• Business

    Για οφειλές άνω των 500.000 ευρώ η αυλαία των πλειστηριασμών του δημοσίου στο eauction

    πλειστηριασμοί


    Πρεμιέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction των συμβολαιογράφων κάνουν στις αρχές Μαϊου οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου που σε πρώτη φάση θα αφορούν μεγάλες οφειλές άνω των 500 χιλιάδων ευρώ. Μετά τις τράπεζες, το Δημόσιο εγκαινιάζει με τη σειρά του το μέτρο των πλειστηριασμών για να πιέσει μεγαλοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους.

    Σημειώνεται ότι στη λογική του παγώματος των πλειστηριασμών που υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

    Η λογική της πίεσης προς στρατηγικούς κακοπληρωτές φαίνεται ήδη να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς χθες από το σύνολο των 332 πλειστηριασμών που είχαν προγραμματιστεί από τις τράπεζες, οι 96 ανεστάλησαν μετά από πρωτοβουλία των οφειλετών, οι οποίοι ήρθαν σε συναινετική λύση με την τράπεζα για την ρύθμιση της οφειλής τους. Πρόκειται για το ένα τρίτο περίπου μεταξύ αυτών των οποίων τα ακίνητα είχαν αναγγελθεί ότι θα πλειστηριαστούν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι το 30% – 40% των δανειοληπτών.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία με οφειλή της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη προσήλθε στην τράπεζα, ζήτησε και αποδέχθηκε ρύθμιση και όχι μόνο πλήρωσε την πρώτη δόση αλλά κατέθεσε business plan, καταρτισμένο από γνωστή εταιρεία συμβούλων, για τη διάσωση της επιχείρησης. Στην ίδια τράπεζα, επίσης λίγο πριν από τον πλειστηριασμό ακινήτου-φιλέτου στα νότια προάστια και με οφειλή ύψους 10 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε ο δανειολήπτης, ζήτησε ρύθμιση, κατέβαλε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό ως πρώτη δόση και την επόμενη ημέρα μετέφερε στην τράπεζα χρήματα από το εξωτερικό για την κάλυψη της επόμενης δόσης.

    Η ένταξη στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κορυφώνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς πάνω από 100 πλειστηριασμοί αναγγέλλονται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές στο σύστημα είχαν αναγγελθεί 2.823 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός που χθες έφτασε τις 2.962, δηλαδή 139 νέους. Ο ρυθμός ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέων πλειστηριασμών, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου, προγραμματισμός που αποτελεί και δέσμευση των τραπεζών έναντι του SSM.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Hydra Beach: Ένα ιστορικό ξενοδοχείο βγαίνει σε πλειστηριασμό. Μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίρνει «φωτιά» η πλατφόρμα των e-πλειστηριασμών – Πάνω από 300 σε μία μέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος πλειστηριασμός για το σπίτι κ. Κ. Πηλαδάκη. Στο 1 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης



    ΣΧΟΛΙΑ