• Business

    Γιάννης Καντώρος: Η INTERAMERICAN δεν φοβάται την είσοδο ξένων μετόχων στον κλάδο υγείας

    Interamerican

    Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interamerican


    Δεν μας φοβίζει η συγκέντρωση στον κλάδο υγείας απάντησε κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τομέα των νοσοκομείων και την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της IΝTERAMERICAN κ. Γιάννης Καντώρος, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια από τις νέες τράπεζες που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά. Στα υφιστάμενα τραπεζικά δίκτυα υπάρχουν εδραιωμένες σχέσεις σημείωσε, αλλά η δραστηριοποίηση νέων τραπεζών θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ομίλου της IΝTERAMERICAN, με τις οποίες «είμαστε κάτι παραπάνω από διατεθειμένοι να συνεργαστούμε».

    Στον τομέα της υγείας στον οποίο η IΝTERAMERICAN έχει σημαντική παρουσία, ο κ. Καντώρος σημείωσε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα νοσοκομεία θα πρέπει να δημιουργήσουν μεταξύ τους μια ισότιμη σχέση». Η αρχή αυτή συχνά σήμερα παραβιάζεται παρατήρησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κλάδος των νοσοκομείων υπερτιμολογεί τις υπηρεσίες που διοχετεύονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες όπως σημείωσε είναι «βασικός τροφοδότης των εργασιών του νοσηλευτικού κλάδου».

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την προηγούμενη οικονομική χρήση του ομίλου της IΝTERAMERICAN, τα οποία παρουσίασαν αύξηση κατά 49,2% σε σχέση με το 2016, ο κ. Καντώρος εκτίμησε ότι «η είσοδος ξένων μετόχων με επαγγελματικά χαρακτηριστικά και διεθνή εμπειρία στον κλάδο της υγείας, θα συμβάλει στην οικοδόμηση πιο ισότιμης σχέσης μεταξύ των δύο μερών». Με δεδομένες τις απώλειες των νοσοκομείων λόγω των πρακτικών claw back και rebate, η βιωσιμότητα του κλάδου των νοσοκομείων είναι υπό αμφισβήτηση σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι, «τα συμφέροντα είναι κοινά και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να μεγαλώσει η αγορά». Προσφέρουμε ακριβά προϊόντα παρατήρησε ο κ. Καντώρος και παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν συρρικνώθηκε τα χρόνια της κρίσης, γεγονός επίσης είναι ότι , δεν αναπτύχθηκε. Έθεσε ως προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη της αγοράς την εισαγωγή των ιατρικών πρωτοκόλλων, μια πρακτική που στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται εδώ και 30 χρόνια και για την οποία η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έχει ανοίξει επισήμως τη συζήτηση.

    Ο τομέας της υγείας αποτελεί στρατηγική επιλογή τοποθέτησης στην αγορά για τον όμιλο της IΝTERAMERICAN, που φέρει την τεχνογνωσία ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ευρώπη, της μητρικής Achmea. Με συνολικά ασφάλιστρα 88,6 εκατ. ευρώ και 200.000 ασφαλισμένους μέσα από ομαδικά και ατομικά νοσοκομειακά προγράμματα στην Ελλάδα, ο όμιλος επενδύει σταθερά στον κλάδο της υγείας, ενισχύοντας το αυτόνομο δίκτυο Medifirst. Στο πλαίσιο αυτό το 2017 επένδυσε 2,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του νέου πολυϊατρείου στα Βόρεια Προάστια, ενώ ο σχεδιασμός για το 2018 προβλέπει τη δημιουργία άλλων δύο παρόμοιων μονάδων.

    Σε ότι αφορά στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, η ΙΝTERAMERICAN σημείωσε το 2017 συνολικά μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 347,2 εκατ. ευρώ, έναντι 329,3 εκατ. κατά το 2016, καταγράφοντας αύξηση 5,4%. Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε μέσα από όλες τις προϊοντικές γραμμές, με τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των γενικών ασφαλίσεων να φθάνουν στα 187,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,7% έναντι του 2016, των ασφαλίσεων υγείας στα 88,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,1% και των ασφαλίσεων ζωής στα 71,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 21,1%. Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική αγορά είχε συνολική παραγωγή πέρυσι στα 3,78 δις ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2016. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας έχει, επίσης, αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται σε 12% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών και σε 5,9% στις ασφαλίσεις ζωής, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΑΕΕ.

    Ο όμιλος INTERAMERICAN κατέγραψε κατά το 2017, διαδοχικά για έκτη χρονιά, σημαντικά επαναλαμβανόμενα (λειτουργικά) κέρδη που έφθασαν, προ φόρων, στα 27,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49,2% έναντι των αντίστοιχων κερδών κατά το 2016 (18,7 εκατ. ευρώ). Τα συνολικά κέρδη προ φόρων της INTERAMERICAN πέρυσι ανήλθαν στα 31 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης από τη μεταβολή του αποθέματος Ζωής και Υγείας του ελέγχου κεφαλαιακής επάρκειας (LAT), λόγω των υψηλότερων επιτοκίων κατά το έτος. Ταυτόχρονα, οι τρεις εταιρείες του ομίλου ξεπέρασαν τον εσωτερικό στόχο φερεγγυότητας 120% (κατά Solvency II), φθάνοντας η εταιρεία Ζωής στο 185%, η εταιρεία Γενικών στο 173% και η εταιρεία Βοήθειας στο 124%.



    ΣΧΟΛΙΑ