• Business

    Γιάννης Μάνεσης (Χαλυβουργία Ελλάδας): Προσδοκούμε μείωση ενεργειακού κόστους και αύξηση κατασκευαστικής δραστηριότητας

    Χαλυβουργία Ελλάδος


    Ξεκίνησε τη λειτουργία της και πάλι εδώ και λίγες ημέρες, η Χαλυβουργία Ελλάδος, μετά την παύση της δραστηριότητάς της για ένα περίπου μήνα, λόγω της πολύ μειωμένης ζήτησης εν μέσω καραντίνας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Οι αγορές του εξωτερικού δεν έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, όμως η μονάδα της εταιρείας στο Βόλο, πλέον λειτουργεί, αν και με μειωμένη παραγωγικότητα, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα επανέλθει η ζήτηση από τους διεθνείς πελάτες της.

    Όπως  αναφέρει ο μέτοχος της εταιρείας κ Γιάννης Μάνεσης στο www.mononews.gr, οι πωλήσεις ακόμη και στις αγορές που δεν αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα λόγω της πανδημίας, έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες καθώς έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός και οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν είναι εύκολα ανταγωνιστικές στις τιμές. “Προσδοκούμε μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, όπως η διακοψιμότητα αλλά και άλλα μέτρα τα οποία σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό” αναφέρει ο κ. Μάνεσης.

    Κατασκευαστική δραστηριότητα

    Ωστόσο ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας για να μπορέσει η χαλυβουργία να λειτουργήσει κανονικά είναι η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά.

    Όπως εξηγεί ο κ Γιάννης Μάνεσης: “μετά το προσωρινό σταμάτημα της λειτουργίας της, από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία και η Χαλυβουργία Ελλάδος. Η εταιρία προβληματίζεται με την μειωμένη ζήτηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και προσδοκά στην αναμενόμενη τόνωση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.

     Ταυτόχρονα, ελπίζει ότι παρά την καθυστέρηση στην έγκριση μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας , (όπως για παράδειγμα της διακοψιμότητας  στην ηλεκτρική ενέργεια που από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί η παράταση του μέτρου,) τελικά αυτό θα επιτευχθεί με τον σωστό τρόπο και με αναδρομική ισχύ ώστε να μην ακυρωθεί η τεράστια προσπάθεια ετών των ενεργοβόρων βιομηχανιών να παραμείνουν ζωντανές και ανταγωνιστικές”.

    Εξάλλου, το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, έχει κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα ελαστική με τα κράτη-μέλη που επθυμούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους.

    “Η σημασία της βιομηχανίας είναι στο προσκήνιο σήμερα παντού στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την στήριξη της παραγωγής σε κάθε χώρα ξεχωριστά, χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις όπως στο παρελθόν. Είναι ευκαιρία και για την χώρα μας να γίνουν τα λόγια πράξη και να στηριχθεί εμπράκτως μετά από δεκαετίες η βιομηχανία στην Ελλάδα αφού αν και ανέκαθεν ήταν βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, αυτό είχε ξεχαστεί και μόνο προσφάτως εκτιμώνται τα αδιαμφησβήτητα πολλαπλασιαστικά οφέλη της για όλη την οικονομία” τονίζει ο κ. Μάνεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ