• Business

    Γιώργος Μυλωνάς: Ο επιχειρηματίας που παίρνει περισσότερα από τους τραπεζίτες, που ρύθμισαν τα 161 εκατ. ευρώ των δανείων της Αλουμύλ

    Γιώργος Μυλωνάς, επικεφαλής Αλουμύλ


    Γεννημένος στις Σέρρες πριν από 61 χρόνια, ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς, προτιμούσε να ακούει στα νιάτα του ροκ μουσική. Κυρίως Doors και Rolling Stones. Τους Beatles τους θεωρούσε πολύ… ελαφρούς για τις τότε προτιμήσεις του.

    Τον Ιούνιο του 1980 αποφοίτησε αριστούχος από το μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εξασφαλίζοντας έτσι μια θέση στα μεταπτυχιακά του φημισμένου London School of Economics. Στη βρετανική πρωτεύουσα έμεινε 18 μήνες και εκτός από το διάβασμα, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους Pink Floyd,  τους Dire Straits , αλλά και τους Weather Report. Τη συναυλία των οποίων τη θεωρεί ως τη μεγαλύτερη μουσική εμπειρία της ζωής του.

    Τα χρόνια πέρασαν, οι καταστάσεις άλλαξαν και οι μουσικές επιλογές  έγιναν λιγότερο ‘’σκληρές’’ για τον Γιώργο Μυλωνά. Τα σκήπτρα των προτιμήσεων πέρασαν πλέον στη τζαζ. Καθώς λέγεται, τα ακούσματα των Τσικ Κορία και Γιαν Γκαμπάρεκ είναι εκείνα που συχνά πυκνά τον συντροφεύουν, όταν απομονώνεται και  καλείται να σταθμίσει τις αποφάσεις που λαμβάνει.

    Εξ αντικειμένου, είναι άγνωστο αν ο Γιώργος Μυλωνάς έλαβε την απόφαση να αυξήσει κατά 29,2% τις περσινές αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της  Αλουμύλ (Alumil) ακούγοντας… τζαζ. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

    Όπως και να’ χει πάντως, η απόφαση αυτή, καθώς πρωτίστως πριμοδοτεί τον ίδιο και την αδελφή του, ακούγεται σαν ‘’φάλτσο’’. Ειδικά μάλιστα  αν ληφθούν υπόψη οι ‘’ροκ’’ καταστάσεις που διαδραματίζονται όλα τα τελευταία χρόνια, με φόντο τα μεγάλα τραπεζικά δάνεια της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας. Στην οποία ο Γιώργος Μυλωνάς είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κατέχοντας και το 48,37% των μετοχών.  Ενώ στο χαρτοφυλάκιο της αδελφής του Ευαγγελίας, που έχει θέση Αντιπροέδρου , βρίσκεται το 21,56% της Αλουμύλ.

    Συνολικά και για τα 5 μέλη του Δ.Σ της έντονα εξωστρεφούς εταιρείας, που ιδρύθηκε πρίν από 32 χρόνια, δραστηριοποιείται στο τομέα των ολοκληρωμένων συστημάτων αλουμινίου και διαθέτει 24 θυγατρικές στο εξωτερικό, διάσπαρτες σε ισάριθμες χώρες , δόθηκαν πέρσι αμοιβές 744.051 ευρώ. Οι αμοιβές αυτές είναι οι μεγαλύτερες στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, για τα οποία υπάρχουν  διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία. Είναι μάλιστα αυξημένες κατά 169.111 ευρώ (29,2%) σε σχέση με αυτές του 2018. Όταν στο τότε Δ.Σ υπήρχε ένα επιπλέον μέλος, με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Η Ευτυχία Μυλωνά, μητέρα των δύο αδελφών.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των μικτών αμοιβών που δόθηκαν το 2019, οι δύο Διοικητικοί και μετοχικοί ηγέτες της εταιρείας, έλαβαν το 94%. Δηλαδή ο Γιώργος και η Ευαγγελία Μυλωνά πήραν τα 703.814 από τα 744.051 ευρώ που χορηγήθηκαν στα 5 μέλη του Δ.Σ της Αλουμύλ, για τη συμμετοχή τους σε αυτό.

    Ωστόσο, τα δύο αδέλφια, εκτός από τις αμοιβές που προήλθαν από τις (εκτελεστικών αρμοδιοτήτων) θέσεις τους στο Δ.Σ , έλαβαν και 94.345 ευρώ συνολικά, με βάση τις μισθωτές σχέσεις εργασίας που έχουν στην Αλουμύλ. Επιπρόσθετα είχαν και εταιρικές παροχές ( αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο, ασφαλιστικό πρόγραμμα) το συνολικό κόστος των οποίων μεταφράζεται σε 32.538 ευρώ.

    Στα 504.173 ευρώ οι αποδοχές του Γιώργου Μυλωνά

    Με όλα αυτά ο Γιώργος Μυλωνάς είχε πέρσι μικτές αποδοχές ύψους 504.173,64 ευρώ, ενώ για την αδελφή του Ευαγγελία, οι μικτές αμοιβές έφτασαν στα 326.425,66 ευρώ. Περίπου στα μισά, υπολογίζονται οι καθαρές αποδοχές που έλαβαν. Σε ότι αφορά τον κάθε έναν από τα άλλα τρία μέλη του Δ.Σ της Αλουμύλ, οι αμοιβές ήταν οριακά πάνω από τα 15.000 ευρώ.

    Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το γεγονός ότι  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, είναι εκείνος που ( συνεπικουρούμενος από την Αντιπρόεδρο αδελφή του)  κρατάει το επιχειρηματικό πηδάλιο και χαράζει την πορεία της  Αλουμύλ. Η οποία έχει 2.066 εργαζόμενους στον όμιλο (μισθωτούς και ημερομίσθιους) και 849 στην εταιρία, στα τέλη της περσινής χρονιάς.

    Από την άλλη πλευρά, το πώς  διαμορφώνει  ένας επιχειρηματίας την πολιτική αμοιβών ( τόσο τη δική του, όσο  και τη γενικότερη στην εταιρεία) εξαρτάται ανά περίπτωση και από διάφορους παράγοντες. Χωρίς να υπάρχει μια κοινή γραμμή πλεύσης για όλους. Εξ ου και οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις αμοιβές, ανάμεσα  στα Διοικητικά στελέχη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Το οικονομικό υπόβαθρο των οποίων, έχει επίσης σημαντικές αποκλίσεις.

    Στην περίπτωση της Αλουμύλ το οικονομικό υπόβαθρο κάθε άλλο παρά ως ιδανικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία έχει  καταγράψει ζημιές  συνολικού ύψους 39,8 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, με βάση τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αποτελέσματα, οι ζημιές στο ίδιο διάστημα, φτάνουν αθροιστικά στα 36 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, με την Αλουμύλ να βαρύνεται με δάνεια 161 εκατ. ευρώ, τα οποία οι πιστώτριες τράπεζες τα έχουν μετατάξει από τα τέλη του 2016 σε βραχυπρόθεσμα. Ξεκινώντας από τότε έναν μακρόσυρτο κύκλο διαπραγματεύσεων για τη ρύθμισή τους, που μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

    Παρά ταύτα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς έφτασε να παίρνει πέρσι αμοιβές, οι οποίες είναι κατά 1,8 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των τραπεζιτών (κατά μέσο όρο για Προέδρους και CEO) που συζητούσαν μαζί του για να του ρυθμίσουν τα δάνεια της Αλουμύλ… Πάνω από το μέσο όρο των τραπεζιτών είναι και οι αμοιβές της Ευαγγελίας Μυλωνά.

    Αναμφίβολα, όλα τα τελευταία χρόνια το ‘’κλειδί’’ για το μέλλον της Αλουμύλ το κατείχαν οι τράπεζες, δίνοντας κάθε φορά το απαιτούμενο περιθώριο ανοχής, έτσι ώστε να μην καταστούν άμεσα απαιτητά τα 161 εκατ. ευρώ των δανειακών οφειλών.

    Παραμένει αδιευκρίνιστος ο λόγος της μεγάλης, ανοδικής αναπροσαρμογής στις περσινές αμοιβές των μελών του Δ.Σ της εταιρείας. Θα περίμενε ίσως κάποιος, αυτό να συμβεί μετά από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και όχι πρίν.

    Τα οικονομικά δεδομένα και τα ‘’ντεσού’’ της συγχώνευσης

    Στη χρήση πάντως του 2019, οι καθαρές ταμειακές ροές του ομίλου της Αλουμύλ από λειτουργικές δραστηριότητες , μειώθηκαν κατά 39,2% ( στα 7,6 εκατ. ευρώ). Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 16,6% ( στα 7,6 εκατ. ευρώ) εν αντιθέσει με τα Ebitda του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες , που ενισχύθηκαν κατά …60,8% και διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ. Με τον αριθμοδείκτη του καθαρού δανεισμού ώς προς τη λειτουργική κερδοφορία να πέφτει από το 11 στο 6,9. Την ίδια στιγμή όμως ο ορκωτός λογιστής χτύπησε καμπανάκι καθώς τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έπεσαν πολύ παρακάτω από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Απέναντι στο 29,2% της αύξησης των αποδοχών των μελών του Δ.Σ της Αλουμύλ, οι αποδοχές των εργαζόμενων ενισχύθηκαν πέρσι κατά 6,9% και έφτασαν στα 18.237 ευρώ ετησίως, μικτά. Αυτό όμως αφορούν τον κεντρικό πυρήνα των εργαζόμενων που απαριθμεί 870 άτομα. Ο μέσος όρος για το σύνολο του προσωπικού του ομίλου είναι στα 15.490 ευρώ ανα κεφαλήν.

    Σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2015 οι  περσινές αποδοχές των μελών του Δ.Σ είναι αυξημένες κατά 44,3% ενώ αυτές του βασικού εργασιακού πυρήνα κατά 2,2%…

    Με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, η λήξη του μεταφέρεται στα τέλη του 2030, με επιτόκιο 3% έναντι του μεσοσταθμικού 4,4% που ήταν ως τώρα. Οι ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν ‘’κούρεμα’’ υποχρεώσεων, οι οποίες εξοφλούνται σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Επίσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις τράπεζες που μένει να υπογραφεί, είναι και η απορρόφηση από την Αλουμύλ της εταιρείας Αλουφόντ, το 81% της οποίας ελέγχεται από την οικογένεια Μυλωνά. Με τη συγχώνευση θα βελτιωθούν κρίσιμοι οικονομικοί αριθμοδείκτες  Αλουμύλ, στην οποία το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των αδελφών Μυλωνά θα διευρυνθεί και θα φτάσει στο έλεγχο του 79,6%. Οι υφιστάμενοι σήμερα μέτοχοι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών, ενώ με την προσθήκη και των νέων (από την απορρόφηση) θα υπάρξει ανοδική αναπροσαρμογή της κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης Αλουμίλ. Αν γινόταν τώρα η συγχώνευση η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας θα ανέβαινε από τα 14,57 εκατ. στα 21,45 εκατ. ευρώ. Καθώς οι νέες μετοχές θα ακολουθήσουν την τιμή των υφιστάμενων, χωρίς αναπροσαρμογή.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ