• Business

    Γερμανία: Το απόλυτο ταξιδιωτικό χάος εν μέσω απεργιών – Ανησυχία για τις διακοπές του Πάσχα

    • Μαρία Βε
    Οι επιβάτες περιμένουν σε ένα γκισέ check-in της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Μονάχου

    Οι επιβάτες περιμένουν σε ένα γκισέ check-in της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Μονάχου (Πηγή: Sven Hoppe/dpa μέσω AP)


    Κυκλοφοριακό κομφούζιο σε σταθμούς τρένων και αεροδρόμια έχουν προκαλέσει στην Γερμανία οι αλλεπάλληλες απεργίες των εργαζομένων, ενώ η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται σύντομα, καθώς πολλοί υπάλληλοι σε καίριες θέσεις, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται ξανά να εγκαταλείψουν τα πόστα τους.

    Ειδικότερα, η απεργία του σωματείου GDL που αφορά οδηγούς τόσο επιβατηγών όσο και εμπορευματικών αμαξοστοιχιών, συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη.

    Οι οδηγοί εμπορευματικών τρένων αποχώρησαν από τις θέσεις τους στις 18:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, ενώ σήμερα τη σκυτάλη πήραν οι μηχανοδηγοί επιβατηγών τρένων της Deutsche Bahn.

    Επιπλέον η απεργία του συνδικάτου πληρώματος καμπίνας της Lufthansa προκαλεί αναστάτωση σε δύο από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Γερμανίας, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

    Προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα και την Τετάρτη, η απεργία θα επηρεάσει τόσο τη Lufthansa όσο και τη χαμηλού κόστους θυγατρική της, Cityline.

    To συνδικάτο προσωπικού καμπίνας UFO εκπροσωπεί περίπου 19.000 εργαζομένους στην Lufthansa και τη Lufthansa Cityline.

    Γιατί απεργούν οι μηχανοδηγοί της Γερμανίας;

    Το GDL βρίσκεται σε μία σκληρή μάχη διαπραγματεύσεων διαρκείας, με τον κρατικό κύριο σιδηροδρομικό φορέα για το ωράριο εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων.

    Το συνδικάτο ζητεί να μειωθούν οι ώρες εργασίας από 38 σε 35 ώρες την εβδομάδα χωρίς να γίνουν περικοπές μισθών.

    Στην περίπτωση των εργαζομένων καμπίνας αεροσκαφών, ζητούμενο είναι μισθολογικές αυξήσεις κατά 15% για 15 μήνες, και εφάπαξ επίδομα πληθωρισμού 3.000 ευρώ.

    Από πλευράς της η εργοδοσία δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει κάποια διάθεση συμβιβασμού ή συμφωνίας και οι απεργίες αναμένεται να συνεχιστούν.

    Οι εντάσεις κορυφώνονται καθώς το UFO αναφέρει ότι την ώρα που η Lufthansa δεν ικανοποιεί τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων της, η εταιρεία καταγράφει ρεκόρ καθαρών κερδών ύψους περίπου 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    Με επικεφαλής το συνδικάτο Verdi, τα 25.000 μέλη του προσωπικού εδάφους ζήτησαν αύξηση μισθού κατά 12,5%, ή τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα μηνιαίως, καθώς και μπόνους αποζημίωσης για τον πληθωρισμό.

    Η Lufthansa αντέκρουσε αυτήν την πρόταση και προσφέρθηκε να αυξήσει τους μισθούς κατά 10%. Το Verdi ωστόσο, απέρριψε την προσφορά, λέγοντας ότι δεν ήταν αρκετό.

    Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι οι μαζικές απεργίες για κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, επιφέρουν πλήγμα στην παραγωγικότητα, καθώς επηρεάζουν πολλούς τομείς της οικονομίας.

    Ανησυχία για τις διακοπές του Πάσχα

    Οι απεργίες αυτής της εβδομάδας που πλήττουν τόσο τα σιδηροδρομικά όσο και τα αεροπορικά δίκτυα στη Γερμανία, έρχονται να προστεθούν σε ένα μπαράζ απεργιών που πλήττει τη χώρα εδώ και μήνες στον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών.

    Τρένα, λεωφορεία, τραμ, αεροδρόμια, έχουν αποσυντονιστεί, με τους ταξιδιώτες να ανησυχούν τώρα για τις διακοπές του Πάσχα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, υπάρχει ενδεχόμενο οι απεργίες να συνεχιστούν στα γερμανικά αεροδρόμια και να επηρεάσουν την περίοδο των διακοπών του Πάσχα που ξεκινά στις 23 Μαρτίου.

    Μέχρι στιγμής, διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζονται άλλες εταιρείες όπως η Ryanair, η Tuifly, η Condor, ή η Eurowings (θυγατρική της Lufthansa).

    Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να κηρύξουν εκ νέου στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι που δεν συνδέονται με τις αεροπορικές εταιρείες, όπως εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της ασφαλείας σε μεγάλα αεροδρόμια.

    Παράλληλα, όσο δεν επιτυγχάνεται κάποια συμφωνία ή συμβιβασμός με την εργοδοσία, οι νέες απεργίες και στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σχεδόν βέβαιες και μάλιστα αναμένεται να επηρεάσουν και τις διακοπές του Πάσχα.

    Σημειώνεται ότι από τη νέα απεργία, προβλήματα υπάρχουν στα αεροδρόμια Μονάχου και Φρανκφούρτης, ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται και στο Αμβούργο, τη Βρέμη και το Ανόβερο.

    Σύμφωνα με την Lufthansa, η εκτίμηση είναι ότι θα επηρεαστούν περίπου 100.000 επιβάτες.

    Πώς να μάθετε εάν η πτήση σας της Lufthansa ακυρώθηκε

    Σε ανακοίνωσή της η Lufthansa αναφέρει: «Οι επιβάτες που θα επηρεαστούν, θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με ακυρώσεις και επιλογές εκ νέου κράτησης μέσω email ή στην εφαρμογή της Lufthansa».

    Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας στην κράτησή σας είναι ενημερωμένα, ώστε η αεροπορική εταιρεία να μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει μαζί σας.

    Η εταιρεία συμβουλεύει επίσης τους επιβάτες να ελέγχουν τον ιστότοπο ή τον λογαριασμό X της εταιρείας για ενημερώσεις.

    Επίσης, η εταιρεία προειδοποιεί: «Προσέξτε τους fake λογαριασμούς προσωπικού της Lufthansa ή της Lufthansa, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν».

    Ελέγχετε πάντα ότι η απάντηση προέρχεται από έναν από τους επίσημους λογαριασμούς της Lufthansa που βρίσκονται εδώ.

    Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, δικαιούστε πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν ακυρωθεί η πτήση σας.

    Στη Lufhansa, οι πτήσεις που ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας μπορούν να κρατηθούν εκ νέου ηλεκτρονικά χωρίς έξτρα κόστος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Lufthansa: Λειτουργικά κέρδη στα 2,7 δισ. ευρώ το 2023 – Τι προβλέπει για το 2024

    AEGEAN: Νέα πρόσθετη, 4η καθημερινή πτήση της AEGEAΝ από/προς το Λονδίνο/Heathrow

    Airbnb: Τέλος οι κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό των καταλυμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ