• Business

    Γιάννης Μασούτης: Πότε θα λειτουργήσει το πρώτο dark store

    Ο Γιάννης Μασούτης είναι ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

    Γιάννης Μασούτης


    Πόσο οξύμωρο μπορεί να ακούγεται ότι ένα dark store δεν έχει… φως για να λειτουργήσει;

    Κι όμως, κάπως έτσι μπορεί να περιγράφει η εικόνα για το πρώτο  dark store της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης. Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες και περιμένει την ηλεκτροδότηση για να ξεκινήσει η λειτουργία του.

    «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, αλλά μας καθυστερεί η ηλεκτροδότηση» λέει στο mononews.gr ο Γιάννης Μασούτης.  «Γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσουμε μέσα στο καλοκαίρι» συμπληρώνει.

    Το πρώτο dark store της ελληνικής αλυσίδας λιανεμπορίου τροφίμων βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Αττικής σε ένα κτίριο 1.700 τ.μ. Με τη λειτουργία του θα αλλάξει το μοντέλο διανομής των παραγγελιών στο λεκανοπέδιο που σήμερα γίνεται μέσα από τα φυσικά καταστήματα.  Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του e-shop για το μεγαλύτερο κομμάτι της Αθήνας διευρύνοντας το πελατολόγιο. Η διαλογή θα γίνεται κεντρικοποιημένα μέσω του dark store και στόχος είναι  οι καλύτερες υπηρεσίες, ταχύτεροι χρόνοι παράδοσης, λιγότερες ελλείψεις και εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πελατών.

    Το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Μασούτης, που είδε τις online πωλήσεις να εκτοξεύονται σε ποσοστό,  που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φτάνει στο 40%. Ο  τζίρος του eshop της Μασούτης αντιστοιχεί περίπου στο 2% του συνολικού τζίρου της αλυσίδας, ο οποίος το 2021 έκλεισε στα επίπεδα του 2020, όταν οι πωλήσεις της ήταν 882,46 εκατ. ευρώ. Με τις επενδύσεις που έχει δρομολογήσει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου από το e commerce σε μια αγορά που είναι  άκρως ανταγωνιστική.

    Σε εξέλιξη η επέκταση στα νησιά

    Το βάρος πάντως της εταιρείας αυτό το διάστημα είναι η υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τον ΣΥΝΚΑ Κρήτης που έδωσε στη Μασούτης πρόσβαση σε νησιά των Κυκλάδων, του Ιονίου και των Δωδεκανήσων και φυσικά της Κρήτης.

    Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επικύρωσης της στρατηγικής συμφωνίας με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στην Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα διατηρούν την υφιστάμενη ταυτότητά τους.

    Μέσω της συμφωνίας δημιουργείται ένα δίκτυο 402 καταστημάτων με ετήσιο κύκλο εργασιών  άνω του 1,1 δισ. ευρώ και περισσότερους από 9.500 εργαζομένους.

    Οι ταμπέλες της Μασούτης άρχισαν να ανεβαίνουν στα καταστήματα που προέρχονται από τη συμφωνία με το ΣΥΝΚΑ. Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν τρία καταστήματα, δύο  στη Νάξο (ένα στην περιφερειακή οδό Εγγάρων – χώρας Νάξου κι ένα στην περιφερειακή οδό της χώρας Νάξου) κι ένα ακόμη στη Χίο (στην περιοχή Αγίου Μηνά – θέση Βάγια), στην οποία ήδη διατηρεί δύο καταστήματα.  Από τις 16 Ιουνίου λειτουργεί και στη Σαντορίνη το πρώτο κατάστημα Μασούτης (πρώην Βιδάλης super market).

    Διαβάστε επίσης

    Στην Αθήνα για επενδυτικά projects 4 δισ. ευρώ οι Εμιρατινοί – Αραβικά κεφάλαια και σε private equity funds και venture capitals



    ΣΧΟΛΙΑ