• Pharma & Health

    Αλτσχάιμερ: Πόσο τελικά θα κοστίζει το νέο φάρμακο που ενέκρινε ο FDA

    • Βίκυ Καρατζαφέρη
    Αλτσχάιμερ: Πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί


    Εν μέσω… αναταράξεων εγκρίθηκε χθες από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ένα νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, μετά από περίπου 20 χρόνια που δεν είχε υπάρξει καμία αίτηση για κάποια νέα θεραπεία.

    Η είδηση έκανε, όπως είναι φυσικό, τον γύρο του κόσμου, μιας η συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ασθένεια ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου και όχι μόνο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της.

    Αναπτύχθηκε από την Biogen με την Japan Eisai Co. και σε μία μελέτη φάνηκε ότι επιβραδύνει τον ρυθμό της γνωστικής εκφύλισης που σχετίζεται με τη νόσο. Δεν αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι αντιστρέφει την ασθένεια.

    Κόστος

    Αυτό, όμως, που, μεταξύ άλλων, έχει ενδιαφέρον, είναι το κόστος αυτής της καινοτόμου θεραπείας. Είναι αλήθεια ότι όλα τα φάρμακα νέας γενιάς, που βασίζονται σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, αλλάζοντας τον «χάρτη» της αντιμετώπισης σε πλείστα όσα νοσήματα, είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα. Οπότε και το νέο φάρμακο δεν αναμένεται να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα.

    Αναλυτές, λοιπόν, εκτιμούν ότι η αντουκανουμάμπη (aducanumab), όπως λέγεται η δραστική ουσία του φαρμάκου, θα μπορούσε να κοστίζει από 30.000 έως 50.000 δολάρια ετησίως.

    Στον αντίποδα, προκαταρκτική ανάλυση από ειδικούς στον τομέα Οικονομικών της Υγείας διαπίστωσε ότι το φάρμακο θα πρέπει να τιμολογείται από 2.500 έως 8.300 δολάρια ετησίως – πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, από την τιμή που εκτιμούν αναλυτές ότι θα μπορούσε να «πιάσει».

    Και ο λόγος είναι ότι τα ευρήματα δεν έπεισαν. Και ότι, εν μέσω των ανάμεικτων αποτελεσμάτων που είχαν οι κλινικές δοκιμές, με τις απόψεις επιστημόνων να διίστανται περί της αποτελεσματικότητάς του, αυτά τα χρήματα είναι μια «λογική» τιμή, με βάση τα «μικρά συνολικά κέρδη για τη δημόσια υγεία», που απορρέουν από τις μελέτες, που «έτρεξε» η φαρμακοβιομηχανία.

    Το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επισκόπησης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οποιαδήποτε τιμή είναι πολύ υψηλή», εάν το όφελος του φαρμάκου δεν επιβεβαιωθεί σε μελέτες παρακολούθησης.

    Ιστορικό ρεκόρ για τη μετοχή της Biogen

    Μετά τα νέα, οι μετοχές της εταιρείας εκτοξεύθηκαν, κερδίζοντας έως και 64% χθες Δευτέρα, φθάνοντας στο ρεκόρ των 468,55 δολαρίων.

    Η Biogen αποκάλυψε, τελικά, ότι η τιμή του Aduhelm θα είναι 4.312 δολάρια ανά έγχυση τον μήνα, οπότε ανέρχεται σε 56.000 δολάρια ετησίως. Το ετήσιο κόστος θα είναι φθηνότερο κατά το πρώτο έτος της θεραπείας, λόγω της λεγόμενης περιόδου τιτλοδότησης, οπότε τα φάρμακα χορηγούνται σε χαμηλότερες δόσεις.

    Η εταιρεία είπε, πάντως, ότι η τιμή αυτή είναι «καταλόγου» και ότι δεν είναι η τιμή που θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι. Το κόστος για τους ασθενείς θα εξαρτάται από την ιατρική τους κάλυψη.

    «Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε ο FDA στην ανακοίνωσή του. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003 και στοχεύει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της λεγόμενης β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, ώστε να περιοριστούν συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

    Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς, που μετείχαν στις κλινικές μελέτες, εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.



    ΣΧΟΛΙΑ