• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μαύρος Απρίλης για το ελβετικό φράγκο

    • Bloomberg
    ελβετικό φράγκο


    Τον χειρότερο μήνα του για τα τελευταία δύο χρόνια ετοιμάζεται να κλείσει το ελβετικό φράγκο, γεγονός που προκαλεί όμως ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ελβετίας, οι οποίοι επιδιώκουν την αποδυνάμωση του νομίσματός τους, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τον πληθωρισμό.

    Μέσα στον Απρίλιο, το νόμισμα έχει χάσει περίπου 2,5% έναντι του ευρώ, υποτίμηση που είχε να συμβεί από τον Ιούλιο του 2017. Η πτώση αυτή έχει κάνει κάποιους αναλυτές να επανεξετάσουν τα δεδομένα, αναθεωρώντας τις προβλέψεις τους για το νόμισμα, δεδομένης της πτώσης της μεταβλητότητας της αγοράς, η οποία δεν κατάφερε να αυξήσει τη ζήτηση για τα ασφαλή καταφύγια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το ελβετικό φράγκο.

    «Ο αρνητισμός που επικεντρώνεται στην παγκόσμια οικονομία είναι υπερβολικός, γεγονός που μεταδίδεται και στο ελβετικό φράγκο», υποστηρίζει ο Jeremy Stretch, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος στην καναδική Imperial Bank of Commerce. «Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα μπορέσει μάλλον να… ηρεμήσει τους επόμενους μήνες, σε αντίθεση με τα τέλη του πρώτου τριμήνου», προσθέτει.

    Οι επενδυτές σε δικαιώματα προαίρεσης (options) στο νόμισμα γίνονται όλο και πιο αρνητικοί, με τη στρατηγική της κάλυψης κινδύνου (risk reversal) ενός έτους έναντι του ευρώ να δείχνει τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο. Η SNB επιθυμεί ένα ασθενέστερο νόμισμα προκειμένου να ενισχύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει κάτω του 1%, ακόμα και ύστερα από χρόνια αρνητικών επιτοκίων.

    Το φράγκο άγγιξε το 1,1445 ανά ευρώ την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 8 Νοεμβρίου. Η πτώση της συναλλαγματικής αξίας σημαίνει ότι ήδη διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg, η οποία έδειχνε προς μία αξία 1,13 CHF ανά ευρώ στα τέλη του δεύτερου τριμήνου.

    «Ενώ ο ρυθμός της πρόσφατης πτώσης του νομίσματος θα μπορούσε να εξασθενήσει, η αρνητική τροχιά θα παραμείνει ανέπαφη», συνεχίζει ο Stretch, ο οποίος αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για το νόμισμα, προβλέποντας επιπλέον πτώση του φράγκου προς το 1,15 CHF ανά ευρώ στη διάρκεια των 6 επόμενων μηνών, προτού φτάσει στο 1,16 την επόμενη χρονιά.

    Η Credit Agricole CIB υποστηρίζει ότι, πέραν της αποδυνάμωσης του φράγκου που προκύπτει από το μειούμενο ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω της υποχώρησης των γεωπολιτικών κινδύνων, τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για την κινεζική οικονομία έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία ότι ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης θα μπορούσε να βγει κερδισμένος από τις εξαγωγές, γεγονός που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ευρώ.

    «Σε περίπτωση που ο ευαίσθητος στις εξαγωγές μεταποιητικός τομέας ανακάμψει παράλληλα με μια καλύτερη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, όπως και αναμένουμε, το ευρώ θα επωφεληθεί από την αύξηση των επενδύσεων σε προϊόντα αυξημένου κινδύνου, αλλά και από την εμπορική εισροή νέων κεφαλαίων», δήλωσε ο Manuel Oliveri, της Credit Agricole, προβλέποντας ότι το φράγκο θα εξασθενήσει στο 1,1950 CHF ανά ευρώ, μέσα στο επόμενο έτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση mononews.gr: Τέλος στις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ