• Business

    Γιατί ο Γ. Κορρές προτίμησε Morgan Stanley και Profex – Ποιοι άλλοι έδειξαν ενδιαφέρον

    Κορρές

    Γιώργος Κορρές φαρμακοποιός, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας “Κορρές”


    Σε νέα εποχή εισήλθε από χθες η Κορρές. Η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε την πώλησή της σε θυγατρική της Morgan Stanley και στην Profex, γυρίζοντας σελίδα ύστερα από 21 χρόνια από την ίδρυσή της! Για πολλούς στην αγορά ήταν θέμα χρόνου η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία φυσικών καλλυντικών του Γ. Κορρέ, όπως ακριβώς συνέβη πριν από μερικούς μήνες με την Apivita, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Ισπανικής Puig. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βιδάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Κορρές, δυο ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Γιώργο Κορρέ στην απόφαση να πουλήσει το δημιούργημά του στον αμερικάνικο γίγαντα.

    • Ο πρώτος και βασικότερος λόγος πέρα από το τίμημα (συνολικά 58 εκατ. ευρώ) σχετίζεται με το γεγονός πως ο ιδρυτής θα παραμείνει μέτοχος και θα συνεχίσει τις ερευνητικές «αναζητήσεις» του, σχεδιάζοντας καινοτόμα καλλυντικά.
    • Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος συνδέεται με την ικανότητα των νέων επενδυτών να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια, για την επέκταση στην αγορά της Ασίας και ειδικότερα της Κίνας, όπου μέχρι σήμερα δεν είχε σημαντική παρουσία.

    Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως οι νέοι επενδυτές συμφώνησαν η παραγωγή να παραμείνει στην Ελλάδα και μάλιστα να ενισχυθεί περαιτέρω. 

    Όπως ανέφερε o κ. Βιδάκης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της παραπάνω συμφωνίας, οι συζητήσεις με τον αμερικάνικο γίγαντα ξεκίνησαν πριν από δυόμιση χρόνια και τόνισε πως η απόφαση ελήφθη κατόπιν ώριμης σκέψης και πως δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους.

    Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως η εταιρεία είναι απόλυτα υγιής και για αυτό είχε την πολυτέλεια να επιλέξει τον αγοραστή, ανάμεσα στους πολλούς υποψήφιους μνηστήρες που την προσέγγισαν τα τελευταία χρόνια.

    Ανάμεσα σε αυτούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν και η Puig, η ισπανική εταιρεία που τοποθετήθηκε τελικά στην Apivita αλλά και ο γαλλικός κολοσσός της L’ Oreal, με την οποία όπως είπε ο κ. Βιδάκης υπάρχει μέχρι και σήμερα ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

    Τι θα γίνει με την AVON

    Όσον αφορά στη συμφωνία με την AVON για την Λατινική Αμερική, ο διευθύνων σύμβουλος της Κορρές, ο οποίος θα παραμείνει και στην επόμενη μέρα, όπως και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά και μετά την είσοδο της Morgan Stanley στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια συμφωνία που πηγαίνει καλά, προσθέτοντας πως υπάρχουν προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Βιδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της Κορρές καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο εισέρχονται δυο πολύ ισχυροί επενδυτές, με εξειδίκευση στην περιοχή της Ασίας.

    Συγκεκριμένα, το επενδυτικό κεφάλαιο NHPEA IV ανήκει στην Morgan Stanley και εστιάζει σε επενδύσεις στη γεωγραφική περιοχή της Ασίας πάνω από 20 χρόνια σε διάφορους τομείς ( καταναλωτικά προϊόντα, λιανεμπόριο, υγεία) ενώ η Profex ελέγχεται από τον Έλληνα επιχειρηματία Παύλο Κοντομίχαλο, και  δραστηριοποιείται στον τομέα φαρμακευτικών, δερματολογικών και καλλυντικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας και απασχολεί πάνω από 500 υπαλλήλους.

    Ο κ. Κοντομίχαλος ελέγχει και την Hellas Group, η οποία δραστηριοποιείται πάνω από δύο δεκαετίες στην κινέζικη αγορά στους τομείς της ελληνικής φιλοξενίας, της γαστρονομίας και του πολιτισμού. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Hellas Group θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση της νέας μεγάλης επένδυσης του Κτήματος Τσελεπού για τη δημιουργία νέου βιοκλιματικού οινοποιείου στη Νεμέα.

    Πως θα γίνει η πώληση

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γ. Κορρές συμφώνησε να πουλήσει την πλειοψηφία της εταιρείας του σε θυγατρική της Morgan Stanley (NHΡΕΑ) και στην Profex του Παύλου Κοντομίχαλου μέσα από ένα περίπλοκο deal.

    Ειδικότερα, ο Γιώργος Κορρές και μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος  έχουν συμφωνήσει να εισφέρουν (εισφορά σε είδος) στη εταιρεία Nissos Holdings (CY) Ltd., («Nissos»),  η οποία κατά την παρούσα χρονική στιγμή ανήκει εξ ολοκλήρου στον Γιώργο Κορρέ, μετοχές που αντιστοιχούν στο 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του (ο Γιώργος Κορρές 24% και τα ως άνω μέλη περίπου 6%) για ίδιο αριθμό μετοχών και ποσοστού στην Nissos.

    Η NHPEA και η Profex έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετοχές στην Nissos, 56% και 14% αντίστοιχα. Οι δυο εταιρείες θα αποκτήσουν τις παραπάνω μετοχές της Nissos καταβάλλοντας συνολικά 48,3 εκατ ευρώ σε μετρητά.

    Η Nissos, μέσω της παραπάνω αύξησης κεφαλαίου έχει συμφωνήσει να αποκτήσει μετοχές που αντιστοιχούν σωρευτικά στο 52.3% του μετοχικού κεφαλαίου της Κορρές, (από τον Γιώργο Κορρέ μετοχές που αντιστοιχούν περίπου σε 6,6% του μετοχικού κεφαλαίου και από άλλους μετόχους περίπου το 45,7%), σε τιμή κτήσης 5,08 ευρώ ανά μετοχή.

    Η ολοκλήρωση όλων των παραπάνω ενεργειών τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των τραπεζών που συνεργάζεται η Κορρές.

    Μετά την ολοκλήρωση αυτή, η Nissos θα έχει αποκτήσει άνω του 82% των μετοχών, συνεπώς θα προβεί σε άμεση υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3461/2006 για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών.

    Στo πλαίσιο των παραπάνω έχει συμφωνηθεί ότι η Profex και η Κορρές θα συνάψουν μία σύμβαση αποκλειστικής διανομής και χρήσης σημάτων σύμφωνα με την οποία η Profex θα αναλάβει την διανομή των προϊόντων της ελληνικής εταιρείας στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου.

    Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, τα εμπλεκόμενα μέρη θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Nissos έως 10 εκατ. ευρώ με σκοπό να χρηματοδοτήσουν την μελλοντική ανάπτυξη της Κορρές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στρατηγικός επενδυτής στην Κορρές η Morgan Stanley Private Equity Asia

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Κορρές: Αύξηση 1% για τις πωλήσεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2017

     



    ΣΧΟΛΙΑ