• Business

    Γιατί βλέπουν την Biogen να… σπάει ταμεία!

    χρηματιστές στη wall street


    Σαν φάρμακο που μπορεί να… σπάσει ταμεία, με σημαντικότατα παράπλευρα οφέλη για τη μετοχή της εταιρείας που το παρασκευάζει, χαρακτηρίζουν το Aduhelm της Biogen, που μόλις έλαβε έγκριση ως θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, παράγοντες της Wall Street.

    Η έγκριση της εν λόγω θεραπείας, που έχει το μοριακό όνομα aducanumab (αντουκανουμπάμπη), είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί 38% υψηλότερα η μετοχή της παρασκευάστριας Biogen, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αυξάνεται κατά 16,5 δισ. δολάρια.

    Και αρκετοί «παίκτες» της Wall Street θεωρούν πως έχουν μπροστά τους μια τεράστια, δυνητικά, εισπρακτική επιτυχία. Διότι παρά τις αμφιβολίες που υπάρχουν ως προς την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, η Biogen ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τη θεραπεία γύρω στα 56.000 δολάρια ετησίως ανά ασθενή (και πως δεν θα αυξήσει τις τιμές για τέσσερα χρόνια).

    Το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε διαγιγνώσκεται με Αλτσχάιμερ. Κι αυτό τη στιγμή που η αγορά των θεραπειών για τη συγκεκριμένη νόσο προβλέπεται να «τρέξει» με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,8% την περίοδο 2020-2027, ξεπερνώντας τα 5,6 δισ. δολάρια μέχρι το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Acumen Research and Consulting.

    Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας Cigna, σήμερα πάσχουν από Αλτσχάιμερ, μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 6 εκατ. άτομα, με 1,4 εκατομμύρια εξ αυτών να είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιοι για θεραπεία με το Aduhelm.



    ΣΧΟΛΙΑ