• Business

    Θέλουν αλλά δεν μπορούν: Τι εμποδίζει Άραβες, Ρώσους και Κινέζους να επενδύσουν στα ελληνικά ακίνητα

    Nammos


    Μπορεί για το μήνα Σεπτέμβριο τα δημόσια έσοδα να αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του Προϋπολογισμού, με ένα βαθύ επιφώνημα ανακούφισης να ακούγεται από την κυβέρνηση, την ίδια ώρα όμως φιλόδοξα μέτρα, που θα μπορούσαν να φέρουν χρήμα στο δημόσιο ταμείο, όπως είναι η  επενδυτική βίζα, δείχνουν να έχουν βαλτώσει για τα καλά.

    Tι είναι η επενδυτική βίζα;

    Η επενδυτική βίζα δίνεται σε επενδυτές τρίτων χωρών που πραγματοποιούν στη χώρα μας αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ, δίνοντάς τους το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής. Μάλιστα, άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια (βλέπε αναλυτικά στο τέλος το σχετικό άρθρο).

    Με τη βίζα στα χέρια τους οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα και να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν. Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής. Τέλος, οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen.

    Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό! Οι Κινέζοι, λόγω και της διαρκώς ενισχυόμενης παρουσίας της Cosco, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και κυρίως στα νότια Προάστια, οι Ρώσοι είναι γνωστό πως έχουν αδυναμία στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι Άραβες ήδη κάνουν κινήσεις για πολυτελή ακίνητα σε Κρήτη και Μύκονο.

    Που σκαλώνει η βίζα;

    Τα επικοινωνιακά προβλήματα, που διατρέχουν τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού, Εξωτερικών και Οικονομικών, αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, η προβολή του μέτρου και των δυνατοτήτων που παρέχει, είναι μηδαμινή από ελληνικής πλευράς.

    Ταυτόχρονα, η έλλειψη προσωπικού στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό,  καθιστά αδύνατη τη διαχείριση των αιτήσεων σε εύλογο χρόνο, με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να απορρίπτονται ή να μένουν παγωμένες στο συρτάρι. Συνεπώς ο υποψήφιος αγοραστής δεν μπορεί ούτε να ενημερωθεί κατάλληλα ούτε να διεκπεραιώσει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να έλθει στην Ελλάδα και να προχωρήσει στην απόκτηση του ακινήτου με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

    Η διαβόητη ελληνική γραφειοκρατία κάνει και πάλι το… θαύμα της, βάζοντας ποικίλα εμπόδια στο δρόμο των υποψήφιων επενδυτών. Πρώτη δοκιμασία για τους υποψήφιους αγοραστές το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύ αυστηρές και οι τράπεζες ζητούν από τους υποψηφίους έγγραφα τα οποία ούτε καν υπάρχουν στη χώρα τους, όπως π.χ. φορολογική ενημερότητα κ.α. έγγραφα που το μόνο που τους προκαλούν είναι απόγωνση!

    Για μια ακόμα φορά η βραδύτητα με την οποία κινείται ο κρατικός μηχανισμός και η γραφειοκρατία πλήττουν τη δύσκολη προσπάθεια  προσέλκυσης επενδύσεων παρά το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από Κινέζους, Ρώσους και Άραβες που μαγεύονται από την ομορφιά, το κλίμα και τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα.

    *Α. «Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή.» (άρθρο 20 / Ν. 4251/2014, ΦΕΚ Α’ 80)

    1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χορηγείται άδεια διαμονής για πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης, σε πολίτη τρίτης χώρας, που: (α) Έχει εισέλθει νομίμως στη χώρα με οποιαδήποτε θεώρηση εισόδου ή διαμένει νομίμως στη χώρα ακόμη και αν ο τίτλος διαμονής που κατέχει δεν επιτρέπει αλλαγή σκοπού. (β) Διαθέτει προσωπικά κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, αξίας 250.000 ευρώ, δικαίωμα διαμονής παρέχεται, μόνον εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι σύζυγοι που κατέχουν το ακίνητο εξ αδιαιρέτου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνον εάν το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε συνιδιοκτήτη είναι αξίας 250.000 ευρώ. (γ) Διαθέτει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, μέσω νομικού προσώπου, του οποίου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια του ανήκουν εξ ολοκλήρου. (δ) Έχει συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 4002/2011 (Α 180). (ε) Έχει συνάψει σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1652/1986 «Σύμβαση Χρονομεριστικής Μίσθωσης και Ρύθμιση Συναφών Θεμάτων» (Α 167), όπως ισχύει.

    2. Το ελάχιστο ύψος της ακίνητης περιουσίας, καθώς και το συμβατικό τίμημα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος άρθρου, καθορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου. «Το τίμημα καταβάλλεται με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση τραπεζικού εμβάσματος στο λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ειδικότερα στοιχεία των οποίων πρέπει να δηλώνονται υπευθύνως από τους συμβαλλόμενους ενώπιον του συντάσσοντος το συμβόλαιο συμβολαιογράφου και να αναγράφονται σε αυτό.» Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών το ύψος της ως άνω ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται και θα προκύπτει από τις αναγραφόμενες επί των συμβολαίων αξίες των ακινήτων ή των συμβάσεων μίσθωσης.

    3. Στους πολίτες τρίτων χωρών, κατόχους ακινήτων παρέχεται δυνατότητα εκμίσθωσης αυτών.

    4. Ο παραπάνω πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειας του στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτηση τους, ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Ως μέλη οικογένειας νοούνται: (α) ο/η σύζυγος (β) οι απευθείας κατιόντες των συζύγων ή του ετέρου των συζύγων, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών. «γ. οι απευθείας ανιόντες των συζύγων.»

    5. Η ως άνω άδεια μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονη διάρκεια, κάθε φορά, εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην κυριότητα και νομή του πολίτη τρίτης χώρας ή παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις της παραγράφου 1 της παρούσας και πληρούνται οι λοιπές, προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Διαστήματα απουσίας από τη χώρα δεν αποτελούν παρακωλυτικό λόγο για την ανανέωση της άδειας διαμονής. «Η μεταπώληση της ακίνητης περιουσίας κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής, σε έτερο πολίτη τρίτης χώρας παρέχει δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής στο νέο αγοραστή με ταυτόχρονη ανάκληση της άδειας διαμονής του πωλητή.»

    6. Οι κατά τις παραγράφους 1 και 4 του παρόντος άρθρου χορηγούμενες άδειες διαμονής δεν καθιερώνουν δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας.

    7. Η έκδοση της άδειας διαμονής χορηγείται εντός δύο μηνών από την περιέλευση όλων των στοιχείων του φακέλου στην εκδούσα αρχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραμένει ασθενής ο Διώτης – Για τις 20/10 μετατέθηκε η δίκη του για τη λίστα Lagarde

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 250 Έλληνες και ξένοι θέλουν να γίνουν πρόεδροι στην Εθνική

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ