Και σε αυτόν τον κλάδο υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για αύξηση των εσόδων στο μέλλον, καθώς στα σημερινά 941 MW που είναι πλήρως εγκατεστημένα θα προστεθούν στο μέλλον ακόμα 208 MW που είναι υπό κατασκευή.

    Σημειώνεται ότι η ΓΕΚ Τέρνα δραστηριοποιείται επίσης και στους τομείς των ακινήτων και της μεταλλουργίας, που έχουν μικρότερη συμβολή στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέοι κανόνες για τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε καταστήματα και στο διαδίκτυο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεχάστε το Bitcoin; Υπάρχουν 4 μετοχές που ενισχύθηκαν πάνω από 1.000% το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Προκοπίου: Η απίστευτη εξομολόγηση. Πως για κάθε 1 εκατ. μου ζήτησαν φόρο 880.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ