• Business

    Γιατί καλπάζει η μετοχή του ΟΤΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Μιχάλης Τσαμάζ


    Ζαλίζουν τα υψηλά τα οποία χτυπάει η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81, δείχνοντας ισχυρά αντανακλαστικά ακόμα κι εν μέσω χρηματιστηριακής καταιγίδας, όπως αυτή που προκάλεσε το χτύπημα Πούτιν στην Ουκρανία.

    Ενώ η αγορά υποχωρούσε κατά 6,4% την Πέμπτη, η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες μόλις… 1,27% για να επανακάμψει την Παρασκευή στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μέχρι τα 18,46 ευρώ και να κλείσει τελικώς χαμηλότερα, στα 18,26 και 334 χιλιάδες κομμάτια.

    Το δέλεαρ για την αγορά πάντως, εντοπίζεται στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. Ευρώ που πρόκειται να υλοποιήσει ο Οργανισμός μέχρι το 2027 αναμένεται κάθε χρόνο να δίνει προστιθέμενη αξία στην μετοχή, τον όμιλο και την ελληνική οικονομία κάτι που εμφατικά τονίστηκε κατά την συνάντηση που είχε ο CEO της Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, κ. Tim Höttges κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στην αρχή της εβδομάδας.

    Η Eurobank Εquities σημειώνει ότι η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 50% τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από την αρχή του χρόνου βρίσκεται στη λίστα των μετοχών με τις καλύτερες αποδόσεις (μαζί με τις τράπεζες) με κέρδη 10,4%. Όλη η αγορά ασχολείται με το τι μέλλει γενέσθαι περί τον ΟΤΕ, θεωρώντας ότι οι Γερμανοί μέτοχοι της Deutsche Telekom που μαζί με τις ίδιες μετοχές έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στο 49,2% σε συνδυασμό με το τρέχον πρόγραμμα επαναγοράς που συνεχίζεται θα βρεθούν πολύ κοντά πάνω από το 50%, έχοντας την επιλογή να προχωρήσουν σε προαιρετική δημόσια πρόταση.

    Ήδη, η αγορά υπολογίζει ότι φέτος η διοίκηση του ΟΤΕ έχει προαναγγείλει ότι θα δαπανήσει 250 εκατ. ευρώ για επαναγορά ιδίων μετοχών, υπολογίζοντας μέση τιμή τα 18 ευρώ, που σημαίνει ότι θα αποκτηθούν περίπου 13,8 εκατ. νέες μετοχές οι οποίες στη συνέχεια θα ακυρωθούν.

    Πάντως, κατά το conference call που ακολούθησε των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού η διοίκηση δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα που έχει να δώσει επιλογή στους επενδυτές επανεπένδυσης του μερίσματος, πολιτική που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43 , αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό στο μέλλον.

    Αν και οι αναλυτές θα περίμεναν μεγαλύτερη επιβράβευση ως προς το μέρισμα (ανακοινώθηκε 0,558 ευρώ, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,789 ευρώ), η αγορά βλέπει όμως, ότι είναι ένα από τα blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου με σταθερό μέρισμα κάθε χρόνο, κάτι που λίγες εταιρείες κάνουν.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Μιχάλης Τσαμάζ, CEO του ΟΤΕ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή της αναθεωρημένης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους θα ξεκινήσει το 2022 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, ήτοι το 2022, ως βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο, θα εφαρμόζεται η πολιτική αμοιβών και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή η βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2023 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2023 κ.ο.κ.

    Το 2022, η συνολική αμοιβή θα ανέλθει σε €500 εκατ., αυξημένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2021 και θα επιμεριστεί ισόποσα σε μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών.

    Οι επενδύσεις που αλλάζουν ταχύτητα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας

    Ο όμιλος ΟΤΕ θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, φέρνοντας το FTTH σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο όμιλος, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, απαντώντας έτσι στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.

    Σήμερα, οι γραμμές FTTH του ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000. Με τις επενδύσεις αυτές, ο όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.

    Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης ότι θα επενδύσει στο Phaistos Fund το οποίο συγκροτήθηκε με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες 5G με στόχο να επιστραφούν στην αγορά και να δοθεί δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία. Τόνισε δε ότι εξετάζουν την επένδυση στην Ελλάδα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

    Οπτική ίνα

    Εκτός από την αναβάθμιση των ταχυτήτων, η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του ΟΤΕ είναι επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας ως το σπίτι (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, με αύξηση των προγραμματισμένων επενδύσεων πάνω από τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

    Ο ΟΤΕ θα καλύψει σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ένα έργο που, όπως τονίζουν τα στελέχη του, χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα θα περάσει από το ίντερνετ των Mpbs στις ταχύτητες των Gbps, που είναι διαθέσιμες στις πλέον ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές.

    Ειδικότερα, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και, από αυτές, ο ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ