• Business

    Γιάννης Τρίκαρδος: Οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει

    Γιάννης Τρίκαρδος


    Γόνος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από την Αίγυπτο, ο 75χρονος πλέον Γιάννης Τρίκαρδος, πρόεδρος της Tricardos S.A, έχει ζήσει όλο το φάσμα της οικονομικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά.

    Θυμάται την εποχή της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του ελληνικού λαού, την κρίση του πετρελαίου του 75-76, καθώς η εταιρεία τους αντιπροσώπευε μεγάλους οίκους του εξωτερικού με πρώτες ύλες, κυρίως την χημική βιομηχανία του Group ENI, όλων των σουηδικών εργοστασίων που παρήγαγαν χαρτοπολτό και χαρτί εφημερίδας και περιοδικών και οι τιμές των πρώτων υλών κατέληξαν να ανέβουν 5 φορές εκείνη την περίοδο.

    Δύσκολη περίοδος, όπως μας λέει, καθώς η τότε αγoρανομία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς τελικών προϊόντων να προσαρμόσουν τις τιμές πωλήσεών τους λαμβάνοντας υπόψιν ολόκληρη την αύξηση των πρώτων υλών. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μειώσουν αισθητά την κερδοφορία τους ή να βρεθούν σε δυσμενή οικονομική θέση και να αναγκαστούν να έρθουν σε υψηλό δανεισμό με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία είδαμε στα τέλη της δεκαετίας 70’ και αρχές της δεκαετίας 80’».

    Κατά την δεκαετία του 80’ η εύκολη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν βοήθησε την πραγματική ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας αλλά βοήθησε τον ελληνικό λαό να έχει αρκετά χρήματα ώστε να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

    H φιλανθρωπία και οι βραβεύσεις

    Η στενή οικογενειακή αλλά και προσωπική του σχέση με τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ του επέτρεψε να γνωρίσει πολλούς πολιτικούς από τα περισσότερα κόμματα.

    Είχε την τύχη να γνωρίσει όλους του πρωθυπουργούς της χώρας από την δεκαετία του 80’, άλλους καλύτερα και άλλους λιγότερο καλά και πιστεύει πως όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί και πολλά άλλα άξια πολιτικά στελέχη απ’ όλα τα κόμματα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στον ελληνικό λαό.

    Ασφαλώς κανείς δεν ήταν αλάνθαστος και έτσι καταλήξαμε στην κρίση του 2010. Όπως μας λέει «έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους από τον κόσμο του επιχειρείν και της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι έχουν φτάσει ψηλά. Δεν μπορώ να κρίνω κανέναν από αυτούς, ο καθένας κάνει τις επιλογές του».

    Σήμερα όμως, όπως παραδέχεται, η κατάσταση έχει αισθητά βελτιωθεί και θεωρεί ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα οι σπουδαίες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί αποτελούν ένα θαύμα για το οποίο όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι.

    Ο κύριος Τρίκαρδος υπήρξε μέλος Δ.Σ πολλών εταιριών, μεταξύ άλλων της Hoffman La Roche Hellas, της Nexans Hellas, της Schindler Hellas και η μεγαλύτερή του ικανοποίηση ήταν η από κοινού δημιουργία με την πριγκίπισσα Αικατερίνη της Γιουγκοσλαβίας – η οποία παραμένει η ψυχή της – της φιλανθρωπικής οργάνωσης Lifeline Hellas, στην οποία υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2010 και μετά παρέδωσε την προεδρεία στον γνωστό πλαστικό χειρούργο Δρ. Ζήση Μπουκουβάλα.

    Πρόσφατα βραβεύτηκε για το έργο του στην φιλανθρωπική οργάνωση που όπως μας είπε το 80% της επιτυχίας οφείλεται στην επί 37 χρόνια στυλοβάτη της ζωής του, σύζυγό του Έμη.

    Ο κ. Γιάννης Τρίκαρδος έχει βραβευθεί με τον τίτλο του Commendatore (Ταξιάρχης) της Ιταλικής Δημοκρατίας και με το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από την Γαλλική Δημοκρατία.

    Όπως μας λέει και ο ίδιος «το σημαντικότερο για εμένα είναι η διαδρομή του καθενός, ο χαρακτήρας του, ο τρόπος που συμπεριφέρεται. Δεν κρίνω εκ του αποτελέσματος, όπως λένε πολλοί. Κρίνω από τη διαδρομή του ανθρώπου».

    Διαβάστε επίσης:

    Καραμανλής: Πετύχαμε ένα «άλμα ανάπτυξης» του κατασκευαστικού τομέα, που η Ελλάδα δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποιος κολοσσός έχει αγοράσει 17,5 εκατ. μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ