• Business

    Τι θέλει ο δισεκατομμυριούχος Karel Komarek από τον ΟΠΑΠ;

    Karel και Strepanka Komarek


    Σαν κεραυνός εν αιθρία  την εβδομάδα που πέρασε,  την πρώτη μέρα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ήρθε η δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών του ΟΠΑΠ από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο μεγαλομέτοχό του Karel Komarek.

    Πέραν των προθέσεων της Sazka να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ, κάτι που θα επιτρέψει να ενοποιούνται και τα αποτελέσματα του Οργανισμού σε περίπτωση που το ποσοστό ανέλθει άνω του ορίου του 33,3%, με άμεση θετική επίδραση στον ισολογισμό της τσέχικης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, οι αναλυτές στο σύνολό τους εκτιμούν  πως λόγω του ύψους του προσφερόμενου τιμήματος, μπορεί η δημόσια πρόταση να συναντήσει κάποιο βαθμό απογοήτευσης.

    H άποψη της Eurobank Equities είναι πως το κύριο κίνητρο του βασικού μετόχου ενδέχεται να μην είναι η υψηλή συμμετοχή άλλων μετόχων στην συγκεκριμένη προσφορά, αλλά μια μικρή αύξηση της συμμετοχής του μέσω της δημόσιας πρότασης, ώστε να ξεπεράσει το σκόπελο μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

    Υποθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ο όμιλος Sazka θα είχε μεγαλύτερη ευελιξία να αυξήσει το μερίδιό του σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά εξαγοράς, αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα. Η τιμή-στόχος που δίνει η χρηματιστηριακή παραμένει στα 11,70 ευρώ με σύσταση “αγορά”.

    H Wood&Co δεν διστάζει να διατυπώσει την άποψη πως οι προθέσεις του Ομίλου SAZKA αναφορικά με τη δημόσια πρόταση δεν είναι ξεκάθαρες για τους αναλυτές της, δεδομένου ότι η εθελοντική τιμή προσφοράς είναι σε discount στην τρέχουσα τιμή της αγοράς και είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθεί το ποσοστό συμμετοχής στην τιμή αυτή.

    Σε ό,τι αφορά στη Piraeus Sec., αναφέρει ότι λόγω του προσφερόμενου τιμήματος είναι πιθανόν να ασκηθούν βραχυπρόθεσμα πιέσεις στον τίτλο, δεύτερον ότι θεωρεί πως επενδυτές με μεγάλη θέση στη μετοχή δύσκολα θα αποδεχθούν την πρόταση.

    Η Euroxx που έχει δώσει τιμή-στόχο τα 11,70 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού, αναφέρει πως το προσφερόμενο τίμημα υπολείπεται κατά 9,3% της τιμής του τελευταίου κλεισίματος και εκτιμά πως η αποδοχή της θα είναι περιορισμένη.

    Η ΙBG τονίζει πως δεδομένου ότι η προσφερόμενη τιμή είναι 9% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής και 5% από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο πλαίσιο του scrip divident, καθώς και τις προσδοκίες της AXEΠEY για τη σημαντική βελτίωση των κερδών του ΟΠΑΠ και των ελεύθερων ταμειακών ροών, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναφέρουν πως η συμμετοχή στη ΔΠ θα είναι περιορισμένη.

    Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι παραμένει θετική για τις προοπτικές του ΟΠΑΠ, διατηρώντας σύσταση “αγορά” και τιμή-στόχο τα 16,00 ευρώ μετοχή.

    Ποιος είναι ο Karel Komarek: Η επιχειρηματική πορεία στην κορυφή

    Ο Karel Komarek, ο σημερινός Τσέχος Μίδας είναι αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε σπουδάζοντας γιατρός στο ιατρικό κολέγιο Hahnemann και σήμερα είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία και νούμερο 713 στην παγκόσμια λίστα του Forbes. Μέτοχος στον ΟΠΑΠ έγινε από το 2016 όταν μαζί με το φίλο του Jiri Smejc ίδρυσαν το Sazka Group και γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη.

    Tα πρώτα του βήματα –και οι πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες- έγιναν τη δεκαετία του 1990 στην Τσεχία. Ο Karel Komarek ξεκίνησε την καριέρα του αγοράζοντας και πουλώντας βιομηχανικά εξαρτήματα 1993, μετά δραστηριοποιήθηκε με την SPP Bohemia το 1996, την Europgas το 1999, και ίδρυσε την KKCG το1999. Σήμερα διαθέτει 32 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τις Kovosvit, Bonatrans, Atlantik FT και MND.

    Το 2018 απέκτησε τη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Κροατία και σταθερά  ενισχύει τη θέση του στα τυχερά παιχνίδια όχι μόνο στην Ελλάδα.

    Πλέον μέσω του Ομίλου Sazka ελέγχει το 22,11% των μετοχών του ΟΠΑΠ και μέσω της δημόσιας πρότασης θέλει να αποκτήσει και μεγαλύτερο μερίδιο. Σήμερα ο όμιλος Sazka με εταιρείες τυχερών παιχνιδιών σε Αυστρία, Κύπρο , Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία εστιάζει στις λαχειοφόρες αγορές και δευτερευόντως στα αθλητικά στοιχήματα.

    Ο Όμιλος SAZKA ανήκει σε δύο διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, την KKCG και την EMMA Capital.

    Δραστηριοποιείται σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με  30 εταιρείες και περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους. Ο βασικός βραχίονας του ομίλου είναι τα τυχερά παιχνίδια, όμως η KKCG δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους του φυσικού αερίου, της πληροφορική και των επενδύσεων.

    Το 2016, έκανε το μεγάλο βήμα δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ, ιδρύοντας και την U.S. Methanol, με βάση το Charleston στην West Virginia. Η μεθανόλη είναι παράγωγο του φυσικού αερίου και λόγω του χαμηλού κόστους φυσικού αερίου στην Αμερική, η παραγωγή της έγινε για τον Karel Komarek μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα  και η μονάδα άρχισε την παραγωγή μεθανόλης το 2018.

    Stepanka και Karel Komarek

    Αγάπη για την τέχνη και την κοινωνική προσφορά

    Μολονότι περνά σχεδόν το μισό του χρόνο στις ΗΠΑ, στη Φλόριντα  στο Παλμ Μπιτς, η βάση του στη γηραιά Ήπειρο βρίσκεται στη γενέτειρά του Τσεχία, αλλά και στο Βερμπιέ της Ελβετίας, μολονότι έχει ένα τεράστιο όμιλο χιλιάδων εργαζομένων να διοικήσει ο Karel Komarek ενδιαφέρεται και χορηγεί σταθερά για την τέχνη και την κοινωνική προσφορά.

    Μαζί με την γυναίκα του Stepanka Komarek έχουν ιδρύσει το Komarek Family Foundation υποστηρίζει άτομα, ομάδες και ολόκληρες κοινότητες που έχουν τη δύναμη να κάνουν τα όνειρά τους και τα σχέδιά τους πραγματικότητα, να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται και να επηρεάζουν θετικά τους άλλους.

    Το ίδρυμα χρηματοδοτεί projects που αποσκοπούν στο να ενισχύσουν και να εμπνεύσουν τοπικές κοινότητες να έχουν μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

    Επίσης το ζευγάρι Karel και  Stepanka Komarek  είναι  επικεφαλής του Kennedy Center International Committee (KCIC) από το 2017, στο οποίο συνεισφέρουν χορηγικά με στόχο την προώθηση του έργου των Τσέχων καλλιτεχνών.

    Stepanka Komarek



    ΣΧΟΛΙΑ