• Business

    Richard Branson: Γιατί θέλω να σταματήσει ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών

    • Contributor


    Είναι ώρα να ρυθμίσουμε την αγορά των ναρκωτικών και να τερματιστεί ο αποτυχημένος “πόλεμος” κατά των ναρκωτικών, υποστηρίζει ο ιδρυτής της Virgin, Richard Branson, προτείνοντας ένα δικό του μοντέλο για να επιλυθεί ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.

    Για χρόνια είμαι ταγμένος σε μια αποστολή για να βοηθήσω στον τερματισμό του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών, μια επική αποτυχία των παγκόσμιων και εθνικών πολιτικών για τα ναρκωτικά που οδήγησε σε απώλειες αμέτρητων ζωών και σπατάλη δισεκατομμυρίων από τα χρήματα των φορολογουμένων και εξακολουθεί να ποινικοποιεί άσκοπα εκατομμύρια ανθρώπους – συχνά απλώς για κατοχή μικρών ποσοτήτων παράνομων ναρκωτικών για προσωπική χρήση”, επισημαίνει ο Branson σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της Virgin.

    Και προσθέτει: “Αυτό το ανελέητο κυνήγι για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να περιορίσει την παγκόσμια ροή ναρκωτικών, να περιορίσει την προσφορά ή να μειώσει τη ζήτηση με κάποιον διακριτό τρόπο. Τα ναρκωτικά είναι παντού γύρω μας. Οι κοινότητές μας δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστον πιο ασφαλείς και τα παιδιά μας έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε παράνομες ουσίες απ’ όσο σε οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια”.

    Επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα του Μεξικού και της Κολομβίας για να αναδείξει το πώς “η ματαιότητα του πολέμου κατά των ναρκωτικών έχει επιδεινώσει έναν φαύλο κύκλο βίας που έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα απ’ ό,τι η ίδια η χρήση ναρκωτικών”.

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι “χρόνο με το χρόνο, παραχωρούμε τον έλεγχο μίας τεράστιας, παράνομης αγοράς ναρκωτικών, ίσης σε μέγεθος με την παγκόσμια αγορά υφασμάτων, σε εγκληματικές οργανώσεις που αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια”. Κάνει λόγο για μία “βιομηχανία θανάτου” με τζίρο άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ικανή να γλιτώνει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και να αντεπιτίθεται. “Πολλοί δε φαίνονται να κατανοούν ότι το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών από όλες τις απόψεις μία ανανεώσιμη πηγή, μία αδάμαστη ανανεώσιμη δύναμη που ενισχύεται από σχεδόν ασύγκριτες προοπτικές ανάπτυξης”, σημειώνει.

    Άρα, εφόσον ξέρουμε ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει και γνωρίζουμε το γιατί, ποια πρέπει να είναι η εναλλακτική; Για τον Branson, η επιλογή είναι μία: η ρύθμιση της αγοράς.

    Πρόσφατα, εξηγεί ο ιδρυτής της Virgin, μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική απέναντι στα Ναρκωτικά παρουσίασαν μία βιώσιμη πρόταση για να απεμπλακεί ο έλεγχος της αγοράς παράνομων ναρκωτικών από τον εγκληματικό υπόκοσμο. Ειδικότερα, ενθαρρύνουν τους πολιτικούς ανά τον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νόμιμων αγορών για μέχρι τώρα απαγορευμένα ναρκωτικά, κάτι το οποίο ήδη έχει δοκιμαστεί με την κάνναβη στην Ουρουγουάη και σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες. Η ιδέα είναι απλή: αν δεν μπορείς να ελέγξεις μία παράνομη αγορά, τότε γιατί να μη δημιουργήσεις μία νόμιμη αγορά με αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά στην παραγωγή, τη διανομή και την προώθηση, μία αγορά που πραγματικά διέπεται από διαφάνεια και επιτρέπει στον κόσμο να ενημερωθεί πριν πάρει αποφάσεις, μία αγορά που μπορεί να φορολογείται και τα έσοδα από αυτήν να επενδυθούν σε ορθούς σκοπούς;

    “Όλες αυτές μου φαίνονται εξαιρετικές ιδέες. Και για να είμαι σαφής: τα στοιχεία μέχρι τώρα δε δείχνουν ότι η ρύθμιση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ένα κύμα νέων χρηστών ναρκωτικών. Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση ναρκωτικών ενέχει κινδύνους, όμως εμείς που υποστηρίζουμε τη ρύθμιση πιστεύουμε σθεναρά ότι μπορεί να τους διαχειριστεί και να τους μειώσει”, τονίζει ο Branson και καταλήγει: “Ας μη δώσουμε άλλη μάχη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Για την ασφάλεια των παιδιών μας, για την υγεία αυτών που κάνουν χρήση ναρκωτικών, για την ευημερία των κοινοτήτων μας, υπάρχει καλύτερος τρόπος”.

    Στο άρθρο του ο Branson ξεκαθαρίζει πως ούτε ο ίδιος, ούτε και ο όμιλος Virgin έχουν συμφέροντα σε ρυθμιζόμενες αγορές φαρμάκων ή ναρκωτικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιούνκερ επικαλείται την Ελλάδα για να προειδοποιήσει την Ιταλία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το προσχέδιο του προϋπολογισμού-Τα μέτρα που «θυσιάζονται»



    ΣΧΟΛΙΑ