• Business

    Gap: Απολύθηκε η CEO του ομίλου μετά από 2,5 χρόνια

    • Bloomberg
    Sonia Syngal, CEO Gap

    Sonia Syngal, CEO Gap


    Η αλυσίδα ένδυσης Gap απέλυσε τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, Sonia Syngal, μετά από 2 1/2 χρόνια, καθώς το αυξανόμενο κόστος και οι μεγάλες εκπτώσεις απειλούν να εξανεμίσουν τα λειτουργικά κέρδη αυτού του τριμήνου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τη θέση του CEO αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος, Bob Martin.

    Η μετοχή της GAP έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις εν μέσω λανθασμένων κινήσεων που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε διόγκωση του στοκ.

    Από τις αρχές του έτους ο τίτλος της Gap υποχωρεί κατά 50%, έναντι πτώσης 30% του δείκτη S&P 500 Retailing Index.

    Gap shares soared in Syngal's first year, then sank in her second
    Οι μετοχές της Gap εκτινάχθηκαν στα ύψη τον πρώτο χρόνο που ανέλαβε η Syngal και εν συνεχεία, τον δεύτερο χρόνο βυθίστηκαν

    Πίσω στις αρχές του 2020, ήταν η Syngal, 52 ετών τώρα, που ανέλαβε να αντικαταστήσει τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο που αποχώρησε ξαφνικά εν μέσω λειτουργικών προβλημάτων. Ο προκάτοχος της, Art Peck έφυγε μετά από την ματαίωση του σχεδίου απόσχισης της Old Navy και την αποτυχία να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη των πωλήσεων. Η Syngal ήταν επικεφαλής της Old Navy, η οποία παράγει περισσότερα από τα μισά έσοδα της εταιρείας.

    Η αποχώρηση της Syngal μειώνει περαιτέρω την εκπροσώπηση των γυναικών στις κορυφαίες θέσεις των εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33 γυναίκες που ηγούνται εταιρειών του S&P 500 Index, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Gap αφαιρέθηκε από τον δείκτη στις αρχές του έτους.

    Μόλις ανέλαβε τα ηνία τον Μάρτιο του 2020, η Syngal έπρεπε αμέσως να προχωρήσει σε υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και να αντιμετωπίσει τις ξαφνικές αλλαγές στη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία.

    Είχε την επίβλεψη της εφαρμογής παραλαβής από το πεζοδρόμιο και της επέκτασης των δραστηριοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου — κινήσεις που οι επενδυτές επικρότησαν.

    Ωστόσο, δεν μπόρεσε να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης. Η εταιρεία στο σύνολό της φαίνεται να αγωνίζεται να επωφεληθεί από τις γρήγορες αλλαγές στις τάσεις της ένδυσης, καθώς τα γραφεία ανοίγουν ξανά και οι καταναλωτές απομακρύνονται από τα άνετα ρούχα, όπως τα αθλητικά, εστιάζοντας στα ενδύματα γραφείου.

    Η πολυτελής αλυσίδα Banana Republic της Gap ξεχώρισε το τελευταίο τρίμηνο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει την αδυναμία που εμφάνισαν τα άλλα τμήματα.

    Επιπλέον, μια συμφωνία για την παραγωγή ενδυμάτων με την επωνυμία Yeezy του Kanye West απέτυχε να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Η εταιρεία θεωρεί την Old Navy ως τον βασικό μοχλό πίσω από το σχέδιό της να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις έως το 2023.

    Η Old Navy πρόσθεσε στη συλλογή της περισσότερα γυναικεία ενδύματα plus-size προκειμένου να διευρύνει το κοινό της, ωστόσο η κίνηση αυτή απέτυχε καθώς υπήρξε ανισορροπία στην ποικιλία των μεγεθών, με κάποια μεγέθη να υπάρχουν σε απόθεμα και κάποια όχι.

    Αυτό οδήγησε σε περικοπές των παραγγελιών για το τρίτο τρίμηνο.

    Η Gap αναμένει ότι το ποσοστό λειτουργικού περιθωρίου θα είναι από μηδέν έως ελαφρώς αρνητικό το δεύτερο τρίμηνο. Πρόσφατα είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της μείωσης των προοπτικών των κερδών της.

    Η εταιρεία αναμένει να περιορίσει το πλεόνασμα των αποθεμάτων της με μεγάλες εκπτώσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οικογένεια Benetton: Πόσο κερδοφόρo είναι το νέο deal με την Dufry



    ΣΧΟΛΙΑ