• Business

    Dr Γιάννης Λάτσης: O ευφυής καθηγητής (γιος του Σπύρου Λάτση) με περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων

    • Αθηνά Λαρδή

    Dr Σπύρος Λάτσης, Αριάννα Χαφινγκτον, Dr Γιάννης Λάτσης. H φωτό είναι του 2015 από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης


    Ακριβοθώρητος, χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα ευφυής, ο Δρ Ιωάννης Σ. Λάτσης επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες την Ελλάδα, προκειμένου να παραστεί στην  εκδήλωση προς τιμή του παππού του, για την ονοματοδοσία του λιμανιού της πόλης σε “Λιμένα Ιωάννη Λάτση”, στο Κατάκολο της Ηλείας. Ζώντας στο εξωτερικό και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Γιάννης Λάτσης, παιδί του Σπύρου Λάτση και της Ντόροθι Μπράντλεϊ, διαπρέπει στον ακαδημαϊκό κόσμο, διατηρώντας τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής και Οργανωτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Henley στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε λάβει υποτροφία Junior Research από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

    Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνική θεωρία και την οικονομική φιλοσοφία και καλύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συμβατικής συμπεριφοράς και του κανόνα που ακολουθεί στην κοινωνική ζωή, την επιρροή της θεωρίας στην οικονομική δράση και τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις της ανθρώπινης ανάγκης.

    Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν άρθρα στο περιοδικό Cambridge Journal of Economics, Journal of Institutional Economics και στο British Journal of Sociology.

    Dr Γιάννης Σ. Λάτσης

    O ίδιος, τουλάχιστoν προς το παρόν, έχει επιλέξει να αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή του καριέρα, καθώς έχει γράψει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και βιβλία, βαδίζοντας, ουσιαστικά, στα χνάρια του πατέρα του, Σπύρου Λάτση, ο οποίος διέγραψε επίσης λαμπρή καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο πριν αφιερωθεί στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Γιατί και ο Σπύρος Λάτσης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει όχι μόνο τρία πτυχία από το London School of Economics, αλλά είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton.

    Dr Σπύρος Λάτσης, Αριάννα Χάφινγκτον, Dr Γιάννης Λάτσης. H φωτό είναι του 2015 από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης

    Εκτός, όμως, από τα πνευματικά και επιστημονικά ενδιαφέροντα που κληρονόμησε από τον χαρισματικό πατέρα του, ο Γιάννης Λάτσης ανήκει στους κληρονόμους και μιας τεράστιας περιουσίας, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2018 υπολογιζόταν, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, στα 2,9 δισ. δολάρια. Μια (οικογενειακή) περιουσία που «χτίστηκε» χάρη στις πολύπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σπύρου Λάτση, οι οποίες εκτείνονται από τη Ναυτιλία, μέσω της Latsco Shipping, μέχρι τον τραπεζικό κλάδο, το real estate και τον πετρελαϊκό τομέα.

    Άλλωστε, η οικογένεια Λάτση έχει συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς και στη Lamda Development, ενώ ειναι βασικός μέτοχος και στην εδρεύουσα στη Ζυρίχη EFG International, όπου ο Σπύρος Λάτσης είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Η τράπεζα εχει παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου. Ειναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας με κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ ελβετικά φράγκα. Η τιμή της ειναι στα  7,57 ελβετικά ενω τις τελευταίες ημέρες εχει σημειώσει ανοδο σχεδον κατα 8%.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Δρ Γιάννης Λάτσης, αντίθετα με πολλούς άλλους γόνους μεγάλων εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών, δεν αρέσκεται στην προβολή.

    Αν και θα μπορούσε να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής, έχοντας τεράστια δύναμη στα χέρια του, λόγω του ονόματος αλλά και των δικών του, προσωπικών, επιτευγμάτων, είναι ένας άνθρωπος που προτιμά να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Οι πληροφορίες που υπάρχουν για την προσωπική ζωή του Γιάννη Λάτση είναι ελάχιστες. Οι φωτογραφίες του δυσεύρετες. Γιατί σε έναν κόσμο όπου η προβολή έχει γίνει το παν, υπάρχουν και άνθρωποι, όπως ο Γιάννης Λάτσης, που ενώ θα μπορούσαν να συναντηθούν με τον οποιοδήποτε επιχειρηματία, τραπεζίτη ή πολιτικό, επιλέγουν να μένουν μακριά από κάθε είδους δημοσιότητα και προβολή, ακολουθώντας με προσήλωση την πορεία που χάραξαν οι ίδιοι.

    Σπύρος Λάτσης και Vladimir Putin

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Λάτσης: Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας και του πετρελαίου που ξεκίνησε από το μηδέν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα δυο νέα αφεντικά της Alpha Bank και η σπάνια εμφάνιση του Dr Γιάννη Λάτση στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογένεια Λάτση: H σπάνια κοινή τους εμφάνιση στο Κατάκολο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ