• Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics

    Business

    Γιάννης Μπεσσής (Allergan) στο mononews: Οικονομική ευρωστία, ισχυρές ταμειακές ροές και συνεχείς επενδύσεις μετά την εξαγορά από την AbbVie

    • Συνέντευξη στην Έφη Τσιβίκα

    Ανάπτυξη, ισχυρή κερδοφορία, οικονομική ευρωστία, επενδύσεις και περισσότερες καινοτόμες θεραπείες επιφυλάσσει το κοινό μέλλον της Allergan Aesthetics με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό AbbVie για την επόμενη δεκαετία.

    Σχεδον πεντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς μαμούθ, ο Country Manager της Allergan, Γιάννης Μπεσσής, μιλά στο mononews για τις ευκαιρίες, τα σχέδια και το όραμα της ενοποιημένης εταιρείας, η οποία βρίσκεται πλέον στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σε οικονομικούς όρους.

    Κύριε Μπεσσή, μετράμε σχεδον πέντε μήνες από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Allergan από την AbbVie. Ποιο είναι το αρχικό «αποτύπωμα» αυτής της ένωσης για την εταιρεία;

    Οι τέσσερις πρώτοι μήνες της νέας μας επαγγελματικής πραγματικότητας έχουν θετικό πρόσημο! Είναι βεβαίως μια περίοδος προσαρμογών, γνωριμιών και νέων προκλήσεων όπως συμβαίνει για κάθε νέα συνεργασία. Όμως η συνένωση αποτελεί μια νέα ευκαιρία για όλους και είμαστε όλοι ενθουσιώδεις και αφοσιωμένοι για να την αξιοποιήσουμε και να πετύχουμε όσα σχεδιάζουμε. Ήδη λειτουργούμε δυναμικά ως μια ομάδα, έχοντας πάντα υπόψη ότι η δουλειά και η προσπάθειά μας επηρεάζει τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες. Έχουμε πολλές προσδοκίες για ένα μέλλον γεμάτο από ευκαιρίες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, βιωσιμότητας και κυρίως περισσότερες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες.

    Η μετάβασή μας, όμως, στη νέα επαγγελματική πραγματικότητα αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ιδιαίτερα βατή καθώς η κουλτούρα και ο τρόπος που επιχειρούμε με την AbbVie έχουν θεμελιώδεις ομοιότητες. Και για τις δύο εταιρείες οι ασθενείς βρίσκονται στο επίκεντρο. Με την AbbVie ενστερνιζόμαστε τις ίδιες επιχειρηματικές αρχές, αξίες και πρακτικές και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους και αισιόδοξους γιατί νιώθουμε ότι ανήκουμε ήδη σε μια οικογένεια με την οποία ταυτιζόμαστε.

    Η Allergan διαθέτει ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και σε ορισμένους τομείς ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην αγορά. Πώς αναμένεται να την επηρεάσει η ενοποίηση, σε επίπεδο ταμειακών ροών, επενδύσεων και ανάπτυξης;

    Και οι δύο εταιρείες εισέρχονται στην ενοποίηση με ισχυρά χαρτοφυλάκια σε διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες, το οποίο είναι και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα! Ένα ενισχυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και υπόσχεται ισχυρή κερδοφορία, οικονομική ευρωστία και σημαντικές ταμειακές ροές για την επόμενη δεκαετία  υποστηρίζοντας συνεχείς επενδύσεις για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών. Ο κύκλος εργασιών μας αναμένουμε να αγγίξει τα $50 δισεκατομμύρια δολάρια από τα $30 δισεκατομμύρια το 2020 ενώ πλέον αποτελούμε την τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως και διαθέτουμε πάνω από 30 brands σε 60 θεραπευτικές κατηγορίες.

    Η Allergan εισέρχεται στην ενοποίηση με ιδιαίτερη παρακαταθήκη  χάρη στα εμβληματικά brands στην Αισθητική Ιατρική και την ισχυρή της παρουσία στην Οφθαλμολογία και τη Νευρολογία, τομείς που θα προωθούνται ως Allergan υπό τη σκέπη της AbbVie.

    Το κοινό μας μέλλον επιφυλάσσει σαφώς περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, περισσότερη επιστημονική πρόοδο.

    Όπως μας αναφέρατε λοιπόν σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες η Allergan θα διατηρήσει την επωνυμία της. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση;

    Πράγματι, θεωρούμε σημαντικό στη μετάβαση στη νέα εποχή της εταιρείας να διατηρήσουμε την εμπορική ονομασία Allergan σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με ξεχωριστή αξία για το κοινό. Πραγματοποιούμε τη μετάβαση στην “Allergan Aesthetics, μία εταιρεία της AbbVie” για τις δραστηριότητες και τα κορυφαία brands της Αισθητικής Ιατρικής τα οποία χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης και εμπιστοσύνης από τους θεραπευόμενους και τους Επαγγελματίες Υγείας. Η επωνυμία “Allergan, μια εταιρεία της AbbVie” θα χρησιμοποιείται για το χαρτοφυλάκιο των οφθαλμολογικών προϊόντων, ως επωνυμία κατασκευαστή, λόγω της αξίας για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας χάρη στα διαχρονικά κορυφαία οφθαλμολογικά προϊόντα στην κατηγορία τους, όπως για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, των οφθαλμικών λοιμώξεων και άλλων παθήσεων.

    Η Allergan τέλος, θα αναφέρεται ως κατασκευαστής και για τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση καθώς αποτελεί ηγέτη στην αντιμετώπιση της Σπαστικότητας.

    Ποιοι τομείς θα ενισχυθούν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα και ποιο είναι το όραμα για την εταιρεία σε βάθος χρόνου;

    Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών και πλέον στην ελληνική αγορά εστιάσαμε σε 10 brands, σε 3 θεραπευτικές κατηγορίες και κυρίως στην πασίγνωστη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για κοσμητική χρήση (VISTABEL®), στην κορυφαία σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ (Juvéderm®) και στην εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία κρυολιπόλυσης (CoolSculpting®). Καταφέραμε να διαφοροποιηθούμε μέσα από την ορθή διαχείριση των λογαριασμών μας παρέχοντας γρήγορες και εστιασμένες λύσεις αλλά και χάρη στην ουσιαστική αξία των στοχευμένων εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, σχετικά με την χρήση των προϊόντων μας, από τον εκπαιδευτικό μας φορέα Allergan Medical Institute. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2016 -2018 περισσότεροι από 276.000 ασθενείς έλαβαν αγωγή της Allergan στις θεραπευτικές κατηγορίες της Οφθαλμολογίας και Νευρολογίας και περισσότεροι από 1.700 Επαγγελματίες Υγείας εκπαιδεύτηκαν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Allergan.

    Με τη συνένωση θα διαθέτουμε ακόμα περισσότερους πόρους για την αξιοποίηση περισσότερων ευκαιριών, καινοτόμων ιδεών και την προώθηση της ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και για να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην Έρευνα & Ανάπτυξη νέων λύσεων και καινοτόμων θεραπειών και συσκευών που αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τις παθήσεις του δέρματος, προσφέρουν μείωση λίπους, βελτίωση των γραμμών και αποκατάσταση του όγκου του προσώπου.

    Το όραμά μας σε βάθος χρόνου είναι να εξελιχθούμε και να προοδεύσουμε ως ένας σύγχρονος Οργανισμός, πρότυπο για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Μέσα από τη συνεργασία και τον σεβασμό των συνεργατών και των ιδεών τους θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αναδείξουμε τα προϊόντα και τα φαρμακευτικά μας σκευάσματα και να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι εκπληρώνοντας τις ανάγκες των ασθενών μας για να ζήσουν τη ζωή τους όπως αυτοί την ονειρεύονται.

    Eίναι γνωστό ότι η Allergan δίνει μεγάλη έμφαση στην καινοτόμο φαρμακευτική έρευνα. Τι προοπτικές διαμορφώνει η ενοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα;

    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν όταν αναζητούμε και εστιάζουμε στις καλύτερες ιδέες στην έρευνα & ανάπτυξη, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται. Αξιοποιούμε τις πιο πρωτοποριακές ιδέες επιστημόνων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων τις οποίες αξιολογούμε ως τις πιο ισχυρές και με προοπτική μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πραγματικά ευέλικτοι και να υλοποιούμε projects πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο σε πέντε θεραπευτικές κατηγορίες. Σε κάποιες έχουμε ηγετική θέση όπως την Οφθαλμολογία, τη Νευρολογία, την Αισθητική Ιατρική, ενώ σε άλλες έχουμε σημαντική ανάπτυξη.

    Η προσέγγισή μας αυτή καθοδηγείται από τη ραγδαία εξέλιξη των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας, τα οποία οφείλουμε να υποστηρίξουμε και να  μεγιστοποιήσουμε. Μαζί με την AbbVie ενδυναμώνουμε περαιτέρω την προσέγγιση αυτή με προτεραιότητά μας πέντε θεραπευτικές κατηγορίες, Ανοσολογία, Αιματολογία, Οφθαλμολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Όμως θα επεκταθούμε και σε άλλα θεραπευτικά πεδία όπου παρουσιάζονται περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, σε παθήσεις όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, κυστική ίνωση, προβλήματα γονιμότητας, ελκώδη κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

    Η Allergan ανήκει πλέον σε έναν φαρμακευτικό κολοσσό. Ποιος είναι ο αντίκτυπος της εξαγοράς για την εταιρεία στην Ελλάδα; Πόσα άτομα απασχολεί και τι έχει αλλάξει για τους εργαζόμενους;

    Η Allergan είναι πλέον AbbVie και όπως και παγκοσμίως έτσι και στην Ελλάδα αναμένουμε η συνένωση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας και επιτυχίας. Οι εργαζόμενοι της Allergan είναι πλέον εργαζόμενοι της AbbVie και όλοι μαζί δημιουργούμε μια ομάδα 180 ταλαντούχων και εξαιρετικά καταρτισμένων ανθρώπων.

    Βεβαίως ο ακριβής χρόνος πλήρους μετάβασης δεν μπορεί να προσδιοριστεί επί του παρόντος καθώς εξαρτάται από παράγοντες, εμπορικούς, επιχειρησιακούς, νομικούς και ρυθμιστικούς. Θα χρειαστεί ακόμα χρόνος. Όμως εμείς δουλεύουμε ήδη ως μια οικογένεια παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση και στην ευθύνη μας προς τους ασθενείς ώστε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί η επιχειρηματική αυτή κίνηση μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το όραμά μας ανεμπόδιστα, με τα υψηλότερα πρότυπα επενδύοντας σε νέες καινοτόμες θεραπείες για πολλά χρόνια ακόμα. H πορεία μας με την AbbVie είναι παράλληλη, τόσο σε επίπεδο καινοτομίας, επιχειρηματικής πρακτικής και ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο προσφοράς στους ανθρώπους και υποστήριξης ασθενών.

    Παράλληλα με τις εσωτερικές μας προσαρμογές και διαδικασίες, θα συμπορευτούμε με όλους τους εταίρους και με σκληρή, στοχευμένη δουλειά, συνεργασία και τεκμηριωμένες προτάσεις θα συμβάλλουμε σ’ ένα βιώσιμο σύστημα υγείας το οποίο υπηρετεί και σέβεται τις ανάγκες των ασθενών.