• Business

    Γιατί οι τράπεζες πίεσαν την Dionic να πουλήσει την Skroutz.gr. Τότε έδωσε 300.000, τώρα θα πληρώσει χρέη

    Οι επικεφαλής του Skroutz.gr. Βασίλης Δήμος, Γιώργος Αυγουστίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου


    Η επένδυση της Dionic στη δημοφιλή μηχανή σύγκρισης τιμών skroutz.gr ήταν αναμφίβολα μία καλή ιδέα. Το 2006, όταν η Dionic απέκτησε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της skroutz.gr, η τελευταία ήταν μία ανερχόμενη εταιρεία με καλές προοπτικές ανάπτυξης, που είχε ανάγκη από νέα κεφάλαια για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Τότε, η Dionic πλήρωσε 300.000 ευρώ για να μπει στην εταιρεία. Σήμερα το μερίδιο αυτό αξίζει εκατομμύρια ευρώ…

    Κι αυτό γιατί στο μεταξύ η ανάπτυξη της skroutz.gr υπήρξε αλματώδης: από τις 30.000 επισκέψεις που είχε αρχικά η ιστοσελίδα, σύντομα ξεπέρασε τις 100.000 και σήμερα ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια, με τη συνολική της αποτίμηση να υπολογίζεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ, και επομένως αυτό το 50% της Dionic να αξίζει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Στα “κατάστιχά” της περιλαμβάνονται πλέον πάνω από 2.500 καταστήματα που διακινούν περίπου 7 εκατομμύρια προϊόντα, ενώ τα έσοδά της το 2016 έφτασαν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η Dionic μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2017 εμφάνισε ζημίες ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

    Για μία εταιρεία συμμετοχών όπως η Dionic, η επένδυση αυτή ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, όμως δεν στάθηκε αρκετή για να τη γλιτώσει από τα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με μία επώδυνη κατάσταση λόγω του υψηλού της δανεισμού (κοντά στα 54 εκατομμύρια ευρώ), τον οποίο δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει. Και αυτός είναι και ο λόγος που, μολονότι η skroutz.gr συνεχίζει διαρκώς να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, η Dionic είναι ουσιαστικά αναγκασμένη να πουλήσει το μερίδιό της σε αυτήν, αφού η Eurobank έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, η οποία έχει επίσης οφειλές και προς την Alpha Bank. Είναι στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης που δρομολογήθηκε η πώληση του ποσοστού της Dionic στη skroutz.gr, με την Deloitte να “τρέχει” τη διαδικασία.

    Εξάλλου, η αποχώρηση της Dionic μάλλον θα είναι ένα καλό νέο και για τους τρεις ιδρυτές της skroutz.gr, Β. Δήμου, Γ. Αυγουστίδη και Γ. Χατζηγεωργίου, οι οποίοι κατέχουν το άλλο 50% της εταιρείας, και για αρκετό καιρό είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν με έναν παθητικό μέτοχο, ο οποίος δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξή της. Γι’ αυτό και η προτεραιότητά τους τώρα είναι να πάρουν πίσω το μερίδιο της Dionic, ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης, έστω κι αν αυτό θα τους στοιχίσει κάτι παραπάνω, έχοντας μάλιστα ήδη σύμφωνα με πληροφορίες εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για το μερίδιο της Dionic, αφού και η Viva.gr του επιχειρηματία Χ. Καρώνη διεκδικεί την είσοδό της στην skroutz.gr, ωστόσο οι ιδρυτές της μηχανής σύγκρισης τιμών έχουν δικαίωμα πρώτης προτίμησης, γεγονός που τους δίνει τον πρώτο λόγο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι CEO των εταιρειών που κερδίζουν μέσα σε 3 μέρες όσα ένας μέσος εργαζόμενος σε ένα έτος!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Συμφωνία για την απόκτηση του 50% της ολλανδικής Nedzink

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πλήγμα» για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα-Πτώση 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων



    ΣΧΟΛΙΑ