• Business

    General Motors: Τέταρτη εβδομάδα απεργιών- Στο «κενό» οι διαπραγματεύσεις συνδικάτου και διοίκησης

    • NewsRoom


    Την τέταρτη εβδομάδα διανύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της General Motors, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου και της διοίκησης της εταιρείας πήραν άσχημη τροπή, όπως γνωστοποιεί σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν το συνδικάτο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω συνδικάτο ανήκουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτή. Βασικά αιτήματα των απεργούντων εργαζομένων είναι καλύτεροι μισθοί, αλλά και κοινωνικά επιδόματα.

    Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων να καταλήξουν σε ένα σημείο σύγκλισης αποτελεί ένα πισωγύρισμα, καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές ημέρες συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Στις συζητήσεις αυτές, μάλιστα, είχε επιτευχθεί κάποια πρόοδος, δείχνοντας ότι συνδικάτο και διοίκηση θα καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία, σχετικά με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας τετραετούς διάρκειας. Η πρόοδος αυτή, ωστόσο, αναχαιτίστηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ο Τέρι Ντάιτς, αντιπρόεδρος της διαπραγματευτικής επιτροπής του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), έστειλε χθες το μεσημέρι επιστολή προς τα μέλη του, στην οποία αναφέρει ότι το συνδικάτο κρίνει τις τελευταίες προτάσεις της GM για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εντελώς απαράδεκτες. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του Ντάιτς αναφέρεται ότι «επέστρεψαν στην τελευταία πρότασή τους, την οποία είχαμε ήδη απορρίψει, κάνοντας πολύ μικρές αλλαγές». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές του συνδικάτου «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πολύ απογοητευμένοι» με τη θέση της GM.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική βιομηχανία από το 2007, όταν είχαν απεργήσει για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι στην GM, με την παρούσα απεργιακή κινητοποίηση να έχει συμμετοχή 50 χιλ εργαζόμενων. Μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κινητοποιήσεων των εργαζομένων αποτελεί, επίσης, ότι η κινητοποίηση του 2007 είχε διαρκέσει μόλις τρεις ημέρες, ενώ η νέα απεργία βρίσκεται ήδη στην 21η ημέρα της.

    Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τα καναδικά εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, με κάποιους εργαζόμενους να ωθούνται από την εταιρεία σε αναγκαστική αργία.

    «Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει, με πολύ καλές προτάσεις που ωφελούν τους εργαζόμενους σήμερα και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», επεσήμανε η GM σε ανακοίνωσή της. «Είμαστε δεσμευμένοι στη συνέχιση των συζητήσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση», προσθέτει η ανακοίνωση.

    Κομβικά σημεία των διαπραγματεύσεων αποτελούν η χρήση προσωρινού προσωπικού από τη GM, καθώς και το αίτημα του συνδικάτου προς την εταιρεία να βρει δουλειά για κάποιους ή όλους τους εργαζόμενους στα τέσσερα εργοστάσιά της που πρόκειται να κλείσουν.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου 3.000 μέλη του UAW εργάζονται στα τέσσερα αυτά εργοστάσια, με την GM να έχει ανακοινώσει πως έχει βρει δουλειά για 2.300 εξ’ αυτών, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να μετακομίσουν για τη νέα τους θέση.

    Άλλα θέματα που εκκρεμούν αφορούν στους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων.

    «Η εταιρεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποζημιώσει δίκαια το μεγάλο εργατικό δυναμικό του UAW», επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς.



    ΣΧΟΛΙΑ