• Business

    Γιατί η Evercore υποβαθμίζει την CPP του Ε. Μαρινάκη

    Ευάγγελος Μαρινάκης. Ετών 50. Επικεφαλής Capital Partners


    Με αφορμή την απόφαση της Capital Product Partners να μειώσει το μέρισμα του πρώτου τριμήνου 2016, η Evercore προχώρησε στην υποβάθμιση της εταιρίας. Αρνητική ήταν και η αντίδραση της αγοράς στο άκουσμα της απόφασης, με τη μετοχή της ναυτιλιακής να υποχωρεί κατά 28% στη χθεσινή συνεδρίαση.

    Χθες η CPP, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, γνωστοποίησε την περικοπή του τριμηνιαίου μερίσματος προς τους μετόχους της εταιρίας κατά 69%, στα 0,075 δολάρια να μετοχή. Η εταιρία αναμένεται να διανείμει ετήσιο μέρισμα 0,30 δολάρια, μέχρι το 2018.

    Η αλλαγή μερισματικής πολιτικής με την αιτιολογία ότι η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει υψηλά διαθέσιμα στα ταμεία της προκειμένου να είναι συνεπής στις αποπληρωμές των δανειακών της υποχρεώσεων, έπληξε σημαντικά τη χρηματιστηριακή της αξία. Από την πλευρά τους οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή είναι πιθανό να σχετίζεται με τις αναμενόμενες μειώσεις των τιμών των ναύλων από την Hyundai Merchant Marine (HMM).

    Ο αναλυτής Jonathan Chappell της εταιρίας αξιολόγησης Evercore μείωσε τη σύσταση του για την CPP σε “hold” (διακράτηση), υποστηρίζοντας ότι η εταιρία πραγματοποιεί ενέργειες για ν’ αντισταθμίσει ενδεχόμενη μεγάλη μείωση στα έσοδα της από τα πέντε πλοία που έχει ναυλώσει στην HMM. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Capital εξοικονομεί 60 εκατ. δολάρια ετησίως προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις ακόμη και στο χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, με την απουσία βραχυπρόθεσμων καταλυτών, που να αφορούν κυρίως στο στόλο ή στην διανομή μετρητών ανά μετοχή, κινούμαστε στο περιθώριο, καθώς πιστεύουμε ότι η απόδοση, περίπου 10%, αποτυπώνει την ισορροπία μεταξύ κινδύνου/ανταμοιβής, τον ισχυρό ισολογισμό έναντι της περιορισμένης ανάπτυξης και της αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση των τιμών των ναύλων, εξηγεί ο Chappell.

    Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση οι πιέσεις που δέχεται η μετοχή της ναυτιλιακής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι ελεγχόμενες. Το απόγευμα υποχωρούσε κατά 2,27% και διαπραγματεύονταν στα 2,67 δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/m-damianakis-anazita-refstotita-meso-omologiakou-daniou-2-ekat-evro/41456



    ΣΧΟΛΙΑ